От "Подкрепа": Първите 5 дни болнични да се плащат от работодателя

Първите 3 дни от болничния да се поемат от НОИ, настоява "Воля"
20 ное 2019 17:00, Анисия Иванова
73
От "Подкрепа": Първите 5 дни болнични да се плащат от работодателя
Снимка: pixabay

Още по темата
КТ "Подкрепа" ще предложи първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. Това обяви на брифинг в парламента Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа" след провелата се работна среща с парламентарната група на "Воля". Партениотис обясни, че предложението ще бъде направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, са в стачна готовност във връзка с обявеното, но невнесено предложение първият ден от болничните да остава за сметка на работника от 1 януари 2020 г.

Очаква се извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където проблемът с болничните да бъде обсъден, обясни Партениотис.

"На предстоящия НСТС ние ще поискаме размерът на периода, който да бъде покриван от работодателите да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС", каза той.

Партениотис обясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била съпътствана с други отстъпки от страна на тогавашното правителство на Сергей Станишев.

"Тогава именно през 2008 г. беше намалена осигурителната тежест на 6,5 пункта, беше въведен плоският данък, беше въведено увеличение на пенсиите с 10 процента. Част от тези мерки се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни", коментира той.

Партениотис благодари на народните представители от "Воля" за това, че не са припознали "сепаративната договореност между държавата и някои от работодателските организации - първият ден от болничните да не бъде платен".

Кръстина Таскова заяви, че "Воля" ще продължава да настоява за отпадане на ангажимента на работодателите да плащат първите три дни от болничния и поемането им изцяло от НОИ.

"За нас е изключително важно бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и всъщност скрито да бъдат повишавани данъците му", коментира тя. Таскова отбеляза, че от "Воля" са категорично против - първият ден от болничния да остава за сметка на служителите.

Ася Гонева от КНСБ коментира в тази връзка, че за сега има само медийна изява на министър-председателя и няма нищо друго, което да указва, че спорната промяна с болничните няма да се случи.

Ивелин Желязков от АИКБ изрази подкрепа за внесените от "Воля" законови текстове, с които отпада ангажимента на работодателите да изплащат първите три дни от болничните. Той заяви, че очаква работещи мерки за контрол на болничните листове, които в последните години се увеличават, в противен случай ще напуснат НСТС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
Кой плаща??? преди 4 години
Работодателя плаща на НОИ осигуровки за работниците и за себе си.Парите които той плаща на НОИ са изработени от работниците.После работниците искат работодателя да плаша 3-5 дни болнични.Парите които той ще плати са изработени пак от работниците.Така тези с болничните са платили на НОИ, но няма да вземат пари от НОИ, а ще вземат от тези пари които колегите им са изработили.Работещите ще платят и на НОИ и на колегите си болничните.Накратко:- работещите са двойно прецакани;- НОИ печелят
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ще плащам на НОИ, ако работодателя ми плаща болничния?
61
1
 
5
 
! Отговори
Работодателя ли??? преди 4 години
Работодателя плаща на тарикатите с болнични от парите които вие сте изработи. Отделно работодателя е платил за вас на НОИ здравни осигуровки пак от парите които вие сте изкарали.Така работещите искате двойно да сте прецакани заради мързеливците с фалшиви болнични.За тези с болничните също са платени на НОИ здравни осигуровки пак от парите които вие сте заработили. Сега искате да не им плаща НОИ, а пак работещите да им платите петте дни мързел
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашните три дни плащани от работодателя са заради фалшивите болнични по искане на работодателя. Задава се криза и работодателите пак ще пращат хората да си взимат болнични. Затова предложението за тези 5 дни е разумно. Не случайно в много държави от ЕС е така.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разумно предложение - 5 дни болнични плащани от работодателя. Другият вариант е да останат три дни, но работодателя да плаща по-голям процент за тази осигуровка.
58
2
 
7
 
! Отговори
Мцч преди 4 години
Аз предлагам първите 5 дена болнични да ги плащат синдикатите, от милионите за членски внос...така ще е най-справедливо.
57
2
 
