Българските студенти в Русия ще имат право на работа

Около 600 български аспиранти и студенти се обучават там
Обновена: 22 окт 2019 12:31 | 22 окт 2019 12:14, Елка Василева
26
Българските студенти в Русия ще имат право на работа
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази надежда, че българските студенти в Русия скоро ще получат право на почасова работа и стаж, за да могат да се подкрепят сами финансово, съобщи пресцентърът на външното ни министерство.

"Надявам се, че обещанието, което неотдавна пое руската страна - говорихме за това и с министър Лавров, студентите да имат право на почасова работа и стажове, да се случи възможно най-скоро. Информирани сме, че руската страна има предложение за изменение на съответния закон", заяви Екатерина Захариева на среща с българската общност в Москва, организирана в посолството ни.

Около 600 български аспиранти и студенти се обучават в Русия, повечето от които в Москва. Те са обединени в две организации - Организация на българските студенти в Русия БРАВО и Съвет на българските аспиранти в Русия.

На срещата Екатерина Захариева подкрепи идеята на председателя на организацията на българските студенти "Браво" Илиян Сарандалиев в България периодично да се организират срещи на организациите на българските студенти, учещи в чужбина.

Още по темата

Външният ни министър разказа пред българската общност за преговорите си, проведени с руския си колега Сергей Лавров. Тя изрази задоволство от решаването на въпроса с регистрацията на дипломатическия имот на българското посолство в Москва, за чието безвъзмездно и безсрочно ползване получи документ от Лавров. Екатерина Захариева подчерта, че вече са решени по-голяма част от имотните въпроси на Русия в България, като са останали два-три отделни имота, за които руската страна има въпроси.

"Има, например, имот в Панчарево, където се води съдебен спор на дружество на руски граждани в България с Руската федерация. Убедена съм, че нашият съд ще реши този въпрос в най-скоро време", заяви външният ни министър.

Захариева увери сънародниците ни, че винаги може да разчитат на пълна подкрепа и съдействие от страна на посолството ни и МВнР. Тя обяви, че на предстоящи консултации между министерствата на външните работи на България и Русия ще бъдат обсъдени и консулски въпроси. На тях българската страна ще постави и въпроса за облекчения в издаването и получаването на руски визи за български граждани, включително за българи, които работят в международни организации на територията на Русия - като научния ядрен център в Дубна.

Захариева честити юбилея на българското училище в Москва, което тази година навършва 45 години. "Работата, която вършите тук, е голяма мисия и голяма отговорност за запазване на връзката с България", каза външният ни министър и подчерта, че всяка година българската държава увеличава средствата за издържането на българските училища зад граница.

Захариева беше посрещната от деца от българския танцов ансамбъл в Москва, в който участват деца на българи, живеещи и работещи в руската столица. В срещата участваха представители на българския бизнес, български студенти и аспиранти, културни дейци, научни работници, общественици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
До Келемета преди 4 години
Какви 50000!? Какви ги дрънкаш? За теб образованият на Запад е онзи с квадратната черна шапчица с пискюлче, за мен - завърналият се високообразован, знаещ, можещ патриот, попил и култура, освен наука.Помниш ли смешните дандании, безкрайните протести против Орешарски?Щото аз помня красиви и умни тъппачета, една тяхна говорителка учела PR. PR, а не ядрена физика, математика, химия, инженерство, технологии!Те на това викат образование! Помня противната възстановка на Дьолакроа - просташка и неточна
16
1
 
1
 
! Отговори
Келемета преди 4 години
Уж много русофили имало в България, а само 600 студенти предпочели евтиното или безплатно образование в Русия!? 50 000 предпочели скъпото образование в Европа и Америка! Лъжа е, че сме русофили - срещу фактите и боговете мълчат!На главните русофили децата - и те в Европа и Америка.На Путин и на Лавров децата - също!Буннаци у нас обаче бол - Русия била велика, социализма който ни докара, също.Но децата, ако може в Европа!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Ще ти кажа, мухълчо, че в западняшките класации на университетите по света много важен показател е, "колко ще получава завършилият съответния университет?". Не съм проверявал скоро, но няма да се учудя, ако университетът в Галвестон, Тексас (даже не знаеш къде е това) е по-напред от Московския! Разбра ли нещо или да ти обяснявам?
14
0
 
1
 
! Отговори
До Българин преди 4 години
За такива като теб си извадих официален документ от онази служба на "Врабча", така че можеш да ме цунеш по едно място, което няма да кажа кое е, защото съм възпитан! И в КГБ не ме взеха, много съжалявам за което. Сигурно, защото съм бъбрив. Да, от комунистическо семейство съм, но не бях държавен стипендиант, а родителите ми изпращаха свои пари да преживявам там. А парите им не бяха хич много! До 15Знам, инвестират хората честно заработените си пари, за да може чадото да работи и да не трепери
13
0
 
3
 
! Отговори
tromp преди 4 години
Nice dress, Katya. Very pink...
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 16Няма да го загубят. Да си източника на информация, или пак си фантазирате за да се чувствате по-добре.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 6 Навсякъде на Запад българските студенти имат право на работа, но в "братска" Русия не. - Що ли така това право на 20 часа работа седмично БГ студентите в Англия скоро ще го загубят?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13А после, след като ги питаш колко струва на тате и мама образованието им там, ги питай и колко заплатка получават като завършат. Само не казвай на възпитаниците на елитните руски университети с безплатното образование колко ....
9
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До анонимен 13Завършил си съветски университет?Работата е ясна. Ти си от проверено комунистическо семейство и си следвал с разрешението на ДС. Как ти е агентурния псевдоним?А в КГБ какъв е?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българин 10 Пише се МОсква! Или е някакъв плосък хумор? Не го разбирам!Завършил съм елитен руски университет, съвършено безплатно. А сега съм ***, защото Путин ми праща дребни парици като пенсия, че съм се мъчил там да уча, да студувам, да ям непривични храни. Парите стигат колкото за една водка на месец, да вдигнем наздравица за Русия! Ти питай твоите студентчета в Англия, колко струва на татювците и маленцата им образованието им там! "Я надуй, дядо, кавала...". Това от кого беше?
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинЩото току виж се окаже че работим по-добре и бързо от мужика, и му вземем работата, а това нье очен харошо
6
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До нищо новоЛеле Мале 600 човека.Направо биете всички останали, учещи в прогнилия Запад стена в стена! По-добре пратете Селянина с колелото заедно с Импексова в Кремъл при Царя Батюшка да измолят поне падане на визите за българи желаещи да посетят Русия, че то срамота - българина ходи без виза в гадните капиталистически държави, а в Матушката не може!
5
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо в Англия наште студенти могат да работят ( и получават стипендия от държавата , която могат да върнат чак след 20 години ако искат ) , а в Масква не могат , защо , бе братушки , почему так ??!!
4
2
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
600 български аспиранти и студенти се обучават в Русия? Чакам коментар от дежурните русофобски т'ролове.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 8Искаш да кажеш, че българите сме от зоопарка ли? Щото твоята забележка няма нищо общо с това защо българските студенти нямат право на работа там, въпреки че очевидно искат и имат нужда да работят за да се издържат
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е, щото "братска" Русия не е и няма да стане разградения зоопарк в който се превърна Запада за последните десет години.
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде на Запад българските студенти имат право на работа, но в "братска" Русия не.