СДС също скочи срещу Белев и антисемитизма му

Искат от ДБ и арх. Игнатов да заявят позицията си
Обновена: 20 окт 2019 09:57 | 20 окт 2019 09:51, Александър Попов
163
СДС също скочи срещу Белев и антисемитизма му
Снимка: Булфото, архив

Съюзът на демократичните сили настоява лидерите на "Демократична България" и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов да заявят публично позицията си за антисемитското изказване на кандидата за общински съветник от тяхната листа Тома Белев.

По време на дискусия във Facebook председателят на "Зелени Балкани" пусна следният пост: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно".

Още по темата
Написаното предизвига десетки гневни реакции, публикацията на Тома Белев коментира и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. "Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?", пише Георгиев.

"В подобни ситуации цивилизованите политици имат само един ход – оттегляне от листата. Само преди дни расистки скандал остави позорно петно върху България", пишат в своята позиция от СДС.

"Постъпката на Белев е по-опасна, защото не става дума за подрастващи футболни хулигани, а за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска. Представители на тази коалиция и техните симпатизанти остро осъдиха случилото се на националния стадион и е странно да мълчат, когато техен човек прави такова скандално изказване.

Антисемитизмът във Facebook е не по-малко опасен от расизма на стадиона, защото показва наченки на тревожни тенденции в нашето общество, което успяваше досега да запази  толерантността и разбирателството между различните етноси  и религии.

Холокоста е една от най-черните страници не само за съдбата на евреите, но и за цялото човечество.  Спасяването им  от лагерите на смъртта, благодарение на българския народ, православната църква, народните представители , правителството и царя, са сред  най-достойните ни исторически моменти.

Всичко постигнато от нашия народ, който е пример за толерантност и съпричастност, днес се дискредитира не само от лумпените по стадионите, но и от тези с най-големите претенции да са морални съдници – "облечени в бяло" и вечно размахващи пръст срещу някого! Точно техен представител си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини.

Липсата на реакция от страна на ръководството на "Демократична България" и Борислав Игнатов ще приемем за мълчаливо съгласие с позицията на Тома Белев".

Самият Тома Белев коментира своя пост и се извини на засегнатите:

"Във връзка със зачестилите искания на политици от ВМРО и ГЕРБ да се откажа от кампанията си, съм длъжен да заявя:

Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си, че в днешно време много лесно допускаме в отношенията си да оценяваме другия единствено само на основание неговите раса, етнос, пол, възраст или цвят на кожата и по този начин отваряме възможност да се върнат срамните времена на нацизма и фашизма. Не съм искал да засегна ничии чувства.

Но няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно са застъпвали и застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал. Това се отнася и до политици от ГЕРБ, които две години управляват с ксенофобски и хомофобски политически партньори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Мойше Мордохай преди 4 години
Айде да се махат антисемититИ та да си останем само семититИ... В Рая трябва да има всичко, дори и Ад.
114
4
 
8
 
! Отговори
Калин преди 4 години
За цените на градския транспорт е говорил човекът и как безплатно са пътували само евреите в конски вагони. Какво толкова е станало, не мога да разбера!
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белев-Мелев - не ме интересува. Важното оная червена кухарка ММ да й бъде показано къде й е мястото.
112
5
 
4
 
! Отговори
Sns преди 4 години
Как са бягали най-бързо от лагерите евреите. В камерата през комина и дим да го няма.
111
0
 
5
 
! Отговори
Мими преди 4 години
Белев не става за политик въобще
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чифутските *** изпълзяват една след друга :)
109
3
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Евреите могат само да те окрадат ,и предадат.
108
2
 
5
 
! Отговори
Белев кой? преди 4 години
Белевци се очертават като системни ксенофоби, антисемити и расисти. А ДБ непрекъснато употребява езикът на омразата!
107
2
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Виж, Ционизмът никой не го порицава, а той също е анти хуманен - И що ли тъй?
106
2
 
2
 
! Отговори
Смях пред урната преди 4 години
Десен кмет!? Хахахахахахахахахахахаахахха
105
2
 
0
 
! Отговори
Рофинка преди 4 години
До КаракольоГоре- долу както сега, при управлението на герп и синята коалиция, а?
104
5
 
0
 
! Отговори
Леви Десни преди 4 години
Браво, браво, браво, господа! Доказахте, че дясното се самоизяжда. В ляво и в дясно- ***! Манолова е баланса и успеха за София.
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви сте първосигнални... То е лесно да се вадят изречения от контекста, но е трудно дори малко от малко да се мисли... Изказването му дори не е шега, то е иронично... Станахме като ония зад океана - всичко им изглежда расистко, сексистко и т.н. ...
102
2
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 4 години
До ВисотцкиСССР губи 42 милиона граждани 12 милиона на бойното поле другите от мъчения,глад ,лагери и болести
101
1
 
8
 
! Отговори
Висотцки преди 4 години
Погледнато процентно евреите са малка част от жертвите на лудостта наречена национал- фашизъм ,по лагери и бойни полета са загинали около 20 милиона руски граждани и толкова германски заедно с другите (италианци,поляци,украинци ит.т цифрата отива към 60 милиона.....
100
3
 
10
 
! Отговори
Самет преди 4 години
Този човек е последният в България ,който може да бъде набеден за фашага.примера ,който е дал е ироничен осъждащ практиката на фашагите,но понеже е засегнал много интереси на "биснеса с природа" е атакуван така яростно от пресата...
99
3
 
7
 
! Отговори
дъното преди 4 години
До къде стигнаха СДС, клакьори на ГЕРБ
98
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Тоя Белев колко е зле не е истина, защо ли партийката му не се разграничи от него, може ги защото са същите като него.
97
3
 
6
 
! Отговори
Коста Холо преди 4 години
А всъщност еврите дали са толкова невинни? Поробили Палестина и набъркали се в целия свят.
96
5
 
6
 
! Отговори
Бонева преди 4 години
Глупав, по-глупав, Тома Белев