3
 
! Отговори
общак преди 4 години
Направо НОИ да спре да плаща болнични, само работодателите да ги плащат, ако може и в троен размер за по-сигурно. Да си ги заврат тези предложения познайте къде. Ако това се приеме работодателите ще замразят повишаването на заплатите, за великденски и коледни бонуси забравете, допълнителна почивки също. Все пак който работи в ИТ сферата би трябвало да се радва на подобни придобивки, които ще секнат ако се приемат такива глупави решения. Няма нужда такива комуноиди да се правят на много умни.
56
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Влез в болница за операция и ще видиш колко време няма да си годен за работа. Сигурно си някой младок. Пенсиониране на 65 години, знаеш ли колко повече боледуват хората след 55 годишна възраст и особено след 60 годишна възраст?
55
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен 55:"ако излезе в болнични за 1 месец" -- ????? Това не е болест, а инвалидност.
54
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 4 години
А защо не първите 365 дена болнични в годината да се заплащат от работодателя и никакви проверки на болничните и лекарите? Така всички от всякъде ще се затичат да правят бизнес в България и вие ще процъвтите?
53
1
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Това предложение ще разклати стабилността мафия / държава !По точно Домусчиев /Бойко
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много отдавна са решили проблемът с фалшивите болнични при държавните служители - намаляват им бонусите, а по правилата бонусите са в размер на 1/3 от заплатата. Например, ако излезе в болнични за 1 месец вместо 600 лева заплата плюс 200 лева бонусите, ще вземе бруто само 600 лева. В частният сектор тази технология не работи, защото бонусите са много по-малко.
51
2
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази тема се лашка много време .Тя може да се реши много лесно , но само за частния Сектор .Държавния Служител не можеш да го уплашиш , за да не взима Фалшиви Болнични .Големите Фирми в България имат включен в КТД Раздел , за болничните .Дават Бонус свързан с Болнични - ако вземеш 3 дни болничен ти намаляват бонуса с 50% , повече дни - не взимаш бонус .Въпроса е как Държавната Администрация да се Укроти - безпредметно е всяко Действие за тях - Джоба е Един .
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги ми е било интересно с какви пари живеят синдикатите след като нищо не произвеждат освен безумици.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем НОИ да поеме пак първите три дни, както беше преди десетина години, когато работодателите насила караха работниците си да взимат фалшиви болнични. Сега могат просто да удвоят или утроят сумата за осигуровките, като пак НОИ поеме първите три дни.
48
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На път сме да станем най-социалната държава в света ... с 2 години майчинство и 5 дни болнични за сметка на работодателя. По-добро стимулиране на мързела и нищоправенето не е измислено никъде. А кой ще работи бре, синдикални кратуни?
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво да има НОИ и за какво да се плащат осигурителни и здравни вноски след като работодателите ще плащат болничните. Евала на т.нар. синдикати - откъде да ги вземе тия пари за болнични работодателя ... да търка билетчета ли и да чака да удари джакпота.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами той тоя работодател защо внася социални и здравни осигуровки за работника, след като ще трябва пак той да плаща болничните от собствения джоб? Ако това безумие се приеме ще започне масово "боледуване" от по 5 дни. т.е. цяла седмица безгрижие за сметка на работодателя. За кокво ни е тогава НОИ след като работодателите ще са нещо средно между майка Тереза и самаряни-***. Отговорът на това ще бъде масово уволнение на "боледуващи".
45
2
 
11
 
! Отговори
от работодателя ??? преди 4 години
Синдикатите глупави ли са или манипулират всички нас???Работодателя плаща на работниците от парите които са изкарали парите.Т.е. за фалшивите болнични ще плащат работещите в това време работници.Веднъж плащаме здравни осигуровки на НОИ, втори път през работодателя ще плащане и за петте дни болнични.Целта е НОИ да плаща още по-малко за сметка на работниците. Но когато ние плащаме тези пет дни, няма да намалят здравните ни отчисления към НОИ.
44
1
 
2
 
! Отговори
A преди 4 години
До СмешникТи пробвал ли си да уволниш някой за това или просто си дръгнеш. Като не разбираш не се изказвай