Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!

Осигурените ще са в болничен, когато са изолирани заради коронавируса
Обновена: 27 фев 2020 11:15 | 26 фев 2020 12:40, Камелия Цветанова
93
Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Кодекса на труда всеки социално осигурен българин, който е поставен под карантина от лекар, трябва да бъде обезщетен. Това съобщиха председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, след като вчера здравният министър Кирил Ананиев обясни, че хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса, трябва да си вземат платен или неплатен отпуск и да си стоят вкъщи.

Още по темата

Дариткова смята, че вчера не е била уточнена в цялост нормативната уредба и заради това се е стигнало да съобщението за взимането на отпуск.

"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

Според Адемов, когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск.

„В чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за карантина по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва джипито, лицето се обажда на личния си лекар и той преценява дали да издаде болничен лист или не“, обясни още Хасан Адемов.

А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират.

Червената шефка Корнелия Нинова също се противопостави на идеята на властта за отпуска.

Тя увери, че БСП ще подкрепи всички разумни мерки на правителството за защита на обществото, но в същото време според левицата това не трябва да става за сметка на хората.

„Указанията от вчера за онези, които са доброволно под карантина да ползват платен отпуск или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК, лекари, експерти и да се намери адекватен механизъм, с който държавата обезщетява тези хора и поема разходите“, отсече Нинова.

Според Калин Поповски от Обединени патриоти Европа е в тежък драматизъм, заради новия коронавируса и заради това превантивните мерки, които взима правителството са много важни, особено с изолацията на хората, докато се разбере те болни ли са или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги изследват още на летищата никой не иска болнични с които се оправдава Б.Б поради липса на интелект-обаче и това са пари пък той пари освен за пътища не дава затова няма и маски
82
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Значи управляващите знаят, че пандемията няма да ни се размине! Просто въпрос на време е. И докато Китай може да си позволи да плаща заплата на стоящите си в къщи - България не може да им дава доходи. А без заплата - българите са обречени до месец-два...
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те толкова ни е здравната система и осигуряването един вирус и умираме
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До aИ аз това се зачудих....Неосигурен ще си вземе отпуск???От къде?Щом работи трябва да е осигурен.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като измре маса народ - язък ви за неплатеният отпуск....
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е настръхнал от ужас при надигащата се Пандемия, а нашите ЦВуЛ-и "дискутират" за болнични!!!???Тижко и горко на обикновения българин в БГ когато Вирусът почука на вратата ни!!!!Не са глупави хората които поемат риска и се връщат обратно в Италия, Франция, Австрия, Испания, Германия....
77
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
До Поручик РжевскиХа-ха, и аз това съветвам самоубийците - да ходят в парламента, при премиера и др. подобни !!!
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви болнични? Тези в Италия 80% са неосигурени. Проблема е като се върнат болни кой ще ги лекува с какви пари?
75
1
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Който хване короната, нека направи нещо полезно за обществото - да си пусне отпуск и да ходи където има сборище на герберасти - партийни събрания, митинги, пресконференции с гербави калинки....
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на човек със симптоми ще му е само до отпуска!!!!!А кой ще се грижи за хората под карантина и къде ?!?!?!Пълни глупости!!!!!За самолети и стилиопор пари има Но не и за хората!!!!За самолетите дори няма и завод все още.....
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Абсолютно съгласен с теб, освен с това "по същия начин".Ако започнат да ни морят с букет от вруси ще става по-зле за обикновените хора.Когато питам имал ли е друг избор, питам следното - до там ли я е закъсал, толкова ли са били спешни мерките, такива ли крайни мерки са се налагали да се предприемат.Това говори за немощ и нужда от една бърза реакция.А че е трябва да се вземат мерки и да се отговори не подлежи на коментар.Но ... света доказва, че може да бъде изтръгнат от релси!
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мартин , този който храни пенсионерите в София и е голям ЧОВЕК, преди малко каза по радиото ,че собствениците на които е ресторанта не искат да му подновят договора щото бил превърнал ресторанта в пенсионерско,*** сборище.Пожелавам им на тези като станат пенсионери да няма кой да им даде вода !
71
0
 
15
 
! Отговори
Герберасите преди 4 години
и бизнесът,сиреч"робовладелците",много хубаво са го измислили.Като си болен,мри,но си пусни отпуска и си плати осигуровките.Боци,като изтребиш българите,ще останат само ултравиолетовите,а те ако ги коткаш,ще ви изметат всичките Гербереасти.Освен,ако преди това не избягаш с откраднатото при Мис Бикини и малката Ема.
70
1
 
21
 
! Отговори
a преди 4 години
Големи неграмотници имаме за управници. Повсеместна некадърност по всички етажи на властта! Платен отпуск за карантина, неосигурните да си пуснат отпуск.... WTF?!?!?!??!??!?!
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Какво значи имал ли е друг избор при търговски преговори?! Това е изнудване ,пускането на този вирус. Ако сега Китай и европейските държави отговорят по същия начин на пусналия тази гадост? Трябва да му се отговори,защото това ще продължи.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев,заеми се със спекулата по аптеките с маските. Направо като Путин трябва да се заплашат такива аптеки,че ще бъдат затваряни,и ако продават лекарства уж срещу корона вируса. Може и такива да се появят. Щаба за борба с вируса ккаво кказва за маските, ще има ли достатъчно?!
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният министър в правителството на ГЕРБ, който не познава законите в областта, за която отговаря.
66
2
 
10
 
! Отговори
Ятак преди 4 години
Пак ще гледаме на всеки километър.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сто процента накрая ще се окаже че в Америка, ваксина която правят на всички по имунизационен календар, предпазва и от корона вирус
64
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минавам само да напомня, че инкубационният период на "коронавируса" е 28 дни минимум. Вие си плямпайте за 14 дневни карантини още....