Нито левче, нито 8 лева субсидия за партиите, останаха без пари

Депутатите не приеха предложението на МС и на БСП
Обновена: 5 дек 2019 18:47 | 5 дек 2019 18:25, Камелия Цветанова
51
Нито левче, нито 8 лева субсидия за партиите, останаха без пари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът отхвърли предложението и за един, и за осем лева субсидия на действителен глас. Така на практика политическите сили остават без финансиране от бюджета.

В проекта за държавен бюджет за догодина правителството предлагаше размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по Закона за политическите партии през 2020г. да е един лев.

Още по темата

При първото гласуване резултатът беше 103 гласа "за", 120 - "против" и един "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отхвърляне - 104 "за", 120 - "против", един народен представител се въздържа.

Депутатите не приеха и текста на БСП субсидията да стане осем лева. Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. ПГ на "Обединени патриоти" подкрепиха левицата.

Решението партиите да получават по един лев от държавата за действителен глас беше гласувано от парламента още през лятото.

НС излезе в десетминутна почивка за уточняване на казуса, съобщи БТА.

ДПС се обяви за дебат между политическите сили за изработване на модел за финансиране, който да бъде приет от обществото.

Социалистите обявиха, че е застрашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се защити, че са изпълнили волята на над два милиона българи, изразена на референдума.

По-рано днес пред медиите в парламента председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ предположи договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова искането на левицата за 8 лв. да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не присъстват в пленарната зала.

За да няма съмнения за аритметически сметки, Йордан Цонев от ДПС предложи поименна проверка преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, обяви по средата на процедурата председателят на НС Цвета Караянчева.

"Окончателният резултат е нула лева субсидия за политическите партии", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти.

Той обясни, че резултатът от гласуването е факт благодарение на това, че от ДПС предварително са ги изобличили в съглашателство.

"Предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии", каза той. 

"БСП няма да се моли на г-н Борисов за пари", декларира Валери Жаблянов и призова ДПС да гласува заедно с БСП.

Учудвам се, че вие от БСП за пръв път няма да молите за нещо Борисов, репликира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Йордан Цонев припомни ролята на Движението отпреди много години за въвеждане на държавно финансиране за партиите. Никога не сме били привърженици на друго финансиране, освен от бюджета, декларира той, но след това разясни, че когато са започнали процеси, мотивирани от други събития, ДПС се е оказало в епицентъра на охулванията затова, че политическите сили получават държавни пари.

Той обвини социалистите, че на референдума са се уплашили и не са обяснили добре на избирателите си за какво гласуват. Както и, че са позволили финансиране от юридически субекти и ще носят своята отговорност.
Цонев не пропусна и ГЕРБ, припомняйки обещанието им за обществен дебат по време на бюджетната процедура.

Вместо това, посочи той, се случи "някаква среща някъде" и "изникна" някаква цифра - 8. ДПС не я приема, 10-11 лв. смятаме, че е добро решение, заяви депутатът.

Ако не защитим политическия плурализъм, ще превърнем политическия живот в корпоративен диктат. Мисля, че ДПС това иска, коментира Стоян Мирчев /БСП/. Той обяви Движението за най-корпоративната партия в това НС и в скрита коалиция с ГЕРБ и ОП. Вие винаги сте стояли на гърба на вашите избиратели, потискали сте ги, за да стоите в този парламент, обърна се Мирчев към Йордан Цонев. От левицата попитаха за кои права и свободи всъщност се бори ДПС.

Не биваше да ни "дърпате за езика", за да ви кажем, че ДПС възникна, борейки се за правата и свободите на потъпканите от вашата партия права на българските мюсюлмани, отговори Цонев.

За ГЕРБ темата за финансирането на политическите партии е въпрос за политическия модел в България. Мястото на дебата обаче не е при закона за държавния бюджет, а при закона за политическите партии, посочи Тома Биков. Управляващите били отворени за разговори. Нека да направим стъпки дебатът да се състои, а бюджетът за 2020 г. да бъде приет такъв, какъвто е предложен, поиска депутатът.

