България и САЩ - съюзници, стратегически партньори

Борисов обсъди с Матю Палмър интеграцията на Западните Балкани
210
България и САЩ - съюзници, стратегически партньори
Снимка: МС

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. 

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО.  А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е  нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", добави Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", посочи министър-председателят. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона", подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България и САЩ - съюзници, стратегически партньори - АБЕ ТИКВА КАТО ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ КОЙ ТИ ВЯРВА СПОРЕД ТЕБ....КВО СА НАПРАВИЛИ САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не България и САЩ,а ГЕРБ начело с Винету са партньори със САЩ.ГЕРБ не е България.
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме най-големите **ЛИЗЦИ на света!Сами си превръщаме държавата в РОБИНЯ!Сами си затриваме езикът като все повече по медиите се употребват чуждици, сами си затриваме нациналната кухня/една от най-вкусните в света/,чрез някакви готвачи-клоуни по ТВ и медии,сами чрез политиците ни предатели поставяме България в "ПАРТЕР" пред света,сами избираме мизерията и гладът на избори и след това търсим виновни...СТАДО ОВЦЕ СМЕ И ТОВА НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ !
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България и САЩ-съюзници,стратегически партньори"-грешка,съюзници-НЕ,САЩ никога не са имали съюзници,дори ЕС не им е съюзник,те за нас са поробители /както бяха навремето СССР/,а ние сме РОБИТЕ!Не си ли личи,наш Боко само им лази в краката,прегръща ги и ги целува,че и пари им раздава с"ПРЕДВАРЕНИЕ"/2.5 млрд. за хвърчила,че бяха я"позакъсали"завалийките/!Ако им бяхме съюзници щаха да посрещнат наш тиквуний на нормално летище,а не на военно в пустията Невада от няколко порудчика!Защо не сме като У
174
1
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Все едно прочетох статия в Работническо дело.Бля бля бля и накрая нищо
173
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ СА ТВОРЕНИЕ НА САТАНАТА!
172
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ нямат приятели и съюзници, а само слуги и васали
171
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не ни свързва със САЩ, нито на етническа основа, нито на религиозна, нито на езикова, нито на култирна, нито на ценностнаНие сме робите, те господарите, за съжаление!
170
4
 
9
 
! Отговори
за ЕС преди 4 години
ЕС става френско-германска империя..................сега ще ни командват Макарона и изкукалата баба Меркел.................ужассссссссссссс!!!!
169
2
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
Вечните врагове на България са .................. Великобритания, Франция, Турция (5 века турско робство) и Гърция (близо 2 века византийско владичество)!!
168
4
 
3
 
! Отговори
za USA преди 4 години
Най-големите врагове на България са Великобритания и Франция,...............старите европейски империи, а не САЩ!!България трябва да поддържа добри отношения с Русия и САЩ..................двете суперсили в света, освен Китай!!
167
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ не можа да си оправи държавата, тръгнал да се занимава със Западните Балкани!!!
166
2
 
13
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
И с какво тези янки шовинисти са ни стратегически партньор ? С това , че им платихме милиарди за старти бангии изтребители ли ? Или, че ни се месят в делата относно балкански поток ?
165
0
 
7
 
! Отговори
42 преди 4 години
Блазе им с такива слаби съюзници.Робовладелци, точно казано.
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя ствгайте се, сега са му наредили да купуваме и самолетоносач ... охх Боко Боко убиец на българите
163
1
 
15
 
! Отговори
джо преди 4 години
На Баце му шокаха канчето преди няма и месец, явно бавно загрява и шефовете му идват на крака. Сега ще видим какво ново събитие ще се пръкне. Само да не обявим война на Русия, тази чест се пада на Украйна.Няма съмнение те ще се справят. Само как другарски се гледат.
162
1
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Бе колкото "по-напред" отиваме нещо става все по лошо.
161
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Америка като съюзник можем само да вървим напред!Вън платените руски майцепродавци!България над всичко!
160
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Горд българинБлагодаря за добрите намерения. Сигурно журналистите пишат тук, но дано не е това нивото. Те би трябвало да се стараят да си запазят посетителите и да държат на ниво, а не ние да трябва да се съобразяваме с всеки ***.к. С достатъчно малоумниц.и се съобразяваме в правителството, че и тук да им сваляме шапка :(
159
1
 
5
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До АнонименАз не съм казал че е само Тонката, просто ми си е набил на очите, както гледам все по рядко се изявява с този псевдоним.Иначе Тонката си пише като анонимен, също и 2-3 като него, даже може и да са двама.Разбирам ги по писането, те също ме разбират не само по ip-то, но и по изказа.Разбира се когато ме блокират аз просто сменям, напук на тях.