Посланик Макаров: България забави "Турски поток", но Борисов обясни защо

Русия държи проектът да бъде успешно завършен в посочените в договора срокове
Обновена: 12 дек 2019 09:09 | 12 дек 2019 09:00, Елка Василева
133
Посланик Макаров: България забави "Турски поток", но Борисов обясни защо
Анатолий Макаров. Снимка: архив, БТА

България забави “Турски поток”, но Бойко Борисов обясни защо. Това заяви посланикът на Русия Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения, оцени посланик Макаров.

Дипломатът коментира изграждането на газопровода "Турски поток" и заявеното от руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави проекта и Русия може да заобиколи нашата страна.

"Президентът се изказа напълно ясно и недвусмислено и аз нямам право да тълкувам думите му. Ние всички разбираме, че важността както на самия "Турски поток", така и на проекта за сухопътното му продължение, който се реализира в България, излиза далеч извън рамките на руско-българските отношения. Тук става дума за един проект, целящ съществено да укрепи енергийната сигурност на цяла Европа. По тази причина повишеното внимание към реализирането му е напълно обяснимо. Наистина, България "забави старта", преди проектът на нейната територия да премине в практическа фаза. Както ми обясни премиерът Бойко Борисов, причината за забавянето беше необходимостта от стриктно спазване на процедурите и изискванията, предвидени в европейското законодателство. В момента обаче всички формалности са уредени и ние държим проектът да бъде успешно завършен в посочените в договора срокове. Първата фаза, даваща възможност за начало на газов транзит в Сърбия, трябва да стартира към края на май 2020 г., а целият проект трябва да е готов през май 2021 г. Ние много внимателно следим процеса на реализирането му и искрено се надяваме на неговото благополучно финализиране", каза Макаров.

Още по темата

Посланикът говори и за големия проект АЕЦ "Белене" и възможност американската компания "Дженерал Електрик" да достави турбина за централата.

"Реанимирането на проекта АЕЦ "Белене" е още един много важен аспект от гледна точка на регионалната енергийна сигурност и развитието на руско-българското сътрудничество. Новата АЕЦ ще осигури за България рентабилна екологично чиста електроенергия, като нашата страна има всичко необходимо това да бъде направено: технологии, специалисти и многогодишен опит на такъв тип дейност. Колкото до перспективите за сътрудничество на "Росатом" с международни компании, това е по-скоро предмет за преговори между самите компании. Както ми е известно, "Росатом" има богат опит в съвместната работа с чуждестранни партньори, в това число и с американската "Дженерал Електрик". Компаниите успешно си сътрудничат в Унгария, Финландия и други страни. Така че не виждаме пречки за подобно взаимодействие. Всичко ще зависи от плановете и желанията на самите компании и, разбира се, от изпълнението на условията, поставени от българското правителство", казва още Макаров.

Според руския дипломат годината е била съдържателна в икономически план.

"Традиционно водещо място в нашите отношения заемаше енергетиката. С общи усилия успяхме да стигнем до практическата реализация на проекта за сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" на територията на България. Между другото, тук той доста точно се нарича "Балкански поток". Освен това беше съживен много важен проект с регионално значение - АЕЦ "Белене". Задачите в областта на енергетиката не изискват специални пояснения. Трябва максимално ефективно да взаимодействаме по ключовите енергийни проекти, които са на дневен ред", споделя още той.

Посланикът смята, че има добри перспективи за сътрудничеството в областта културата и по-специално между музеите на двете страни.

"За необходимостта да работим в тази посока свидетелстват изложбата "Мечът на Хан Кубрат" в края на май в Националната галерия на България, дните на Ермитажа в София, където на публиката бяха показани двата много скъпи артефакта - меч и пръстен на хан Кубрат, а също и представената през октомври-ноември в музея на Националния археологически институт експозиция "Томичовия псалтир в България. Литература и духовност" от колекцията на Държавния исторически музей. Виждаме сериозни предпоставки и за разширяване на връзките между водещите театри на нашите държави. Тази сфера също се развиваше доста активно през 2019 г.", казва още Макаров.

През тази година в България избухна шпионски скандал с руско участие. Заради него бе изгонен първият секретар на посолството у нас, за когото се твърди, че е искал да вербува шефове на български служби. Реципрочно Русия обяви български дипломат в Москва за персона нон грата.

