Президент vs. премиер: Престрелките разделяли обществото

Губи се доверието в институциите, смятат социолози
13 дек 2019 22:08, Красимир Ангелов
35

През изминалата седмица за пореден път президент и премиер влязоха в словестна престрелка.

"Държавният глава Румен Радев очевидно вече си мисли за следващите избори. И изглежда ще се бори да бъде гласа на опозицията. Опитва се да се позиционира като опозиционен лидер и да говори като специалист по всичко", коментира в студиото на "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов.

Още по темата
По думите му подобно изявено противопоставяне е лошо за доверието в институциите. "И не води до нищо друго освен до разделение в обществото", допълни още Юлий Павлов.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Добромир Живков отбеляза, че в поведението на Румен Радев няма нищо ново, което да ни изненада. И подкрепи тезата на Павлов, че това противопоставяне не работи добре за политическата среда в страната.

"Популизмът се качи на много високо ниво на политическата сцена. Не само в Европа, но и в целия свят. Един от големите проблеми е, че успя да проникне в демокрации, които столетия наред са били устойчиви. И до такава степен влоши политическата среда, че дългосрочните цели започнаха да изостават за сметка на краткосрочните постижения", каза още Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
До 29. А ти много знаеш ама не коментираш другите оценки: 27:1; 34:0; 5:23; 11:0; 41:12 и т.н. И не критикувай философите, те сигуно също хранят семейства и ако пишат нещо друго, никой няма да им обърне внимание и да им публикува творбите. А аз от кои съм? От неразделените! Или от неделимите!
27
0
 
0
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
До 21. Оценката е 11:3. За тримата ти си "лошият", вероятно одобряваш позицията на президента, най-малкото че си от БСП, може и руски агент и всички останали грехове. С мене оценката ще стане 12:3. И бих желал някои от тримата да дефинира понятието "разделено общество". А философите? Те са кръгли нули! Кое общество не е разделено? Белгия: Нямат от година правителство? САЩ: нямам коментар! Израел: нямат правителство. А Германия: следете техните медии! А НАТО: Турция и Гърция??? Голяма любов!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, тази изкуствена война между двамата цели отвличане на народното внимание от мноооооооооого други и тежки проблеми в обществото
25
0
 
4
 
! Отговори
ОФ преди 4 години
По татово време нямаше популизъм, нямаше словестни престрелки, нямаше недоверие в институциите, нямаше опозиция. През 1989-90-91 г. подобни социолози ни превеждаха от 9 бари вода, за да ни убедят и докажат, че монополът във властта е нещо много лошо и ние можем да го преборим чрез недоверие в институцийте, чрез осъществяване на контрол над тях, с победа на демокрацията. Тези тук срещу демократичните устои на обществото ли са? Тези за непоклатимата вяра в правотата на вожда ли са?
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента България няма Президент, а говорител на БСП . Това недоразумение наречено Президент е толкова зле, че си нямаме представа. Питам какво полезно е свършил за Държавата-НИЩО, но от сърце.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Istrebiteliat atakuva...gori...pojarnikariat izgaria, dokato mu sabura jeliasoto...monarh bez oficeri, ama s pridvorni eu slugini i rodnini pedofili...patriarh im pali svesti za bogdaprosti i blagosloviava pedofilite...a novite samoleti ste doidat i jivotat prodaljava s mladi narodi i stari miliarderi...
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че герберите са престъпен синдикат е ясно и на малките деца, но коя институция ще им потърси наказателна отговорност?.............................Единствената такава институция е народът - сто хиляди на мегданя около НС. Со кротце, со благо и со малко... сръбска музика.
21
2
 
7
 
! Отговори
накратко преди 4 години
Кой не скача, е "червен".
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
задзвездичките стои словосъчетанието - мур.га.ви.те б.ра.тя
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм политолог. Не съм слуга на властта.Президентът има право да каже това, което вижда, той Е глас на народа, защото е избран пряко и с многозначителен резултат.Проблемът се прехвърля от болната на здравата глава.Егото на премиера не допуска да чува очевидна истина и по-скоро той се цели в този пост.*** братя ще му го осигурят.Липсва самокритичност, липсва истината и реализма. Липсва перспектива.Разделянето не е на институции, а по морал.А ние не виждаме ли?
18
0
 
11
 
! Отговори
ДААА преди 4 години
Отвратителна политика, дребнотемие, изяждащо времето за решаване на истинските проблеми и реализиране на градивни политики и идеи. Грозна политика кой казал, какво рекъл, всички сме по презумция разбойници и мошеници. Институции занимаващи се с битовизми, клюки и циркаджилъци, окупирани от алчни, неграмотни наглеци с хипер нарцистични умове. Отвратителна политика на всички нива, с грозно, арогантно отношение към тези, които скубят с безумни данъци и третиращи ги за рая. Срам ме е от тазиБългария
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай, Радев! Мачкай крадливата пасмина , която прокуди три милиона българи от родината!
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един вълк не вие в унисон с другите вълци в глутницата,и глутницата се дразни!)Мачкай , Радев , прoстаците пoдли, крaдливи!:))))
15
4
 
23
 
! Отговори
Петър Папазов преди 4 години
Защо никой не си спомня че ГЕРБ, чрез Цветанов започнаха атаките срещу Президента още на втория ден след избирането му. И продължават до ден днешен. ГЕРБ разделя народа! А това, че Президентът ги критикува съвсем основателно, и малките деца го виждат, е в реда на нещата. Но на хора с интелектуалната "мощ" на Бойко критиката е обида,а похвалите никога не са достатъчно! Дълбоко се съмнявам че Президента се е захванал със следващия си мандат! По-скоро се надява ГЕРБ да нямат следващ, защото ще е
14
25
 
5
 
! Отговори
На Радев преди 4 години
водещият офицер от от ГРУ, а на Борисов е агент Гоце Първанов.Когато Радев докладваше директно на Рушветников нямаше дразги, сега май агент Гоце се боричка за надмощие с руското ченге от Гру, което сайдисва Румен Радев.Нека ГРУ да се разбере с васалите им от бившето ДС и всичко ще си дойде на място, Путин трябва да се намеси.
13
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв Павлов и някой си Живков които плащат на ТВ за ефир пък то се римува с ай сиктир!
12
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние си харесваме президента,който не го харесва,да си излезе на палатака!
11
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че се намери Радев, за да ги приземява тези гербери. Те се самозабравиха. Мислят си че като са окупирали властта и живуркат добре и другите са добре. Дадат по 100 лева на работниците и 40 лева на най-бедните пенсионери и започват да вдигат данъци, такси, цени на яденето. На каквото се не сетите и се оправдават че ЕС го иска. "Трайте защото ЕС така ни нарежда. Не сме го измислили ние."
10
0
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"Губи се доверието в институциите"То, щото е много голямо...
9
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че герберите са престъпен синдикат е ясно и на малките деца, но коя институция ще им потърси наказателна отговорност?