Борисов: В Гърция и Турция плащаме, а тук държавата ни е длъжна!

Няма как да изсветлим бизнеса без правила, заяви премиерът
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:45, Александър Попов
449

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напоследък забелязвам странно поведение сред хората. Говори се непрекъснато и по всякакви теми "къде е държавата", а когато държавата излезе да изпълни своите функции, въведе правила, изведнъж става голям проблем. 
 
Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.
 
"Нали искаме сивия сектор да излезе на светло? Е как да стане без ред и правила? Вие знаете ли колко милиони обороти се укриват? Ама после бизнесът иска да плащаме чартъри на закъсали туристи, по-високи пенсии", каза премиерът, попитан за регулациите, заложени в Наредба Н-18. 
 
Министър-председателят изрази недоволството си, че хиляди българи си "плащат безропотно" в Турция и Гърция, но в България предпочитат това да става "под масата". Той е категоричен, че всичко е въпрос на избор – голям сив сектор или правила и съответно повече пари за пенсии и реформи. 
 
"Искате да няма Наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна", каза премиерът и попита колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?
 
От своя страна финансовият министър Владислав Горанов обяви, ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по казусите с прилагането на наредбата за касовите апарати. 
 
Относно влизането на България в Банковия съюз и ERM II, Борисов успокои, че няма да има повишаване на цените. 
 
"Ще влизаме там с този курс, който е днес", подчерта премиерът. Той е категоричен, че валутният борд също няма да падне, докато страната ни не приеме еврото за своя валута.
 
Министър-председателят добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в "чакалнята" на Еврозоната и Банковия съюз и това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. 
 
"Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.
 
Относно новия държавен ВиК холдинг, той посочи, че това е просто оперативно решение. 
 
"Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Какво е отношението към водата в България? Кой пести вода, по селата чешмите текат, за да не замръзват", коментира Борисов.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
5
 
8
 
! Отговори
fact преди 4 години
там си плащаш и получаваш. тука те изнудват и ти зимат парите без нищо насреща.
382
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че трябва да има ред, трябва... Но докато наредбите се пишат от хора, които се занимават с конкретния проблем само от бюрата си - така ще бъде. Н-18 е един мощен инструмент за рекет на бизнеса, а на чиновника това му трябва. Нека Ви е честита новата наредба Н-18 и за много нови такива наредби. Наздраве!!!
381
3
 
28
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Не г-н Винету всички искат да си плащат но да знаят за какво не да плащаме а после някой да си купуват апартаменти къщи за гости и други просто много крадете
380
10
 
10
 
! Отговори
Олег преди 4 години
Както винаги ББ е прав, а така наречените бизнесмени повечето бивши апаратчици от БКП все гледат да прецакат държавата! Ето и оня наглия мошеник Черепахата бивш ченчаджия от Магурата на който ДС му дадоха милиони да изпере обаче след това стана голям бизнесмен, поръчал убийства на неудобни конкуренти сега реве като магаре, че го хванаха как е спестил стотици милиони данъци, но ще отърве затвора щото съда е корумпиран и там на възлови места са сложени все хора на БСП за да ги пазят и да си крадат
379
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аз искам да си плащам и съм си купил годишна винетка.Тези които не искат да си плащат са негодяите от Позитано и техните мижитypки.Сега е време за решителни действия. Дръж здраво бръснича!
378
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как изсветлявате бизнеса? Като крадете от бизнеса с 3-4 ваши фирми,които продават касови апарати и софтуер ли?А защо не заменихте старите касови апарати безплатно и не качихте на сайта на НАП безплатен софтуер,който да си изтеглим всички и да работим с него?Стотици милиони откраднахте до сега с фирмите,които се отчитат на Горанов
377
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА ТИ НЕ ИСКАШ ДА ИЗСВЕТЛИШ БИЗНЕСА БЕ,ТИ ИСКАШ ДА ЗАТВОРИШ ВСИЧКИ МАЛКИ ФИРМИ И ДА КРАДЕТЕ НА ВОЛЯ СЪС СЪМАФИОТИТЕ ТИ-ДОГАН,ПЕЕВСКИ,ГАНЧЕВ И Т.Н.
376
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Европа във обора Вече в няколко отбора Ние скотски си живеем И да мъркаме не смеем Избор вече се задава И в обора тясно става Конят срита днес козата Тя превива се горката Той разправя че ченето Пък разбило му прасето А оФцата кротко блее тя пред избора немее
375
3
 
