Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати

България е силен съюзник в НАТО, пише в позицията
Обновена: 25 яну 2020 12:37 | 25 яну 2020 10:05, Красимир Ангелов
577
Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати
Снимка: Facebook.com/US Embassy Sofia

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Това става ясно от позиция на посолството на САЩ у нас, публикувано на сайта на институцията.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се чете в изявлението.

Още по темата
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа“, заявяват от посолството на САЩ у нас.

Както е известно, в петък вечер МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Очаква се скоро Русия да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОПЪТЕН ВЯТЪР БРАТУШКИ И НИКОГА ДА НЕ ВИДИТЕ БЪЛГАРИЯ!
464
2
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Ако ние защитавахме суверенитета и независимостта си, направо трябваше да скъсаме дипломатическите си отношения със САЩ заради постоянната им брутална намеса във вътрешните ни работи !!!! Преди един посланик обяви ромовете за бъдещето на България, съвсем скоро някакъв се закани да ни ремонтира конституцията, а ние се свиваме и изпълняваме !!!
463
0
 
3
 
! Отговори
user преди 4 години
който се смее последен се смее най-добре. Защо не кажат нашите братя Хамериканците какво са готвили за България преди години. Защо вместо България войната отива в Сърбия?Това се мълчи.
462
2
 
4
 
! Отговори
ур,р. преди 4 години
посолството приветства и липсата на вода и даже ни ръкопляска
461
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина.
460
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Това не е посолство,а бункер насред ливада,за да каца хеликоптер,ако трябва да се бяга бързо.
459
0
 
6
 
! Отговори
Така де преди 4 години
Нали те са го организирали .......
458
1
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Краварската чумаа ВЪН от България и света!
457
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО"Къде е проблемът?"Проблемът се нарича нагла намеса във вътрешните работи, ама нямаш глава да го разбереш
456
0
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
...ИМА СИ ХАС !
455
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите и другите две техни под.логи /освен нашите герберасти/ , приветстват слугинското поведение и пълна послушание на Тиквата и бандата предатели около него!На всеки е ясно ,че нищо шпионско няма в този пореден акт на Тиквата ,с който да се подмаже на дедо Дончо Перчемлията.Дебелия банкянски *** прави поредния пирует.
454
7
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ка8кво общо има САЩ със случая , та да "приветстват" ? Най- вероятно под тяхно искане ------- Какво общо имаш ти със случая, та да коментираш? Да кажем, че са прочели в Днес.бг и се радват. Както и аз. Или пък са ни помогнали с информация. Къде е проблемът?
453
3
 
9
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Единият руски шпионин питал за трасето на Балкански поток, защото руснаците се объркали и като видели снимките от техните шпионски спътници решили, че това са тръби за нова канализация, ама не разбрали от къде да къде ще е тая канализация, други пък решили, че по тези тръби ще се доставя вода за Перник. За това как се правят избори ние трябва да питаме руснаците и как винаги Путин печели изборите.
452
19
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
БРАВО !!!! Да помагат и САЩ ...и Великобритания ..и другите от НАТО ..защото ШПИОНИТЕ т.н. " дипломати " в посолството на Раша .са 67 / ШЕСТДЕСЕТ и СЕДЕМ / !....Жалка нация....жалка кочи-а !
451
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
450
2
 
31
 
! Отговори
тя преди 4 години
Такава зависимост на БГ не имало и по соц времето от СССР !
449
3
 
29
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ка8кво общо има САЩ със случая , та да "приветстват" ? Най- вероятно под тяхно искане !
448
5
 
34
 
! Отговори
Сърбин преди 4 години
Кога България ще изгони американски дипломат? Когато от *** се превърнем в достойни хора.
447
2
 
24
 
! Отговори
Доказа се! преди 4 години
Изборите са водени на тъмно, щом ги водят за държавна тайна!? Каква тайна е как се провеждат изборите, от това са се интересували руснаците? Значи и българите не знаят тази тайна, всичко е мижай да те лъжа.
446
3
 
33
 
! Отговори
Какво приветствие!? преди 4 години
Нали по тяхна заповед действат нашите продажни служби. САЩ нареждат, Боко приема и издава заповеди, службите изпълняват. Скоро ще дойде видов ден, тогава тези шушумиги ще преглъщат като Димов и ще се питат -защо така стана. На върхушката е по лесно, ще избягат на Запад, да му мислят плужеците!