Половин милиард лева повече за здраве догодина, 400 млн. за НЗОК

Все още обаче финансовото министерство не е утвърдило бюджета
17
Половин милиард лева повече за здраве догодина, 400 млн. за НЗОК
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде около 500 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Добрич като уточни, че все още се води дебат с Министерството на финансите по подготвяния проект за бюджет.

Още по темата
Ананиев добави, цитиран от БТА, че само ръстът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е 395 милиона лева.

По думите му ръст ще има и в бюджета на Министерството на здравеопазването, което ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, направени от правителството в системата през тази година.

Министърът посочи, че повече средства са предвидени и за новозакупените апарати за изследване на кръвта и за трансплантациите.

В отговор на въпрос за окончателното решение на Върховния административен съд /ВАС/ да бъде отменена наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, Ананиев коментира, че се подготвя нов нормативен акт.

Вече сме на финала по подготвянето на нова наредба, която е съобразена с констатациите, направени от ВАС, каза Ананиев, според когото след постановеното съдебно решение няма да се получи правен вакуум.

По думите му новата наредба трябва да бъде готова преди началото на новата финансова година и преди подписването на новия Национален рамков договор за медицинските дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Крадене преди 4 години
Няма линейки, няма детски градини, няма направления. Хората и допълнително здравно плащат. За цяла година имам облекчение от 20 лв данъци за дете. За стартъпи (иновации) са отделили 10 млн, на здравеопазването +500 млн, явно схемата е нагодена. Ами тогава защо се сърдим на преструващите инвалиди. Нека всеки да източва както може.
14
0
 
5
 
! Отговори
Гневен преди 4 години
Докато не се изготви електронна здравноосигурителна карта на всеки българин здравеопазване няма да има в България.Но управляващите нямат воля за това, защото крадат като за световно от НЗОК.Я ние си травма и псуваме по форумите,а на площадите кога?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни приказки на килограм! Време е за ОСТАВКА!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един пример за липсата на рационалност в разходите на НЗОК: Финансирането на операция от херния от касата е само за конвенционалния метод (с разрез), но не и за лапароскопска. Втората е по-скъпа, но по-надеждна и оперираният може да се върне на работа след 3-я ден. При конвенционалния метод има риск от рецидив и възстановяването е около месец. Болничните ощетяват и касата и работодателя, а болният страда повече и по-дълго. За колко ли други случаи е така?
11
1
 
6
 
! Отговори
вервайтеми преди 4 години
а 5 милиардната дупка в НОИ с какво ще я запушите ?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи тия, които лапаха досега, ще лапнат 400 молиона пояече, а Българина ще си остане болен.
9
0
 
6
 
! Отговори
Без име преди 4 години
Уж има пари,уж излишък има,ама продължаваме да събираме капачки.Стана традиция по магазини и лафки да виждаме кутии за събиране на дарения.Не съм заблуден русофил,още по-малко *** ***. Най-обикновен Българин.
8
0
 
7
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Върти и суче, мрънка и фъфли, но човешки заплати на сестрите и фелдшерите не дава....
7
0
 
13
 
! Отговори
x преди 4 години
Половин милиард повече за крадене
6
0
 
9
 
! Отговори
уйчовото преди 4 години
Бюджетен излишък-цели 1.92 млрд.Дълг-само некви 24.4 млрд...
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете нещо за безнадеждно болните,за да облекчите страданията.Сега-една седмица в болница,по здравна каса,а после-всеки да се оправя сам.Сегашните хосписи са един вид морги.Или разрешете евтаназията.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това че Горанов и вуйчо му са министри в един и същи кабинет и единият прелива пари на другия да ги краде, а после си делят откраднатото, не е ли КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм виждал човек да лъже по безскрупулно от този министър дори не му мигва окото
2
1
 
20
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Голямо крадене ще падне, язък за сестрите и Бог да прости горките пациенти, пардон клиенти.
1
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА СА ПАРИ ОТ ЗДРАВНИТЕ КОЙТО БОРИСОВ ВЛЯ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!!!ТОВА Е САМО ПОКАЗАТЕЛНО КОЛКО МАЛКА ПАРИ СА ОТИВАЛИ ЗА ЗДРАВЕ ДОСЕГА ОТ ПАРИТЕ КОИТО ХОРАТА ДАВАТ КАТО ЗДРАВНИ И СЕ ВЛИВАТ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ!!!