След спор и дебати: Парламентът прие Бюджет 2020 на първо четене

Това стана факт със 126 гласа "за" и 92 "против"
13 ное 2019 16:55, Красимир Ангелов
60

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Това стана със 126 гласа "за" и 92 "против".

В него се съдържа предложеният от правителството бюджет на съдебната власт за следващата година.

От ГЕРБ посочиха, че Бюджет 2020 е съобразен с приоритетите на правителството и е поредното спазено обещание към българските граждани, той е изпълним и предвидим и гарантира спокойствие на бизнеса и на хората.

Още по темата
От БСП и ДПС пък определиха държавния бюджет за догодина като "повече от същото", цитирайки думи на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Левицата оцени проекта като "бюджет на застоя", а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи, и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие, отбелязва БТА.

Според "Воля" проектобюджетът е инерционен, но от групата заявиха, че, като отговорни и последователни, ще го подкрепят, както са подкрепили и миналогодишния.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че от левицата ще внесат между първо и второ четене "алтернативен бюджет на развитието".

"Първо демографската криза. Решава ли бюджетът с мерките, които предлага, този проблем. Не, изобщо", коментира Нинова. Тя отбеляза, че няма политика за децата, за младите семейства, за увеличаване на продължителността на живота, а детските добавки остават същите. Нинова посочи, че се отпускат допълнителни пари за здравеопазване, но няма гаранция, че те ще стигнат до медицинските сестри за увеличаване на техните заплати.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че с този бюджет повече от 3 процента растеж не може да се постигне, но по думите му, това не е догонващ растеж. Според него този бюджет е "повече от същото", тъй като няма ефективност на публичните средства, защото няма реформи.

"Колкото повече, толкова повече", отговори Александър Иванов от ГЕРБ и наблегна на положителните страни на бюджета. Той посочи, че България е сред първите три страни в ЕС по ръст на минималната работна заплата. Относно критиките за икономическия растеж, Иванов коментира, че той е пак над средното ниво за европейските държави и ни позволява да догонваме, но, за съжаление, бавно.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" критикува министъра на финансите Владислав Горанов, че преди няколко дни публично е призовал общините да си вдигнат данъците, защото били изключително ниски. Когато се вдигнат данъците на общините, потреблението се срива, предупреди Атанасов. Той посочи още, че според най-големите авторитети се задава сериозна икономическа криза в световен мащаб до две години. Как така ще призовавате общините да си вдигат данъците, когато в Европа започнаха да свалят данъците на общините, попита той.

Относно буферите и бюджетното салдо, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че предвид опасенията за предстоящи неблагополучия в следващите години по отношение на икономиката, в частност на българската, най-разумното в този момент е балансираният бюджет. Ако по някакви неблагоприятни причини не успеем да реализираме същото ниво на приходи, то разходната част е гарантирана, и за мен това е добрата новина и това е устойчивост, увери Горанов.

Той призова реформи и промени да не се използват за евтини популистки цели. Докато се състезаваме на основата на това кой повече ще се хареса на българските граждани, нито една смислена реформа няма да можем да направим, коментира министърът и даде пример със здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до Разумен :) преди 4 години
! ЩЕ ГО ПРАТЯ И НА СЛАВИ ТРИФОНОВ!-------------------хахахахахаххахахаха баш пък да плашиш, че ще пратиш нещо на тоя лузър хахахаххахахахаххахахахаххахя напиши, напиши да видим какво толкова ценно си написал да чак и са те изтрили не защото е глупост, а защото е супер ценно мнение хаххахаххахахаххахахаххаха
35
2
 
4
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
ПРАВЯ ВИДЕО ЗАПИС НА ТОВА КАК СЕ ТРИЯТ НЕУДОБНИ МНЕНИЯ ПРОТИВ ГЕРБ!!!ВСИЧКО ТОВА ЩЕ БЪДЕ КАЧЕНО НА ВЛОГА МИ УТРЕ! ВЕЧЕ ИМА МАТЕРИАЛ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ! ЩЕ ГО ПРАТЯ И НА СЛАВИ ТРИФОНОВ!
34
2
 
