Петя Аврамова: Загубите на вода да се сведат до 48,8%

ВиК дружествата трябва да направят това до 2024 година
47
Петя Аврамова: Загубите на вода да се сведат до 48,8%
Снимка: БГНЕС

До 2024 г. загубите по ВиК мрежата в страната трябва да бъдат сведени до 48,8%, съобщи регионалният министър Петя Аврамова по време на дебатите за вота на недоверие за провал на правителството в областта на околната среда, внесен от БСП.

Още по темата

По думите й в момента има ВиК дружества, които работят добре, а загубите по мрежите, за които отговарят, намаляват. Като пример тя посочи „Софийска вода“, дружествата в Русе, Видин, Кърджали, Бургас. Според нея целта на вота на БСП е да се провокира освобождаването на още един министър от правителството.

Обществен вот за водната криза: Институциите са виновни!

„От два месеца върви целенасочена атака, организират се протести пред министерството, но никой не обясни на хората какви са отговорностите на МРРБ“, скочи тя.

Тя обвини левицата, че няма нито едно работещо предложение, нито в краткосрочен план за Перник, където хората са на строг воден режим, нито работещо визионерско предложение за развитието на целия ВиК отрасъл.

90 000 километра е ВиК мрежата. Тя е строена преди десетилетия, трябва да е изправна през цялата година по 24 часа в денонощие, а кризата в Перник стана повод за злонамерено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл, за насаждане на страхове в хората. От това могат да се извличат временни политически дивиденти, но не е редно“, коментира Аврамова.

Министърът допълни, че след кризата в Перник всички управители на ВиК оператори са предупредени да следят внимателно какви са количествата на водата в язовирите.

Според Аврамова в Перник хората имат право да са гневни.

„И аз съм гневна, защото причините за проблемите са обективни и субективни. За дълъг период от време притокът е бил минимален, а отокът от него максимален. Това е урок за всички“, каза тя.

Аврамова увери, че се прави всичко възможно, за да сложи край на бедствието в Перник.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че вече е възложено изготвянето на проект за ремонт на стената на язовир „Бели Искър“.

Преди няколко дни Държавна агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че язовирът е "частично работоспособен". Надеждите на перничани са именно от него да дойде вода до града им.

Караниколов припомни, че „Бели Искър“ подава вода и за София, така че върви постоянна кореспонденция с концесионера „Софийска вода“, за да има точност за количествата вода, които трябва да са налични за нуждите на столицата.

Според него може да се наложи да се източи водата, но предстои да се чуе мнението на експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Тая е за затвор !
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ние ги плащаме загубите, ще им дреме на шапката, те парите си ги вземат, откога Софийска вода е концсионер и какво направеха почти нищо! Лишете ги от тези лесни пари и нещата ще се оправят!!!
40
1
 
7
 
! Отговори
bafff преди 4 години
това другарко не са "загуби" а кражби и то не от безхаберие а с ваше тихомълком одобрение. именно за това един ден ще се озовете в затвора и няма да ви се размине, скоро ще е.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилича на Цола Драгойчева...Но е по-невежа и от нея.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В уникалното исторически парк няма загуба! Само плюс! Елате и един от двама ни ще си купи бентли.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат от ГЕРБ, както винаги. За тези 10 години управление на ГЕРБ, загубите на вода се увеличават, а средствата се присвояват. Сега загубите на вода достигнаха рекордните 61%. След още 1-2 години управление на ГЕРБ, ще станат 62-63%. То не може ГЕРБ да крадат като за последно и загубите да намаляват.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям напредък, в Япония загубите са 1%, кога ще ги стигнеме.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направих си труда да видя в Гуглето за " ВиК и ЕС " Изникна доклад Сметната палата на ЕС. Там сме заедно с Румъния и Унгария. От нас искат 49% / затова изчислихме 48,8%/, сега сме 60%. Средно За ЕС 25-30%. В Румъния се борят за 20%. За някакъв малък проект във В Търново сме ги постогнали!!! Пише и колко милиарда европейски пари са ни дали и то от Европейски Фонд за Регионално Развитие!!! За ВиК. А тая скочила, за какво отговаряла? Вижте го само 83 -90 точка.
34
0
 
29
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Кой друг бизнес може да си позволи такива загуби и да е на печалба?! Това си е безотговорно разхищение на природни ресурси и ограбване на хората, които плащат. От всичко, което прочетох и видях по темата разбрах, че от 1990г. до сега са дадени стотици милиони левове ,вкл. и заеми, като не вземаме предвид повишението на цената на водата , а ВиК мрежата е в окаяно състояние. Къде са парите...?!
33
0
 
19
 
! Отговори
веикатониготури преди 4 години
Абе на тоя блок в Казанлък,дето носи името на една опера ;) и са натрупали ПЛАНИНА от "битови отпадъци" под прозорците си, някой отчита ли им водомерите, а? Имат ли такива изобщо, или отиват в графата "общо потребление" на всички плащащи?И не е само блокът с име на опера, цели квартали са така.Всички го знаем, госпожо министЕрке.Не ни търкаляйте като аспиринчета.Пък в цената на водата са включени и очаквани разходи за ремонти и обновяване на мрежата.Де ги тия пари, а?ВиК-то е куче-влачи.
32
0
 
19
 
! Отговори
Шопов преди 4 години
Този нагъл бабишкер не мога да го гледам.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** тази ку-ку-вица още ли е на мястото си???? Егати нахалството...........нямам думи!!!
30
1
 
31
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Бай Тошо го построй, но няма кой да го поддържа
29
0
 
32
 
! Отговори
допълнение към 27 преди 4 години
Освен пробитите тръби ,към загубите се отнася и водоподаването към ромските махали. Цели квартали /в пловдив те са към 40 хил жители/ се водоснабдени, но водата не се плаща. Всеки опит да се сложи водомер се посреща с камъни и сопи. Така водата там се изписва като загуби по мрежата и де факто я плащат останалите честни хора..
28
0
 
26
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
48,8 % ще ги начислат в потребителската цена та някой да не си плаща а на други да им излязат сметките , ли? Не вратичка, а портал!
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговарям на наивника по-долу. Няма печатна грешка. Партийната цел от 48, 8 % загуби след 4 години обаче няма как да бъде постигната. Знае се, че в момента на повечето места тя е 60-70%. Тръбите са така пробити, че 2/3 изтича. Пари нема! Финансират се само пътища и тротоари, понеже това най се вижда от електората и там е по-престижно да се режат ленти. А ВиК дружествата им дай само да събират пари, те тръби не сменят!
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перхидролената защо не е при Нено?
25
0
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 21 АнонименИ двете твърдения са вярни! И за ВЕЦ и огромни течови/разхищения видими дори с просто око / по думи на живущи перничани/! Ядени на корем без реинвестиции!
24
0
 
27
 
! Отговори
гербавите преди 4 години
А в Козлодуй кметицата от ГЕРБ си направи заплатата 3500 лева! Срам!!!
23
0
 
19
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Това е урок за всички, каза тя.-------Тези се учат в движение ли? пп. това не е пр. ИТ сектор който динамично се обновява/има новости! Това е ВИК, бре!