Кариерни бонуси за членовете на ВСС, растат без конкурс

НПО пак ще финансират магистратските организации
8
Кариерни бонуси за членовете на ВСС, растат без конкурс
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членовете на ВСС ще имат кариерни бонуси, решиха депутатите като приеха окончателно промените от Закона за съдебната власт.

При изтичане на мандата му всеки член на ВСС ще бъде възстановен на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора му, на равна по степен или една степен по-висока от заеманата преди избора му в органите на съдебната власт, записаха законотворците.

Това означава, че след края на мандата си във ВСС кадровиците може да бъдат възстановени на по-висока длъжност, като по този начин те ще заобиколят конкурсното начало.

Предложението за кариерните бонуси се появи между първо и второ четене на внесените от Министерството на правосъдието промени в Закон за съдебната власт. В крайна сметка беше предложен от името на правната комисия.

Депутатите не приеха искането на лидера на НФСБ Валери Симеонов да се забрани финансирането на сдружения на магистрати от чужди държави или организации.

То дойде след предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, което стана факт благодарение и на положително становище на Българския хелзинкски комитет.

Заради това Обединени патриоти поискаха професионалните магистратски общности да се финансират само от членски внос, имуществени дарения или такива от самите участници в организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
корупция преди 4 години
Бонуси и израстване при изпълнение на политически поръчки!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Депутатите не приеха искането .... да се забрани финансирането на сдружения на магистрати от чужди държави или организации." --- това показва колко "независими" и "некорумпирани" са дупедатите и на кой служат. Определено не на избирателите си.
6
0
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 4 години
Нашия Ад е тук и сега!!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Значи аз още се чудя МИСЛИ ЛИ НЯКОЙ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА!? А МИСЛИ ЛИ НЯКОЙ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА! Това което има тука е просто начин да се дадът едни пари ня един съдия, прокуро,следовател и след това друг един съдия или същия да каже, че този дето е УБИЛ, ИЗНАСИЛИЛ, ОСАКАТИЛ, МАЙИКА ТИ СЕСТРА ТИ ЖЕНА ТИ, че СЪЩИЯ ТОЗ ЧОВЕК Е НЕВИНЕН! ТОВА ИМА ТУКА ПО ТИЯ ЗЕМИ!!!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост заради която младите хора ще се изнасят от страната.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Узаконовяне на връзкарството.....
2
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Очевидно обаче, депутатите печелят от това
1
2
 
15
 
! Отговори
Добра идея, ако преди 4 години
кариерно израстване без конкурс се осъществява въз основа на реални постижения, а не само заради натрупаните години трудов стаж.Това може да бъде добър метод в сферата и на други професии, защото 99% от конкурсите, провеждани у нас, са манипулирани. От най-възрастните колеги чувам, че и през соца е било същото. Това обезсърчава хората, които разчитат само на знанията и на труда си и ги кара да правят планове за развитие извън България. Нито народът, нито държавата ни печелят от това, а губят.