"Съгласно положенията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. всяка една страна има право да обяви всеки един чуждестранен дипломат за нежелана персона на своята територия, дори без да обяснява причините за това решение. Разбира се, такава стъпка не можем да я наречем приятелска. В тази връзка след експулсирането на сътрудника на нашето посолство в София Руската федерация, както е прието в международната практика, взе ответни "огледални" мерки и обяви за персона нон грата дипломат от българското посолство в Москва. Тук става дума за прилагането на принципа на реципрочност, който редовно се използва в световната дипломация. Разчитам, че с това тази не много приятна страница от отношенията ни ще бъде затворена и ние ще продължим сътрудничеството си по целия широк кръг въпроси от нашия двустранен дневен ред", коментира посланик Макаров.

Във връзка с награждаването на Николай Малинов от Владимир Путин с орден "Дружба" посланик Макаров е на мнение, че указът на президента на Руската федерация за награждаването е подписано още през май т.г., доста време преди началото на разследването на българската прокуратура по отношение на председателя на Националното движение "Русофили".

"Ние добре познаваме г-н Малинов като човек, дал голям принос за развитието на връзките между страните ни, преди всичко в културно-хуманитарната сфера, и високо ценим активната му работа в тази област. Оглавяваната от него структура редовно провежда мероприятия, насочени към укрепване на приятелството и сътрудничеството между народите на Русия и България, организира конференции, детски конкурси, реализира програма за обучение по руски език в детски градини, помага за ремонта и поддръжката на руски и български паметници, символизиращи общото героическо минало на нашите държави. Точно заради тези заслуги Николай Малинов беше удостоен с това високо руско отличие. Освен това бих искал да отбележа, че в правова държава, каквато, убеден съм, е и България, всякакви обвинения трябва да бъдат потвърдени с конкретни и неоспорими доказателства, а заподозреният се смята за невинен чак до решението на съда", казва дипломатът.

Макаров каза още, че президентът на Русия има покана да посети България. Обаче организирането на подобна визита изисква много прецизна и сериозна подготовка, най-напред от гледна точка на осигуряване на съдържанието му.

"Трябва да постигнем конкретни резултати в ключовите сфери на нашето сътрудничество. Сигурен съм, че, когато заедно с нашите български партньори успеем да подготвим всичко на високо ниво, президентът Владимир Путин с голямо удоволствие ще посети прекрасната ви страна, в която, не мога да не го отбележа, много ми е приятно и комфортно да работя като посланик", заяви посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Boss преди 4 години
До 109 Таварищ, Русия да не мечтае много и Вие също - газовите сделки ще Ви пропаднат изцяло - говорим за Европа. АЕЦ-ът вече е обещан на САЩ - Вашият прислужник ББ-то вече направи сделката с Тръмп. Колкото до мен - не ми плащат и не прислугвам на никого :) Мразя ви безплатно, заради предателството на Горбачов и наглостта да наричате нас предатели ;) Понял??
105
0
 
1
 
! Отговори
Boss преди 4 години
До Анонимен На кои прислужвам?? Изобщо имаш ли си на идея на кого пишеш подобни квалификации?? Говори за ниска култура Вашети желание да ме рамкирате.Ще продължавам да казвам, че Горбачов предаде целия Източен блок, а Русия ни хвърли на вълците. И ако руснаците продължават да наричат Бълагрите предатели, а Макаров да говори, че България спира пАтока - Вие нито пАток, нито АЕЦ ше видите. Ясно е Вие на кого прислужвате :)) Аз обслужващ персонал на никого не съм, колкото и да Ви се иска:) Понял?
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boss хайде стига с тия манипулации. Не виждам Макаров, който е длостатъчно дипломатичен, какво лошо е казал. Ясно ни е на кои прислужвате. От напън да навредите на Русия, навреждате на България и създавате само скандали
103
11
 
6
 
! Отговори
Boss преди 4 години
Г-н Маракав, хайда да престанете да говорите за България. Не България и българите, а правителството на ББ-то Ви съботира. назовавайте нещата с истинските им имена.И не България, и българите Ви предадоха, а Горбачов навремето предаде целия Източен Блок, а нас ни хвърлите на вълците. Вие сте предателите. И ако продължавате с подобна риторика - ще озлобите срещу Русия и такива хора като мен. Лично ще се включа в кампанията да не видите нито поток, нито АЕЦ. Понял??
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският съюз е наложил на "Газпром" да не използва в договорите си клаузата" вземи или плати" , така че понастоящем такъв въпрос не съществува. Маршрутът на т.н. "Балкански поток" използва тръбите на газопровода, по който сме пренасяли досега газ за Турция - това са около 170 км готов газопровод и той някъде след Провадия завива по трасето на Южен поток, където проектните и отчуждителните процедури на терени са отдавна извършени Газопроводът за Гърция и Македония има по-малък капацитет и не може да замени Балкански поток.
101
2
 