Биков отбеляза, че управляващите са съгласни с доводите и на ДПС, и на БСП, но цената на този дебат, който се води от няколко години, я плаща и до днес ГЕРБ като най-голямата парламентарна група. Преди няколко месеца отказахме да плащаме повече тази цена, заяви Биков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: БСПГЕРБсубсидияпартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Това е най-вярното решение: България не е длъжна да пилее народния бюджет за това,че някой продажен празнодумец е решил да си регистрира партия,за да угоди на Московските господари!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tia taka narecheni partii (banditi) vsichki zaedno da se saberat edva li she saberat podkrepata i na 20% ot glasopodavatelite. Shto ne napraviat edin referendum dali da ne badat zabraneni sas zakon vsichkite Gerb, Bsp, obedineni *** i drugite bokluzi i shte vidiat 95% izbiratelna aktivnost, ako ozeleiat i 100 lv za glas da go napraviat.
35
3
 
5
 
! Отговори
ined преди 4 години
Докато не отменят изобщо субсидията за партиите обещавам да не гласувам за когото и да е, няма с моя глас да си пълнят гушите партийците.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те така са се наяли че не им трябват тия левчета айде глупости
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията няма нужда от издръжка.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее дружбата между ГЕРБ и БСП и техният заговор срещу ДПС!Победа, другари господа.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има субсидия.Сега управляващите ще искат в кавички "подкрепа"от бизнеса иначе ще има поръчкови ПРОКУРОРИ и натиск
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По замазахте очите на хората, айде спете спокойно.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80 болести да ви хванат. Пир по време на чума.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAДа бе, да бе, точно с твоите 700 лв. се издържа цялата държава. Барабар с кмета на родното ти село.
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите за пореден път си вкараха автогол! Гласувахте за елиминиране на субсидиите без да си давате сметка че ГЕРБ имат големи спонсори и в България и в Чужбина! От тук нататък става почти невъзможно за една нова партия да влезе във властта и да стане опозиция на ГЕРБ без преди това да си е осигурила солидно частно финнасиране за години. По този начин само затвърдихте управлението на ГЕРБ. А уж много ги мразите и плюете по тях постоянно.Е на това му се казва *** народ, слаба държава!
26
2
 
5
 
! Отговори
Лев-два преди 4 години
До ЧеститоГЕРБ засега нямат алтернатива, така че няма проблем. Ако се появи алтернатива на ГЕРБ, няма да има значение, дали и колко са се окопали.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждате ли,че ограбват страната ни и орязват правомощията ни,смятайте до къде са стигнали,че вече и субсидиите на депутатите ограбиха!
24
6
 
6
 
! Отговори
Честито преди 4 години
ГЕРБ се окопава! Направо се бетонира във властта. А Бат Бойко е новия Бай Тошо.
23
2
 
10
 
! Отговори
Не се косете преди 4 години
Рушвети политиците винаги са взимали и ще взимат, поне в нашите географски ширини.Така че субсидии за сметка на нашите данъци категорично не трябва да получават.
22
9
 
5
 
! Отговори
Преходник преди 4 години
До бай ТъпчоТи какво пак мрънкаш бе, шушумого. Гербави-мербави... на баба ти хвърчилото. Като те мързи да бачкаш, няма кой да те храни. Държавната администрация търси 10 хил. човека. В частния сектор, почти няма фирма, която да не търси хора. Който не го мързи да работи, си работи, взима си хубави кинти и си гледа кефа.
21
1
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
Сега който управлява ще има пари, къде обществени поръчки, къде друго, опозицията да му мисли, без пари как се издържа структура, но после да не се чудим как се приемат закони в интерес на бизнеса, къде болнични, къде данъци.., популизма е страшно нещо, американския модел е страшен, който плаща, той получава...
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,не се радвайте,че спират субсидиите на партиите,трябва да протестирате,защото по този начин партиите ще станат изцяло зависими и корумпирани 100% и ще се подчиняват на някой *** или чужденец,за да си осигурят парите за съществуването,а целия народ ще бъде прецакан,защото те няма вече да работят за народа,а за този,който им дава парите!!
19
4
 
6
 
! Отговори
Младеж на 28 преди 4 години
Точно заради субсидиите на гласувам. Махнат ли ги, ще започна да гласувам.
18
2
 
5
 
! Отговори
Жужа терезето преди 4 години
Сега БСП ще трябва да поискат пари от червените бизнесмени.