30 години по-късно: Емоции от първия протест срещу комунизма

Цветан Томчев е в епицентъра на първата политическа съпротива
Обновена: 10 ное 2019 21:07 | 10 ное 2019 20:52, Анисия Иванова
192

Протестите днес са почти ежедневие. Преди 30 години обаче хората не познават това явление. Седмица преди да падне Тодор Живков в София се провежда първото протестно политическо шествие, каквото градът не е виждал от повече от 40 години.

3 ноември 1989 г. Около 2000 души се събират на първия протест по време на управлението на Тодор Живков. Начело са актьорът Петър Слабаков, зоологът Петър Берон, химикът Пирин Воденичаров и др.

В 17:00 часа шествието тръгва, а тълпата ентусиазирано запява "Хубава си моя горо".

29-годишният тогава фотограф Цветан Томчев се озовава в епицентъра на първата политическа съпротива, разказва Bulgaria ON AIR.

"Аз просто бях един млад любопитен човек, който беше оформен като характер, вярвах, че комунизмът никога няма да свърши, че имам още 5 години да работя за софийско жителство", споделя той.

Целта на опозиционната проява на наскоро основаното движение "Екогласност" е демонстративно връчване на подписка в парламента срещу хидростроителство в Рила.

В началото младият Томчев се страхува. Набира смелост да снима открито едва след като се събират повече хора. Първата снимка прави скришом. Събитието е заснето от много малко фотографи. Сред тях освен Томчев е и Волен Сидеров. Седмица по късно идва 10 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 4 години
Главната разлика между хората с робско самосъзнание, е че чака някой друг да му "осигури", да му даде пари (КОООЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИИИИ), някой буквално да му определя живота и да му "дава", щото е бил послушен. Ние свободномислещите и можещите си изкарваме парите и си определяме сами живота и стандарта :)
152
1
 
2
 
! Отговори
Комитета по планиран преди 4 години
То и Централното ни отопление беше почти без пари. Ама го плащаше Целокупния народ от заводи , ткзс - та и всичко що диша.
151
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училището докторите бяха свободни да те инжектират с каквото си пожелаят. Редовно ни даваха шепа хапчета. Уж радиация имало. Пък Чернобил е най- голямата лъжа.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизмът е сатанинска индоктринация. Партията се изявява като бог. И хората обичаха този хомот. Всичко наготво. Не ти трябва да мислиш .Първо комунистите избиха милиони християни в Русия, България, Полша , избиха всички хубави и интелигентни хора. После докараха селянчета да им работят по заводите. Селектираха ги в блокове. Като гвинейски прасета.
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ С БЕЗПЛАТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕ- ДР. ЖИВКОВ КАЗА,Ч Е КОМУНИЗМЪТ Е1 НЕДОНОСЧЕ!!! ДР. МЛАДЕНОВ КАЗА,Ч Е ИМАМЕ ДА ВРЪЩАМЕ 11 МЛДР$ ВЪНШЕН И 26 МЛДР. ЛВ ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ!ДА ВИ ОПРЕСНЯ МАЛКО! ЕТО КОЛКО Е БИЛО БЕЗПЛАТНО!ОЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ ВАШЕТО БЕЗПЛАТНО!!!!
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙЙЙ, СЪЛЗИ И СОПОЛИ ЗА ОТДАВНА ОТМИНАЛИ ВРЕМЕНА, ДЕТО НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ!АЗ ПЪК СИ ИСКАМ ТУРСКОТО РОБСТВО - НЕОБЯТНИЯ АРАБСКИ ПАЗАР, НАЙ- ГОЛЕМИЯ ДУХОВЕН ПОДЕМ НА БЪЛГАРИТЕ- ВЪЗРАЖДАНЕТО Е ТОГАВА, ГЕРОИЧНИ ВРЕМЕНА И ПР. ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕНЕЩО ХУБАВО И ЗА НАЙ-ЛОШОТО НЕЩО!ЩО НЕОТИДЕ 1 РУСКИ *** ТИЯ ПРОТОТИИ ДА ГИ КАЖЕ ОНЯ ДЕН НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА??? ТУКА НИ ПЪЛНИТЕ ГЛАВИТЕ СПРОСТОТИИТЕ СИ САМО!
147
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 1612) За образованието мога да кажа че също беше лошо, макар че сега е още по-лошо. Но това е пряка последица от същия този комунизъм на мястото на който не дойде нищо.Тогава наистина беше безплатно, докато сега уж е също безплатно но за всички помощни средства трябва да даваме пари.Безплатно образование + комунистическа пропаганда.То е като безплатната телевизия сега - не плащаш нищо, но трябва да изгледаш задължително рекламите!
146
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 161Я ми припомни, че не се сещам, кои са тия "много по-важни неща", които сме загубили от времето на комунизма?Нека предварително изброя дребните "хубавини", които няма смисъл да изреждаш:1) Не се заключвахме- Не е вярно. Заключвахме се и не слагахме ключа под изтривалката. Само дето не слагахме решетки на прозорците.2) Едва ли не всичко ни беше "безплатно".- Вярно само донякъде. На практика здравеопазването беше лошо, а на доктора трябваше да носим ядене и пиене вместо пари.
145
3
 
