Пилешко месо със салмонела не е стигало до потребителите

Това увери лично земеделският министър Десислава Танева
Обновена: 6 дек 2019 14:48 | 6 дек 2019 14:19, Камелия Цветанова
32
Пилешко месо със салмонела не е стигало до потребителите
Снимка: Булфото архив

Нито един килограм от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнало да потребителите, увери земеделският министър Десислава Танева.

Още по темата
То е закупено от различни оператори за термична обработка.

Нито един килограм не е продаден, нито е стигал до търговските мрежи, а контролът върху вноса на пилшеко от Полша е завишен. Танева съобщи, че първата нотификация по общоевропейска система за бързо уведомяване за наличие на салмонела е получена в края на март.

Понеже става въпрос за продукт, който не е за директна консумация, БАБХ няма задължението да уведоми потребителите.Танева обаче съобщи, че по нейна преценка оттук нататък БАБХ ще публикува съобщение, ако се установят зарази, дори и при стоки за недиректна консумация.

А от въпросното пилешко, 109 тона са били иззети от БАБХ. Останалото е било купено от различни оператори, които или са го изнесли извън страната, или са го преработили термично и няма никакъв риск за здравето.

От края на март до момента са получени 17 нотификации за пилешко със салмонела, като 15 от тях касаят един производител. Заради това БАБХ контролира всяка една партида, която влиза в страната от него. Общото количество, което е внесено от производителя е 544 тона. България не е единствената страна, в която той продава. Същото месо е достигнало до още 7-8 европейски страни, уточни Танева.

Тя допълни, че България не може да изнесе информация за името на производителя и за имената на българските оператори, които са купили заразеното месо, защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това.

Националната мониторингова програма също е засякла положителни проби. 2 в наши кланици и 12 при преработватели за първите 11 месеца на година. Партидите от тях обаче въобще не са стигнали до пазара, допълни Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за такова престъпление тази и подчинените и трябва да лежат доживот, но нали всичко минава през фирми на герб там може (
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е стигало, само са го излапали цялото, голяма работа ще се разболеят и умрат хората, важно е да върви държавата
26
0
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Охладените пилешки бутчета със салмонела ги продаваха в Кауфланд по 1.69 лв за килограм преди две седмици и хората се чудеха защо са толкова евтини ,но си купуваха.ДЕБЕЛАТА СЛИВЕНСКА КРАДЛА ЛЪЖЕ!НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИТО ЕДНА ДУМА ,ИЗРЕЧЕНА ОТ ТАЗИ ПРОСТОВАТА СЕЛСКА ЖЕНИЦА!
25
2
 
8
 
! Отговори
A преди 4 години
Не зная защо хората бият лекарите, а не започнат профилактино да бият и плюят тези, които ни разболяват и тровят.
24
1
 
8
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
-Ами къде са липсващите близо 400 тона *** ,сливенска мърлоооо???Аман от опашати герберски лъжи.И не можела да каже името на производителя ,нито на търговците ,защото някаква Наредба не позволявала.В каква държава живеем бе ,хора?Мястото на герберастите е по стълбовете!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖЕ НЕ ВЯРВАЙТЕ.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена ми работи в една българска верига магазини ! - и разправя , получаваме разфасовано пилешко месо в тарелки , обаче вмирисано още с получаването.Какво се случва ! - връщаме го казва на доставчика , също българска фирма и след една седмица получаваме същите тарелки със същите баркодове вече като замразено.И така стават нещата в родината ни !
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтровихте народа, гадове мръсни. Сега казват не било вредно ако се сготви... алоу откога не е вредна салмонелата??
20
4
 
1
 
! Отговори
ФЕНИКС преди 4 години
До АнонименТИ ЛИ И БЕШЕ ПОСРЕДНИК ПО КРАЖБИТЕ ТА ЗНАЕШ КОЛКО Е ОКРАЛА? ДРЕБНО ЧОВЕЧЕ КОЕТО Е ДОВОЛНО КОГАТО ПЛЮЕ И ЛЪЖЕ ЗА ДРУГИТЕ!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая па селска овца, що не си ходи на село, а?
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тровят ни с въздух, тровят ни с храна... докога ще търпим това комунистическо робство?!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невинни калинки.
16
0
 
13
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Мижи да те лажем, ама давай, като сте рекли, така ще да е. Ние пилешко не ядем.Това горното в кръга на шегата, макар че не ми е до шеги.Сега сериозно - след като "15 от тях касаят един производител" , ЗАЩО се допуска пак внос от този производител???Спомняте ли си когато се откриеше нещо е нас, сума страни забраняваха вноса от нас да дадения продукт или производни.А сега какво-БАБХ сигурно гушат от вносителя, но сигурно не пилешко и се продължава с вноса.Тия да не се обясняват,а на съд!
15
3
 
2
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До До 13Имаш голям проблем. Ти си функционално неграмотен. Не разбираш написан текст. Предполагам и говоримо да ти се каже, ще е същото положение.
14
0
 
19
 
! Отговори
GHT преди 4 години
"Тя допълни, че България не може да изнесе информация за името на производителя и за имената на българските оператори, които са купили заразеното месо, защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това."В България няма истински журналисти. Следя медии от различни западни държави и там след подобно изказване журналистът моментално щеше да пита за коя точно наредба става дума. Щеше да иска конкретни членове да се цитират и къде могат да се намерят да се прочетат. Нашенските са...
13
1
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Какво искаш да кажеш че нашите са знаели че е заразено но са го обдзвредили с термична обработка ли хаха ако беше в едно друго време щяха да изгнит по затворите
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама забележете дори и да хванем такова месо от Европейския съюз ние само можем да спрем пратката но не и цялото месо от даденаа държава е разбрахте ли защо ни взеха за членове
11
0
 
28
 
! Отговори
GHT преди 4 години
"...защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това."Това не е вярно. Лъжат ви и ви настройват срещу ЕС. Нашичките прикриват всичко и се правят на разсеяни. Нали точно от ЕС са пращали нотификации още от март месец и са искали месото да бъде спряно, но нашите са ги игнорирали.По западните медии постоянно показват марки и производители, които не са коректни.
10
0
 
20
 
! Отговори
T преди 4 години
От март месец хората са пращали нотификации като луди и са очаквали съответните отговор и реакция, но нашите са ги игнорирали тотално, за да си въртят далаверите и да продават заразено месо. Сега по западните медии тръгнаха репортажи за случая и европейските институции се задействаха, защото не получават отговор от нашите, а и не е редно да се продава това месо. Ето затова нашите тук го обявиха това и уж се задействаха, щото вече няма накъде да го крият. После искат заплати тези от БАБХ.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А от въпросното пилешко, 109 тона са били иззети от БАБХ. Останалото е било купено от различни оператори, които или са го изнесли извън страната, или са го преработили термично и няма никакъв риск за здравето."Вие на *** оти ли правите хората?!