Радев удостои молдовския посланик с „Мадарски конник“ първа степен

Посланик Горда е работил за задълбочаването на приятелските ни отношения
Обновена: 27 фев 2020 14:58 | 27 фев 2020 14:44,
12
Радев удостои молдовския посланик с „Мадарски конник“ първа степен
Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с орден Мадарски конник“ първа степен. „Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години“, заяви президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от Президентството.

Още по темата

 
Държавният глава отбеляза, че в рамките на мандата на дипломата политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес. „Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество“, заяви Румен Радев.
 
Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Молдова. „Посланикът подкрепи инициативите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова“, отбеляза още Румен Радев. Държавният глава посочи, че през последните години търговско-икономическите отношения между България и Молдова също са се развили, а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация. Продължи успешното сътрудничество между двете страни в областта на образованието, науката и културата, заяви Румен Радев и открои заслугата на Штефан Горда за тези положителни тенденции.
 
Президентът отбеляза и факта, че молдовският дипломат е сред основателите у нас на Клуба на посланиците, говорещи български език.
 
В словото си посланик Горда подчерта, че мотивацията му да говори красивия български език се дължи на „уважението и любовта към 1000-летната българска история и цивилизация“. По време на мандата си успях да посетя 22 от 28-те области на България, пихме чиста планинска вода, влюбихме се в незабравими места, отдадохме почит на героичните дела на Шипка и Плевен, бяхме на свещени за българите места – уникални за планетата, но най-ценното е истинското приятелство, което ни свързва с прекрасните хора, заяви посланикът в изказването си на церемонията.
 
Дипломатът изказа благодарност за висшето държавно отличие като признание за усилията на цялото посолство за развитието на приятелските отношения между двата народа. „Орден „Мадарски конник“ символизира борбата на българския народ за свобода, независимост и достойно място в света, а молдовците заедно с представители на други народи са се борили героично за свободата на България“, заяви посланик Горда и припомни за българските семейства, намерили свой дом преди 200 години в Бесарабия, и за това, че революционерите ни Христо Ботев и Васил Левски са открили приятели на молдовска земя.
 
Штефан Горда благодари за българската подкрепа по пътя на европейската интеграция на Молдова.  „Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни“, заяви посланикът. Той отбеляза подкрепата на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше училище зад граница, както и за стипендиите за обучение у нас, които страната ни предоставя на около 300 молдовски студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно ги води един и същ оперативен работник от ГРУ.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** селски номира на асковския
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложили му "Стара планина",ама оня се обидил!
7
4
 
7
 
! Отговори
ЧЧЧЧ преди 4 години
До НЕ ТАКАКак нищоправец бе - ами ето работи - ръкува се, опитва се да се усмихне, но.... е, хич не му се получава. Дали не го е изяло отвътре нещо а ??? Хахах-----------------Ами за толкова пари, толкова работа, нали така.
6
8
 
3
 
! Отговори
Траяска Молдованяска преди 4 години
До Анонимни грухтящи и квичащиПрезидентът Радев прави това, което Конституцията му вменява и разрешава! Бойте се от деня, в който рече да прави нещо повече или всичко!Протоколно връчва но Н.Пр. г-н Посланика на Р. Молдова съответстващия по закон отличителен знак. Нито повече, нито по-малко!Квичащият 3, боли ли те *** от напън, как успя да измислиш това БКП - КПСС?Думи нямам!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всекиму според заслугите:На молдовския посланик "Мадарски конник",за резидента на Кремъл "Троянски конник"
4
4
 
8
 
! Отговори
НЕ ТАКА преди 4 години
До АнонименКак нищоправец бе - ами ето работи - ръкува се, опитва се да се усмихне, но.... е, хич не му се получава. Дали не го е изяло отвътре нещо а ??? Хахах
3
6
 
3
 
! Отговори
чичо-дядко преди 4 години
Браво, само би бива да тровите (хейтърите по-долу), познавате ли бесарабски българи?! Първо се запознайте, пък после тровете.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По стара традициа на БКП и КПСС - прегръдки, целувки, ръкостискания по минута, гуляи, лов и нгардаи!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво награда ама за какво просто така да се награждаваме ли президент Радев и Вие като другите почнахте