Приходните администрации следели изкъсо сивите обороти

15,9% от наетите работили в сивия сектор
15
Приходните администрации следели изкъсо сивите обороти
Снимка: Dnes.bg

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18". Това каза министърът на финансите Владислав
Горанов в сградата на КНСБ по време на заключителния форум на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

По думите му тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация.

Този инструментариум ще даде възможност в максимална степен да бъдат обхванати всички процеси, така че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти.

По думите му през годините са предприемани много стъпки и действия в борбата със сивата икономика. Това обаче е "едно неравно състезание" между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията.

Горанов смята, че трябва да има по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение.

Той увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема, предаде БТА.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че истинската битка преминава през това всеки един български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика. Тя посочи, че в България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище - 15,9 процента, на фона на 16,3 на сто за Европа.

Това обаче не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект.

Според нея са били направени редица изменения на законите през последните години. Усилията обаче трябва да бъдат насочени и към това да се погледнат какви са истинските причини за сивата икономика. По думите й една от причините е липсата на данъчен морал. Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. Затова всички предложения, които са представени в този проект, ще бъдат разглеждани, защото има нужда от промени в законодателството, за да стане по-гъвкаво.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че последните показателите на Индекса "Икономика на светло" показват, че през последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20 процента. Това означава, че повече от 25 млрд. лева са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот. Според него сивата икономика убива лоялната конкуренция. В предлагания план от КНСБ се предлагат промени в Кодекса на труда, Закона за обществените поръчки и други нормативни актове. "Много е направено, но има и много още проблеми, които трябва да се разрешат", заяви Пламен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
До ЗозоАКО Е ВКЛЮЧЕН --ПРАЩА АКО НЕ Е---ПЛАЩА НА ПОЗНАЙ ДЕ
14
0
 
5
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Трябва да се събира пари за ЦК на ГЕРБ.Да могат да са на власт.Пенсия 250лв-геноцид.То няма икономика какви глупости пишете.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има сто и петдесет хиляди вдигащи бариери пазача, с началници бивши и настоящи ченгета, като на вторите, фирмичките им се водят на близки роднини. В болшинството от тези фирмички заплатата се формира по следния начин. Ей ти петстин кинта в картата и едно писмо. Що тъй, никой не знае ? Което пък отново доказва че за всички незгоди в държавата са виновни само и единствено гладните корумпирани трудоустроени непрокопсаници, завзели властта с преврат през 44 година, избили интелигенцията .
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нетърпимост към правителството и генералския кръг. Правителството е некомпетентно, корумпирано и вредно, и въпреки че Винету иска да не плаща вече на генералите , които го назначиха, те най вероятно ще го сменят с друг абдали.Така че нетърпимост трябва да има към държавния рекет и лобизъм, държавните поръчки през които се усвояват и крадат пари, към генералите , които назначават правителството и към nрocтoтиятa.
11
2
 
9
 
! Отговори
Старчето преди 4 години
Голяма част от зъболекарите крият яки доходи, ама вече зъби не ми останоха ха.Учителите яко доят родителите и не плащат данъци, ама внуците пораснаха ха.
10
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
На този Горанов трепането му е малко .Една нормална държава не прави пари основно от данъци а развива Бизнеси .Прави Бизнес в други държави .Работи си сама стратегическите сектори .Не да ги дава на Чешки ,Австрийски,Американски или Канадски дружества ,забележете с Държавно участие!!!Значи може държавни дружества на гореизброените страни да правят Бизнес в България но нямаме Българска компания с Държавно участие да прави Бизнес в тези страни .Така 1 държава става богата .Не от данъци!!!
9
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахаааа, кво стана бря? Нали новите касови апарати пращат информация на всяка секунда :))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората изнесоха без последствия, безнаказано милиардите на КТБ и 16 милиарда евро гербаджийски заем, тука тия паляци лъжат хората с някакъв сив сектор, дето хората крият някой лев за да оцеляват.ЦИРК!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Горанов може да прави нетни операции!Глобява НАП като мести едни пари от една сметка в друга-шменти капели!Защо не върне милиард и половина,които Дянков взе от НЗОК?Това са вноски направени от частния бизнес и то реални пари,а не като парите на държавата да са само на хартия и реално не са внесени!Защо намалява пенсиите от НОИ на тези,които се осугуряват в ДЗПО с 20%,като вноската в тях е 5%?!Да ги намали с 5%!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така следят та дрънкат искам да попитам иваило Иванов според него нормално лие автоцентър да определя цената на друг автоцентър и тоя същия на какво основание се интересува от клиентите.Понеже един автоцентър аутокамт се слави с кражбата на клиенти а не с честна работа та питам колегите в Пловдив кога ще минат в Ловеч и да закрият това
5
2
 
12
 
! Отговори
Приятелски кръг преди 4 години
До хТи си зомбиран *** за да искаш това! В същото време няма кой да вземе 20 млрд. от истинските изедници! Колкото повече пари се внасят в тая кочи.на, толкова повече крадливи ръце се протягат към тях! Това е проблема! Събираме капачки заради *** в парламента, които притежават цялата ни икономика и не плащат за това, а не че си пил и не си си взел фискалния бон! Недокла.тен ***!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа е казал - Рибата се вмирисва от главата!Когато тези по върховете на властта спрат да крадат, тогава и народа ще спре да укрива доходи и ще изкара всичко на светло.
3
1
 
22
 
! Отговори
Държава=мафия! преди 4 години
Данъците са кражба от народа! Данъците са неморални. Данъците са хуманната форма на робовладелската система.Задкулисната власт краде от труда на народа чрез данъчните системи. Това което се събира от данъците не е равно на това което се връща под формата на инфраструктура и социални услуги. Не само не е равно ами разминаванията са в пъти!Навсякъде в системата има огромни течове и не се знае къде изтичат тези пари. Става въпрос за милиарди всяка година.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко милиарда ДДС отписаха данъчните?
1
10
 
8
 
! Отговори
х преди 4 години
Искайте си касовите бележки. Аз играя на една игра в заведенията: "Това не е фискален бон, а сметка. Моля донесете ми фискален бон"....Хахаха, ще си счупят краката да бързат, тарикатите. Знам, че така им е заповядано, но после нали ревем, че няма пари за пенсии, пътища и т.н.