Плевнелиев притеснен, ако в Македония се върне лидер "тип Груевски"

България отново ще бъде представяна като окупатор и фашист
21 окт 2019 10:05,
134
Плевнелиев притеснен, ако в Македония се върне лидер "тип Груевски"
Снимка: архив Булфото

Проблемът със Северна Македония е много сериозен, коментира президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, по повод отлагане на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в страната предсрочни избори.

Плевнелиев нарече това "един голям провал на ЕС в една толкова важна зона" и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България и за ЕС.

Още по темата

"Президентът Макрон, който води амбициозна външна политика допусна груба политическа грешка", заяви Плевнелиев.

Продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали, защото това е провал на ЕС в една толкова важна тема като Западните Балкани, посочи президентът Плевнелиев.

Той обяви, че е разочарован от оставката на Зоран Заев.

"Това беше смел лидер, който се опита да се откъсне на тежестта на манипулациите на миналото", заяви Плевнелиев.

Той изрази притеснение, ако отново в Македония се върне лидер "тип Груевски" и България отново бъде започната да бъде представяна в Македония като "окупатор" и "фашист".

В Македония има 100-ина сръбски и още отлкова гръцки медии, посочи Плевневлиев. 

Според него Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси трябва да се въоръжи с търпение и е необходимо да мине време, за да бъдат приети посланията.

Плевнелиев посочи, че според него не бива България да поставя ултиматуми на Македония. 

Той коментира и офанзивата на Турция в Сирия и заяви, че ролята на Европа в конфликта е пасивна.

"За съжаление това е форма на иновация, от която ние можем да се срамуваме. Глобални и регионални сили се борят за влияние на територията на друга държава, която беше съсипана".

Според него Европа се държи пасивно, а е трябвало да заеме силна и ясна позиция през годините на конфлкта в Сирия.

"Давам си сметка колко безплодни бяха всички дебати и усилия. Ние бяхме много притеснени и всичко това ситгаше само до някакви дипломатически изказвания, но не и силната роля на Съвета за сигурност, който да реши проблема", обясни Плевнелиев за ролята на Съвета на Европа и заседанията на ООН за Сирия.

Според него след като Доналд Тръмп изтегли американската армия от Сирия е време ЕС да влезе в Сирия, въпреки че Русия вече го направи.

Плевнелиев припомни, че икономически санкции на Турция вече са наложени от Европейския съвет.

"само преди 2-3 месеца ЕК наложиха минимални санкции на Турция, затова, че тя незаконно търси газ и нефт в териториалните води на Кипър".

Това, което се е случва в Сирия не е единствената причина Надзорния съвет на Volkswagen да спре или отложи процедурата по взимане на решение, смята президентът.

Според него много от действията на Ердоган неведнъж са притеснили инвеститора.

"Управителният съвет на Volkswagen е взел своето решение фабриката да отиде в Турция с ясни аргументи", посочи той и подчерта, че Надзорния съвет има различна гледна точка.

"Управителния съвет се е фокусирал върху краткосрочните ползи - обещанията от Ердоган, производствена мощност, голям пазар. Турция има развито индустриално производство и автомобилопроизводство", подчерта още Плевнелиев.

Надзорния съвет, където са собствениците, е на съвсем друга позиция, той гледа сериозно на нещата.

"Шансът е минимален, защото в една такава голяма компания трябва надделее консенсуса", посочи Плевнелиев.

Според него и германската общественост и медии са застанали на страната на България в надпреварата за VW.

По  повод Brexit Росен Плевнелиев посочи, че той със сигурност ще се състои и е без значение дали ще е сега или в края на януари.

