Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
До АнонименКАК КОГО ЩЕ ВЪЗПИРА----НАРОДНАТА ЛЮБОВ А ТЯ --ЛБОВТА ПОБЕЖДАВА ВСЯКО ЗЛО---РАНО ИЛИ ПО--КЪСНО
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кого ще възпираш,бе?Руснаците или турците?И двете държави ще ни пометат като луда крава теле,само ако решат.Засега никой не иска да се занимава с нас.А твоите напъни да угодиш на началниците доведоха народа до тотална мизерия и отчаяние.Проклет да си.
173
1
 
6
 
! Отговори
Келнер от Брюксел преди 4 години
Няма безплатен обяд! .. Паси не случайно плачеше на приемането
172
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Борисов в НАТО: Въоръжаваме се,за да сме силни и да възпираме!" - кого ще ВЪЗПИРАШ бе ? Въоръжавате се вие крадливи политици,за да спирате народното недоволство и да всявате страх у народа,той и без това е най-страхливият на земното кълбо ! Има пари за въоръжаване,но за подобрение на жизненият стандарт на бедният българин все НЯМА ! ПРЕСТЪПНИЦИ, ИЗМАМНИЦИ, КРАДЦИ, ***'ОТИ, КРЕ'ТЕНИ това са прилагателните "достойни"за характеристиката на всеки български политик ! Не ме трийте !
171
3
 
2
 
! Отговори
Алеко Канстантинов преди 4 години
До САЩ-по-малкото зло!Колко съвременно звучи за американците!
170
5
 
1
 
! Отговори
САЩ-по-малкото зло! преди 4 години
До KiorsufraПоне ще ги кледаме как си живеят по-добре отколкото нещастния руски народ!
169
1
 
7
 
! Отговори
победители-предатели преди 4 години
До корумпирани генералиНарода ни ще се сражава а управляващите ще се пазарят за негова сметка!
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха Хаха
167
3
 
13
 
! Отговори
корумпирани генерали преди 4 години
Печелим битки само за една слава ! Губим войни заради корумпирани генерали!И политици също ни предават. Само за еничари и легионери ни бива!Народа воюва а управляващите предават неговото дело! Бог да пази България!Съединението ни разделя
166
2
 
8
 
! Отговори
побеждаван народ преди 4 години
До АК-47Само битки печелим без победи! За нищо не ставаме пред врага!
165
1
 
9
 
! Отговори
само старците преди 4 години
До северозападТе ще закупят джепането, ами войните къде са? - Забягтаха - дезертираха!
164
1
 
11
 
! Отговори
легиоер преди 4 години
Като няма деца за армия, поне пари за еничари имаш ли? Затова ли са твоите данъци?
163
1
 
30
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Кого ще възпираш, бе? С унищожената от вас армия ли? НАТО ли ще ни защитава?Нещастници... Ако не беше трагично, човек да се спука от смях. Срещу Русия ли ще се въоръжаваш, Русия ли ще възпираш? Представям си Путин как ви се подиграва и присмива на цялата ви шкембелийска угоена банда.
162
3
 
21
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Нямаш вече деца за армия кой ще ги ползува .От африка ли ще докарате.
161
3
 
23
 
! Отговори
сс преди 4 години
КУПУВА СИ И НОВ САМОЛЕТ КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО ДА ОФЕЙКА, САКЪН СТАРИЯ ДА НЕ ЗАПАЛИ И ДА НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА....
160
5
 
20
 
! Отговори
дна от северозапада преди 4 години
леко, къде си, Алеко? Има още материал за теб, велики българино!
159
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купете подводниците . Спираите тия надбавки,добавки не знам си какви шашкании ,археологията е замразявате за две години ,режете разходи за зелени ,бенбени некролози ,еколози и други престъпници и вдигаите АРМИЯТА.
158
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ушанките да бягат бръже да газят Самолето Носача на *** че се подпалил.
157
5
 
22
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
В бой ще ходят само старците-щото това останааме тука-младите бегаа !!! И ако може повече памперси-безплатно разбира се !
156
1
 
14
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Тонка разкрих ли те ве плазмодии...хаха.Как познах само, щом ми триеш коментара.Елементарни сте ве хора, трябва повече въображение.