Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!

Идеята дойде от Фандъкова, депутатите от ГЕРБ я внесоха в НС
141
Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс /НК/ за инкриминиране на горенето на гуми.

"Предлагаме допълнение на чл. 353 б, като инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред", съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова /ГЕРБ/, цитирана от БТА.

Още по темата
За нарушителите се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. с глоба от 2000 до 5000 лева, а в маловажните случаи - пробация и глоба от 1000 лева.

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова.

В отговор на въпрос, Красимир Ципов обясни, че за физическите лица са предвидени по-занижени санкции, предвид степента на обществена опасност, но не изключи възможността да се стигне и до ефективно лишаване от свобода.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на ГЕРБ за законовите предложения. Тя посочи, че забраненото горене на отпадъци продължава да се случва в "Красна поляна" и в "Слатина". Само за уикенда за горене на отпадъци на открито са направени 21 проверки, съставени са три акта за административни нарушения, съобщи столичният кмет. В "Подуене" и "Възраждане" е било установено в два частни имоти горене на стара дограма и е съставен акт от 100 до 5000 лева. Направени са били и проверки на строителни обекти, автосервизи, пунктове за изкупуване на вторични суровини.

Само за вчера са получени около 30 сигнала за горене на отпадъци, колегите работят изключително сериозно, каза Фандъкова. От 1 декември до вчерашния ден са били направени общо 345 проверки, 49 са наложените санкции, като проверките продължават. Най-високите нива на фини прахови частици са били през нощта на събота срещу неделя, което, по думите й, очевидно се дължи на отоплението, както и на климатичните условия.

Фандъкова посочи, че благодарение на строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт има непрекъснато подобряване на показателите на въздуха в столицата, но в същото време хората са станали все по-взискателни. Първо трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, трябва да се откажем и да се отопляваме със замърсяващи горива, коментира тя. Фандъкова съобщи, че от Столичната община имат готовност за подмяна безплатно на отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства с по-екологични - газ, топлофициране, електричество и пелети. Сега усилието обаче е да убедим хората да се включат в тези програми, посочи тя. Столичният кмет съобщи, че от началото на януари започва набирането на заявленията по първия от двата големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: отпадъцигумиГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ха-ха-ха!Съдът крадци-рецидивисти не вкарва за 2г.,та тези,които горят гуми!
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 godini osndiz e dosta luks nakazanie...mnogo e skapo za izpalnenie...koi ste plasta?...po - eftino i efikasno e da gi zakoven za 30 dena po elektricheskite stalbove...
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гориш *** на европа бонус. Топлиш се с каквото можеш да си позволиш смърт.
115
0
 
2
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
Поправка в закона: важи само за българи
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами завода за отпадъци какво гориа не само питам
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава, че борисов и фандъка трябва да лежат 2 години
112
1
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
И как точно ще събират глобите от бездомниците и ромите? И къде точно в претъпканите затвори ще ги настаняват? Убийците вече ще лежат по 5 години, за да има място за бездомниците, отоплявали се посред зима?!
111
0
 
4
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Как ша искарам бакъра от жицата бес да го запала
110
0
 
13
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Законите са за българите , за меланина там си имат свои закони все пак цяла европа ги пази с нпо-та
109
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОСЪТ Е КОЙ преди 4 години
Ето това е икономическия подем и финансовия просперитет на българина .Горим каквото ни падне ,за да се стоплим.И ще ни глобяват за това,че сме бедни.А всъщност кой е виновен за това????
108
0
 
22
 
! Отговори
Абсурдистан преди 4 години
Внасяш развалени яйца и пилешко с болести, получаваш награда за инвеститор на годината.
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех да глобите или затворите цингелите. Ако всичкото ром, което заслужава затвор, наистина бъде турено на топло, ще трябва да се построят едни 40-50 голеееми затвора из цялата страна. Ама това са мечти. Въртящите бухалки мутри знаят, че властта им изцяло зависи от хелекторатъ, затова последния ще продължава да гори всичко дето му попадне. А ние ще дишаме.
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е резултатът от дълго дъвкания медиен балон, наречен "мръсен въздух". Бандюгите в парламента с радост очакваха момента, когато да внесат подобно нещо и да скубят и тормозят честните граждани. На всички е ясно, че електорални единици няма да бъдат закачани. Сега е моментът да се струпат една камара гуми пред общината в София и да се запалят в знак на протест.
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказа се,че Бойко е сключил тази сделка с внасянето и горенето на смет от ЕС,сключил е и други неизгодни сделки за България с ЕС!!Бойко мина всякакви граници на безочието и наглостта!
104
0
 
9
 
! Отговори
горене на ЕС смет преди 4 години
Имам документите и ако не се спрат, мога да ги покажа не само на медиите в България, защото едно е да правиш успешен бизнес, друго е да търгуваш интересите на един народ, като българският - нещо, което постоянно правят нашите представители в Брюксел без да се съобразяват какво искат реално хората в България.Това не оневинява престъпните действия, въпросите са много, някой дължи не просто отговори.
103
0
 
15
 
! Отговори
горене на смет преди 4 години
където има звездички,думата е *** = смет"?10 млрд. неустойка, ако спрем да горим *** на ЕС, подписал Бойко през 2015..."От тях става ясно, че се горят *** от Италия, Англия и Испания,а това става по препоръка на Брюксел. Свидетели сме, че европейците иначе са отявлени еколози и екозащитници,но обръщат гръб на престъпленията от задния двор и мълчаливо тровят бедната и корумпирана страна, член на същата общност.
102
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Чудно ще стане, когато почнат да горят отпадъците на по света и у нас. Има една стара научно-фантастична книга на библютека "Галактика", сборник разкази "Бъдеще несъвършено" от един испански фантаст забравил съм му името как ще се разкарваме с противогази, явно ще се сбъдне.
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ще бъде глобата за тези, които горят италиянския ***?
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със две думи .Искаш да живееш във София спазваш правилата ако не заминаваш на село и там си прави каквото искаш. Има ли не рзбрали.
99
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
те нека се напълнят ще се строят нови