"Brexit е символ на това как популисти могат да съсипят всяка една държава. Те са изолирани на собствения си остров, да не знаят кога ще се състои Brexit", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
КРУМ преди 4 години
този инфантил не спира с идиостките си изказвания..***,когато и да го видя се срамувам.....и ми става тъжно,че подобен *** ни е бил президент.......
94
0
 
1
 
! Отговори
TЪПOTO преди 4 години
ПАК СЕ ИЗКАЗА!
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя дрема дрема почива си па се изказа
92
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрият президент мразен от руските *** защото ги слага на мястото им. Руснаците токоз народ са избили 10 млн по време на червената октомврйска кланница 1917. После 1926 Великия Голодомор на колективизаторите. После 20 милиона за пушечно месо на немците. После и у нас пратили армията на фроната за да избият на спокойствие българския елит. После още и още. Такава нация няма нигде по-света. Но ний си я обичаме щото ни даде илюзията Сан-Стефано а вече ни беше предала...
91
4
 
26
 
! Отговори
Гост преди 4 години
***, ти се притеснявай зя жена си , а не за политиката. Ти и двете неща не ги разбираш, ама все пак!
90
4
 
46
 
! Отговори
Daniel преди 4 години
Лично аз нямам намерение да гласувам повече в Македония. Нито една от страните не е в състояние да ни води и признае историческата реалност. Според мен единственото решение е анексиране или по-добре федерация с България, но без териториите, където живеят албанци. Това е единствената ни надежда! Всеки достатъчно умен и реален трябва да признае това.
89
32
 
9
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 4 години
Макетата са ярък пример какво се случва с дупедавци като нас.Свалиха си гащетата,станаха албанско-ислямски вилает,само и само да ги вземат в ЕС та да цъфнат и вържат като братята ***.Е мусю Макарон им го сложи. На никой не му трябва в ЕС ислямска република.Над 3000 албанци от Македония и Косово са членове на ИДИЛ.Когато си *** и крадеш чужда история,обикновенно свършваш на бунището на историята.Една и съща съдба чака и македонския и украинския народ - изченовение.И от двете места ще чакаме!
88
1
 
35
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
"...Не се надупваше на руснаците" Абсолютно вярно - защото от дупене на американците не му се оставало време. Иначе този комсомолски секретар би мечтаел да стане ветропоказател - да се дупи на всички от които капят парици
87
55
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнвлиев е беше най-добрия президент на България. И сега отново работи добре за страната. Не се надупваше на руснаците като Бойко. Поканили били Лавров, едва ли има друга държава която да е навредила повече на България. И сега отнов им играем по свирката. Строим им газопровод за наша сметка ...
86
4
 
39
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
И защо трябва да ни интересува какво мисли едно недоразумение? И надали той го "мисли", по-скоро са му го написали на листче. Не разбирам откъде накъде либерастко- болшевиушките медии не спират да ни натрапват това същество...
85
8
 
52
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Лично мое мнение - Плевнелиев навреди много на България като Действащ Президент . Сега продължава да вреди на България като бивш Президент . Трябва Народното Събрание да му отнеме със ЗАКОН статута на бивш Президент .
84
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя който ни прецака за заводите на Фолксваген се притеснил за Северна Македония, тц тц, тц, тц.
83
4
 
25
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
"..България отново бъде започната да бъде представяна в Македония като "окупатор" и "фашист"."Че какво толкова , Плямпавлиев? Нали Русия ти си представяш също като окупатор - ами защо други не могат да играят с факти? Само твое право ли е ?
82
33
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
БОРИСОВ, ЦВЕТАНОВ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, ЗАХАРИЕВА!НАЙ-ДОБРОТО В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА.
81
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак се обажда... Нарочно ли го показвате?
80
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тоята политика пробългарска ли е, г-н Слуга на господарите?
79
2
 
38
 
! Отговори
Росен преди 4 години
Недейте така бе хора, не ме плюйте така, чичо Сорос така ми нареди така правя, ако трябва съм готов война да обявя на Русия, то бивш президент няма нали така.
78
1
 
5
 
! Отговори
To6 преди 4 години
ти па от оти се притеснуаваш, нема страшно све че се опрамим и без тебо !?!?
77
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя болнав човечец вече взе да съветва дори и Макрон. Ле ле какъв смех. Все едно *** безработния, да съветва за бизнес най-богатия човек в света Джеф Безос.
76
1
 
9
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Taka e .......... OVOJ PAT E VO PRAVO..... Emanuel Ebam-babe Makron mnogu zgresi