6
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
Докога България ще се управлява от гл.упаци.Не ми увеличавайте парите за всичко,а вземете спрете корупцията.Така се пълни каца без дъно(гаранция го знаят).За жалост всичко което има мозък в главата бяга от България и няма кой да се вдигне.....
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
брей, ТУК ПИШАТ РОМИ ОТ БСП И ПЛЮЯТ РОМИТЕ ОТ ДПС
32
0
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Двойниците, лицата им мажете с фреш от портокали или мандарини, той витаммин це киселина.
31
8
 
6
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Уважаеми мои почитатели, съратници и приятели! Този долу който пише под псевдоним "Професор" не съм аз. Истинския Професор съм аз автор на множество книги и статии! Само Герб да живее Генерал Борисов! Горе главата Горанов мачкай комунистите!
30
16
 
2
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Коранов, не се предавай народа е зад теб и те подкрепя мачкай комунистите! Само Герб да живее Генерал Борисов!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производство имаше при Тошо.Сега производство има в Китай.Всичко идва от там.Нямаме селско стопанство ,нямаме лека и тежка промишленост.Нямаме и кадри.По читавото е в чужбина.Тук останаха ученици, пенсионеринедъгави ,болни и крадливи партии и депутати.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионер съм с 240лв.пенсияНощно време ходя по кофите с кучетата и ровя да намеранещо за ядене.С тия пари за никъде.А имам 40 г.трудов стаж.Дал сам толкова много на тая държава.
27
3
 
13
 
! Отговори
110 преди 4 години
Кои взимат 700лв? Бивши военни, полицаи и тем подобни лентяи? Баща ми с 40+ години стаж получава 300лв, което е обидно, не е бил метач ако това е важно. Имаме познати медицински сестри също пенсионирани на минимума. Така че моля без обобщения.
26
0
 
10
 
! Отговори
извратеняци преди 4 години
Здравеопазването е под всякаква критика.Примерно Ананиев получи инсулт,7 дни е в болница по клинична пътека и после го хвърлят в къщи.Ами ако няма близки2 Няма хосписи,мосписи.Осигуряваш се цял живот за 7 дни престой в клиника.После се оправяш сам,ако можеш.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година като видя какъв бюджет приемат ми иде да емигрирам....Баси бездарниците.
24
3
 
13
 
! Отговори
Дядо130 преди 4 години
Това ще е национална катастрофа
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спора и дебата продължиха по-малко от 40 минути един учебен час, след това се метнаха в лъскавите лимузини и отидоха да хапнат няколко кебапчета заедно.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мента Стоянова с министър Горанов и Винету ще ни опраат.Нов заем от 2.2млд.вдигане на данъци и такси и по високи ценина всичко.А иначе имало излишъци.Със сигурност има но само за тях.
21
3
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До МендаКои пенсионери нямат пари за хляб? Тези със 700 лв. пенсия ли? Или тези с тавана на пенсията 1300 лв.?
20
13
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До А за пенсионерите ?Пенсионерите масово са с 500-600 лв. пенсии та не знам за какви 300 лв. пенсия бълнуваш. Това беше по ваше време, когато Станишев беше премиер.
19
0
 
13
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 4 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
18
1
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До АнонименТе феодалите с робовладелско мислене останаха само тук-там, където простолюдието с робско мислене им пълзите в краката и си ги поддържате. И по-лошото е, че така възпитавате и децата си, та робовладелците още дълго време ще имат "аудитория".
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приели са някакъв си бюджет, от който не е ясно кое правителство на България емитира облигационния заем за 16 милиарда лева. След правителствата на Методиев Борисов идват служебни такива. Никой не иска да управлява фалирала държава. Това е толкова естествено и просто.