13
 
! Отговори
Малее преди 4 години
За Белене не мешете агрегатите в Белене с американските става цапано с тикви.
100
19
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
*** хем ще го построи за негова и на децата му сметка,хем ще плаща и неустойки.*** обича да е руски пудел и най се кефи Кремъл като го краде
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам че нашите пудели ще се лишат от пари за транзитиране на газ за втори път. А гьола в Белене е много важен за нашето бъдещено и ще е франкенщайн какъвто света не е виждал. Сега чакаме да ни разрешат и да определят кой какво....
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116 Какво разбираш ти от договри. Един договор може да се сключи по много различни начини и не непременно както искаш ти. По желание на страните може да има и анекси. Обичайно договорите се актуализират в определени рамки всяка година според конюктурата и потребностите на страните. Изобщо дай текста на договора, а ако го нямаш недей да ни дрънкаш празни и безпочвени приказки и да правиш сметки без кръчмаря.
97
0
 
4
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
До Анонимен 107Може би си прав, но истината е че грешиш. Санкциите ще влезат в сила не от днес, даже не и от утре! Те трябва да минат през сената (ще ги одобри), след това ще ги ратифицира президентът (зависи от много фактори) , така че и ако той каже "да" ,даден е срок от 60 дена за влизането им в сила ! Попрочитай от време навреме ...
96
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107 Американците щели да обявят Русия за спонсор на тероризма и Европа щяла да се лиши от руския газ тази зима, че да й треперят гащите от студ. Без руските суровини Европа ще се изправи пред иконимически, колапс. Американците най-после трябва да разбрерат, че бизнесът си е бизнес, нищо лично. А Европа решава украинския въпрос в нормандския формат и само преди няколко дни на срещата в Париж не направена крачка напред в това отношение И Рейгън едно време беше против газопроводите, ни не можа да ги спре.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименвъв всеки един договор за доставка и транзит на газ, се определя входяща точка и изходяща при транзитирането, количествата се договарят и се заплащат независимо дали реално те са транзитирани, това е защото се заема определен капацитет на мрежата, както и ние сме задължени да си платим договорения газ, независимо дали сме го потребили, казва му "take-or-pay" специално за теб ще ти го напиша и по руский "бери или плати"
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 108 Това ще ти кажа, че твоите данни нито веднъж не са се оказали точни и верни с оригинала. Като имаш договора с Русия за транзит, хайде публикувай го тук, че да видим точно клаузите. Плащанията са според транзитираните реално количества, а това, че газопроводът ни може да има максимален капацитет 30 млрд куб. м няма значение. И дали руснаците ще ни подават газ през Румъния или през Турция също няма значение, щом си изпълняват задълженията. Така че ти си измисляш клаузи, но меродавен е договорът, а не твоите безпочвени фантазии.
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука един умен каскет се пени как американците щели да сложат санкции на Северен и Турски поток. Ми те са построени вече, на Северен поток му остават 95 километра, на Турски поток довършват компресорната станция на бг границата. След дъжд - гъба с качулка. Много я е еня Европа за американските стойки на бившo величие.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104 българин - Ти ли си българин, бе, Яшар Мехмедов? Кой знае какъв Мюмюн си, ха ха ха
91
8
 
5
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Този и да го обесиш за макарите, пак ще му е малко.
90
4
 
10
 
! Отговори
тя преди 4 години
Сега лижем по- смръдливи *** ! Не сполучи на политици бедния български народ !
89
8
 
22
 
! Отговори
рускиня до 107 преди 4 години
Какво идолопоклонничество пред решенията на сената. Да нямаш портрета на маккейн на стената. Апропо Осама Бин Ладен е бил приятел на САЩ - не е на руснаци. ИДИЛ се създавала под ръководство и въоръжавана от американските инструктори. А какво Сената си реши - ами , нека си решават
88
24
 
15
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 4 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99Балканския маршрут е за 28 млрд.и договора е за толкова, нашата страна по договора е задължена да подържа възможности за транзит на подобни количества, иначе колко реално се транзитират е без значение дължат се плащщания за 28 млрд до края на 2029, иначе си прав Гърция чувстивтелно снижи потреблението на руски газ и в момента то е към 2 млрд под 1/3 от общото