Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?

Социалните помощи се нуждаят от пари, засега ги има
202
Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?
Снимка: Булфото архив

Демографската структура се променя, а системата за социално подпомагане ще бъде все по-натоварена, защото непрекъснато се увеличава броят на нуждаещи се възрастни хора.Така ще е нужен голям ресурс за социални помощи, призна вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Според нея обаче системата е обезпечена с нужната гъвкавост да реагира, стига да разполага с нужните средства. Ако има достатъчно средства ще изпълни своя ангажимент към тази рискова група.

"Възрастните хора имат облекчен достъп до различни видове помощи, като хората над 75 години, живеещи сами, са приоритетни. На възрастните дължим достойна грижа и подкрепа“, коментира Николова.

Тя допълни, че все повече хора продължават да работят дори и на пенсионна възраст.

Броят на тези от третата възраст, които остават на пазара на труда нараства с 15%, като през 2018 г. достига до 60 на сто сред групата от 55 до 65 години.

Държавата обръщала специално внимание и на безработните над 55-годишна възраст като акцентът е върху тези с ниска или без квалификация.                                                                          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 189а не трябва ли да има,какво пречи системата да е комбинирана и да има фонд с индивидуални партиди,да има и система на бисмарк и вноските да са фифти-фифти,защо трябва да се разчита само на една система
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма пенсионен фонд, няма и индивидуални партиди, т.е. средствата не се събират. Има немска осигуеителна система на Бисмарк. Не пишете дивотии!
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 147не е лесно да изчезнат ако периодично се преобразуват в златен резерв,който се разпродава ,когато дойде време за получаване,не се правете на ударени,не е необходимо индивидуалните партиди да стоят в банкноти,даже ще е глупаво ако е така,пенсионния фонд трябва да е автономна институция с вложения в сигурни инструменти за които няма изкуствена инфлация,например златото
169
2
 
5
 
! Отговори
БКП проекта 'Ти преди 4 години
Управлението на евреина израелски шпионин и мутра Бахур Бахар ще остане в историята на България с милиони Ц..иг.Ани неплащащи лев данъци поголовно източващи всички социални системи в държавата Рекет масова безработица некачествени строежи жалки порутени магистрали кражби масова бедост престъпност и cкапaните производства най нискo добавена стойност при най мизерни условия заплати ишлемета поточни линии ,които и в Китай не ги щат и една изоставена на 99% държава.Това геноцидно животно разруши БГ
168
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Социалните помощи се нуждаят от пари, за да има за огромните администрации на Социални грижи във всеки град, грижещи се за ромите, безработни цял живот, вече няколко поколения, невнасящи и лев в хазната, но усърдно източващи държавните пари, които пенсионерите са внасяли по 40 г. от заплатите си! И сега за тях няма да има пари! Това ли е "социалната" държава?!
167
2
 
2
 
! Отговори
анонимен . преди 4 години
Защо ранното пенсиониране не ги признават за пенсионери Ареално са си пенсионери .Втора категория по чл.69 от КСО НЕ ГИ ПРИЗНАВАТ НЯМАЛИ 64.5 ГОД ПРЕДЕЛНИ .Гаврри Гаври .Втора категория им дават коефицент 1.12 за изчисляване на пенсия
166
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
За ограничаване на Държавните служители нищо не се коментират да си плащат осигуровките съвсем.Защо не се обърне пенсионерите да получават пенсииот държавния бюджет а Администрцията от осигуровките .
165
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 4 години
Ми как ще издържи системата след като наД 2-3 ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ВЗЕМАТ МЕСЕЧНО ХИЛЯДИ ОТ БЮДЖЕТА И ПНСИОННИ ФОНДОВЕ .
164
1
 
9
 
! Отговори
Еднозначен преди 4 години
отговор ли искате? Ми - не! Каквито и лакърдии и увъртания да се лансират. Защото всички средства от десетилетия се наливат и опоскват от общия кюп, от който се краде като за световно!
163
0
 
9
 
! Отговори
Мая преди 4 години
Тази зле изглеждаща IT специалистка не е за този пост. Лукса на пенсионерите и идва в повече.
162
1
 
21
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Какво значи ще издържи ли системата. Всички пенсионирани са с осигуровки. Къде са парите им заделяни за тази цел през годините когато са работили.
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vai, vai...bg dirijavnata admunisracia samo s pensionirani slugi...dirjava samoten pensioner...
160
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионната система е измислена в Германската империя, когато са били на върха на икономическата си мощ и демографията им още е била като при феодализма - с по 5-6 деца в семейство. Няма как да работи добре при застаряващи тъмни балкански субекти в посткомунистическа държава.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
V Bansko i Nesebarai postroiha li novi krematoriumi?
158
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahaha....samotni nad 75 godishni sa prioritetni...v bulgaristan...za glavata rumen radev na republika bulgaria...
157
3
 
5
 
! Отговори
Шибка преди 4 години
Гъсти орди лазятпо урвата диваи тела я стеляти кръв я залива
156
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 177За да работи тая схема трябва да си от боята!
155
4
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""Все повече възрастни хора у нас, ще издържи ли системата?""Ами какво да се прави-демокрация и неолиберална икономика
154
0
 
27
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Времето на образованата и евтина работна сила изтече. Вече ако някой иска обучени и подготвени хора ще трябва да плаща и то доста.
153
2
 
10
 
! Отговори
Ганчев преди 4 години
Системата няма да изържи не само у нас но и по целия свят. В Япония ще почнат с ефтаназията първи.