Борисов обеща: Ще харчим още за модернизация на армията

Разходите за отбрана вече удариха 3,1% от БВП
Обновена: 18 ное 2019 15:16 | 18 ное 2019 15:00, Камелия Цветанова
260
Борисов обеща: Ще харчим още за модернизация на армията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

"С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП", е казал в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от правителствената пресслужба.
Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.

Още по темата

Борисов е допълнил, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области – повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили.

По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията  - придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини.

"Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас – националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", е изтъкнал премиерът пред Столтенберг.

Борисов е посочил още, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога.

"За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана", е акцентирал Бойко Борисов.

Той е дал висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион.

"Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка", е заявил премиерът пред генералния секретар на НАТО.

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях", е казал още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг.

Премиерът специално е обърнал внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг са обсъдили още укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа.

Министър-председателят и генералният секретар на Алианса са били категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.

Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца – през пролетта т.г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк
през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цар Борис е бил зает да администрира Македония и Западните покрайнини. Ако не беше, 250 000 армия щеше да обърне резултата при Сталинград.
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А истинска детска болница, кога?
224
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
Дори и цар Борис не посмя да каже дума срещу Росия !И отказа на Хитлер войски на изток !И плати с живота си за това !А този подлизурко не мога да го гледам !
223
1
 
1
 
! Отговори
Автономията преди 4 години
До Шаран БГЯнките да ни бранят отвън чрез турците, а ние отвътре от комунестите!
222
0
 
3
 
! Отговори
Россия - это мрак! преди 4 години
До АнонименНали искахме да сме *** от щата Алабама според песента ни!
221
1
 
3
 
! Отговори
къде ти е армията? преди 4 години
Ако не се приберат от емиграцията - ще ги обявим за дезертьори и невъзвращенци!!
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се разплати за изборите със своите покровители американците. Естествено с нашите пари .
219
0
 
4
 
! Отговори
Нинова преди 4 години
Дано и за това да е излъгал не само за доходите!
218
3
 
11
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Българийо, до къде я докара ? Да въоръжаваш своите синове и дъщери да гинат по света, а теб да те вардят янките от лошите руснаци !?!?
217
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това Ще харчим" има подтекст - от джоба на студуващите и гладуващи пенсионери, от джоба на майките, чиито майчински замръзнаха в гоините, за сметка на първия ден болнични, за сметка на увеличените цени на парно, ток, вода, храна, от което джобовете на българите се пробиха. А Вие си купувайте ръждясали бракми. Важното е да влиза по някой лев в джоба.
216
0
 
3
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Kak a modernisscia be tikvo?4udite se kak daotkradnete o6te,I da priberete Sa kravarskia okluk..
215
0
 
4
 
! Отговори
комунягите преди 4 години
До Къде са?НА БУНИЩЕТО НА БКП...........
214
0
 
3
 
! Отговори
На бунището преди 4 години
До Къде са?БКП издънките!
213
1
 
9
 
! Отговори
къде са? преди 4 години
На бунището на БКПКунева, Мехайлова, Софиянски, Петър Стоянов........
212
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 235-ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ!
211
0
 
16
 
! Отговори
ДЕМОКРА Т?!? преди 4 години
Сега е КАПИТАЛИЗЪМ.НИКОЙ НЕ ТИ ПРЕЧИ ДА СИ ГЛАДЕН,АМА И БЕЗРАБОТЕН,НО И БЕЗДОМЕН
210
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е ,когато една Държава няма опозиция отива към крах като комунизма.
209
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция се въоръжава с руско оръжие.Не поодценявайте Турция.Русия (ПУТИН) решава какво ще става.Това е положението.Ердоган знае какво прави,затова е с Русия.
208
2
 
26
 
! Отговори
collector преди 4 години
ще харчиш а народа да мре от глад заради простотията ти
207
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ,че сме дали милиарди за самолети еф-16 блок 70ти не значи ,че сме се въоръжили с тях!Ще ги чакаме още 6години и 70дена,ама парите ги дадохме!