6
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Много борци срещу комунизма много нещо.За сега само кучето ми не се е обявило за борец срещу комунизма.
144
1
 
1
 
! Отговори
кмето преди 4 години
И яз си спомних че немаше тоалетна хартия
143
1
 
1
 
! Отговори
ЕВРОПИЕЦ преди 4 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия!
142
1
 
4
 
! Отговори
тонката преди 4 години
немаше тоилетна хартия и си го бърсахме газо с весник и банани немаше щото немаше и маймуни да ги ядат а сега има много тоилетна хартия за секакви газове и много банани за секакви маймуни и верно е много убаво сега
141
2
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ РОМИ преди 4 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,15 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока въпреки, че работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козодуй, лагерите, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
140
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спомен от социализмаСъгласен съм с теб. Защо липсваха тези неща по магазините и аз не знам. Но съгласи се, че животът не е само тоалетна хартия, капачки за буркани и коли. Вярно е, че сега имаме всичко това в изобилие, но пък загубихме много по-важни неща.На тока много не се радвай. Преди нямаше, защото заводите работеха. Скоро, макар и без заводи, ток пак няма да има, като ни спрат електроцентралите.
139
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ ИСТОРИЦИ преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Б.Борисов-тиквата; Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават даходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обър
138
1
 
4
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Б.Борисов-тиквата; Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се объ
137
0
 
10
 
! Отговори
Еврейска история преди 4 години
Най-големия експеримент и заблуда в човешката история - Комунизма . Идеология , създадена от евреи , финансирана от еврей и ръководвна от еврей .. В Русия след като евреина Ленин подлъга толкова хора в "светлото бъдеще " и скрит изчаква кланетата на Великата октомврийска,ЛИЧНО урежда "другаре" евреи в Централния съвет на партията / 95% / ... и после - "Давайте другари, робски труд за да построим комунизЪма .. ..който логично "падна" когато експеримента се провали.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега положението с горите е много по тревожно,сече се като за последно!!!Не виждам някой ,да организира митинг и да пее ,,Хубава си моя горо",дори тогавашните герой ,нещо са се изпокрили, и се показват само колкото да се хвалят със смелостта си да присъстват на разрешен от власта митинг-подписка!
135
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България никога не е имало комунизъм.Беше социализъм.Здравеопазването беше БЕЗПЛАТНО!!!Сега е КАПИТАЛИЗЪМ,БЕДНОСТ и несигурност за утрешния ден.Топим се,ичяезваме като народ и нация.500 години оцеляхме,а за 30 години КАПИТАЛИЗЪМ-просто изчезваме като народ.
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички беше режисирано и по сценарий.Но тогава бяхме млади и глупави у вярвахме.