4
 
! Отговори
Дс преди 4 години
Бойко, защо информационната среда в България - медии и училища ни налагат като ВИП персони разни Ултравиолетови и Инфрачервени Златки и неграмотни тризначки, чието единствено "достойнство" е, че са си развели детеродните органи в ефира, а например постиженията на Нургюл Салимова се крият в дълбока тайна?Ама да знаеш, Ердоган няма да му мисли много, скоро ще и предложи неустоимото и после турските медии ще се хвалят, какви рожби е отгледала Майка Турция.
374
6
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
При соца нямаше касови апарати. Сервитьорите например бяха много добре.Да се чуди човек как соца устоя 45г. бе касови апарати.
373
4
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ТОЗИ ЗАВЪРШИЛ ЛИ Е НЯКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ?
372
4
 
21
 
! Отговори
Дс преди 4 години
Бойко, кой трябва да е силен - държавата или гражданите и? Защо все ни плашиш, че щели сме да станем като Гърция? Кои живеят по-добре - ние или гърците? Смисълът на държавата не е ли, хората в нея да живеят по-добре?
371
4
 
19
 
! Отговори
До ББ преди 4 години
Един лев хвърлен на дъното на морето е по-полезен от един лев даден в бюджета на България! С парите, които ти даваме в бюджета (като изключим ония, които се открадват) ти ремонтираш магистрали, тоест блокираш движението. След това ремонтираните участъци са в по-лошо състояние от преди ремонта и се налага отново да ги ремонтираш. Тоест, пак да затрудняваш движението.
370
9
 
4
 
! Отговори
Vybe преди 4 години
Абе има истина в думите на ***, ама липсва диалог с бизнеса... Много грубо им влиза с наредби, закони, решения... С малко повече обсъждане далеч по-напред ще стигне.
369
7
 
14
 
! Отговори
Всички на протест преди 4 години
В Гърция и Турция никой не тормози малкия занаядчия или производител с подобни наредби. Не съм за крайни мерки ама то друго не остана. Днес всички на ПРОТЕСТ.
368
2
 
23
 
! Отговори
Дрън- дрън преди 4 години
Ако имаше Държава, нямаше да са такива жалки нещата в нея, откъдето и да ги погледнеш! Държавата е на мутрите и ***, но не и на обикновените хора! Затова като си я ВЗЕМЕМ от всички народни изменници, ще си я направим социална, а не псевдодемократична , каквато е в момента!
367
3
 
27
 
! Отговори
Пепо преди 4 години
Точно така. Държавата ни е длъжна, защото тая държава нищо не направи за народа си, само го докара до просешка тояга.
366
4
 
22
 
! Отговори
Коко преди 4 години
В гърция и Турция има истински политици. Там оставят дребния и средния бизнес на мира. Парите се въртят вътре. А тук унищожавате всичко и фалирате всичко.
365
4
 
40
 
! Отговори
realist преди 4 години
В Гърция и Турция няма винетки, затова ги има тия такси, а вие тука искат да плащаме двойно, хем винетка, хем тол такса?! Борисов, ти не знаеш как е, защото никъде не плащаш, дори и тоалетната хартия ви е безплатна! В Гърция и Турция дребния и среден бизнес процъфтява, защото управниците им мислят за него чрез ниско ДДС на храните и стоките от първа необходимост! Писна ни от вашите гербаджийски тъпотии...
364
2
 
19
 
! Отговори
Рабптен преди 4 години
Бойко пак приказва общи приказки и фафли, а не разбира че тъпата наредба, за да сложи всички под ножа, създава огромни проблеми на тези, които и до сега са си плащали изрядно! Но ще дойдат избори и тогава всички тези стотици хиляди засегнати, с които НАП се гаври, няма да гласуват за ББ!