Енергийната сигурност на страната е гарантирана

Секторът трябва да е финансофо стабилен, смята Теменужка Петкова
22 мар 2020 13:30,
40
Енергийната сигурност на страната е гарантирана
Снимка: БГНЕС

"Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение". Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата

Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса, увери Теменужка Петкова. По думите ѝ важно е енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Парламентът прие това, което предлагаме - да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановете ремонти на елктромрежата са прекратени, обясни Петкова.

Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток: "В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок - колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора. По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите.

Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром", заяви още министър Петкова.

"И "Балкански поток", и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите. За проекта за АЕЦ "Белене" ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор", увери министърът на енергетиката. Тя предположи, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват своя интерес към проекта.

Зелената сделка

Министър Петкова изрази увереност, че ЕС няма да се откаже от крайната си цел - да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Тя беше категорична, че България има своя рамкова позиция, която вече е представена пред ЕК - до 2030-а година, с хоризонт 2050-а, въглищните централи в страната продължават да бъдат мощности, на които ще се разчита. Петкова посочи, че не е имало забележки от страна на ЕК, а е имало само препоръка ВЕИ да се увеличи от 25 на 27 процента. "Ние сме се съобразили с това и работим в тази посока", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
V belite darjavi na horata im se pomaga pri tova polojenie.A v balgaria gledat da dorasru6at koeto e ostanalo sdravo.I otkradnat koeto mogat da istiskat ot horata.
32
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
щом счетоводилка са произнаса за "енергийната ни система",требе да й са верва..Ей,дамата е СВЪРШИЛА "УНСС"-то бе! Начи е права "а приори"....А УНСС-то е просто преименувания "ВИИ Карл Маркс",но на кого му дреме?..Далаверата да са търкаля,сичко останало са подробности....вие си знаете..
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази на снимката е голяма кра дла
30
2
 
13
 
! Отговори
Същинска леля Пена преди 4 години
Гарантирана с парите на тези дето трябва да плащат докато си седят в къщи , ама те не са крали ,че да имат и докато са си в къщи,та стига с тези простотии скоро ще ви лъснат задните части.....
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** народ!Ти ако си мислиш, че цената на петрола има отношение към цените в Територията - много се лъжеш... е, скоковете ги отразяваме, да.
28
2
 
11
 
! Отговори
Вирусът преди 4 години
На тази крава, не и ли стана ясно, че това се дължи на президентите на двете страни.
27
3
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Американския свинчоок яде много фаст фууд и образува много газове и ето от там получаваме неизчерпаем източник на природен газ доставян с танкери ,!Сега верно с една голяма "братска атлантическа" надценка ,ама нали сме валасали с квото можем ще крепим PAX AMERICANA!
26
2
 
18
 
! Отговори
Прост народ! преди 4 години
Когато петролът беше 60 долара за барел бензинът в България беше 2.50лв.Сега петролът по последни цени от петък е 24 долара за барел а бензинът в България е 2.05лв.
25
3
 
24
 
! Отговори
Йорданов преди 4 години
Имам само един въпрос към таси госпожа и той е:- Как по-точно е гарантирана г-жо министър?1. С това, че всички ЕРП-та са собственост на чужди държави ли?2. С това, че сме енергийно ЗАВИСИМИ от Русия ли?3. С това, че толкова години плащаме НАЙ-СКЪПИЯ газ (и това е с години) ли?4. С това, че когато петрола на междуноародните пада цените на горивата в България си остават почти същите ама когато ссе дигне - цените у нас МОМЕНТАЛНО се увеличават?Къде точно е енергийната ни независимост г-жо???
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не е гарантирано, защото направихте пазарна икономика. И сега при криза следват фалити. Но като е пазарна икономика и приватизирахте всичко сега нищо не е гарантирано.
23
2
 
9
 
! Отговори
Гарантирана преди 4 години
С какво.
22
2
 
9
 
! Отговори
сериал преди 4 години
Отивам още утре да си заредя агрегата значи.
21
2
 
18
 
! Отговори
V преди 4 години
Енергиината сигурност на страната е в ръцете на Ердоган. герб му дадоха кранчето на южен поток .Сега ако той реши може да ни врътне кранчето .Да не говорим че на него разчитаме и за ток .Пак благодарение на герб .
20
2
 
27
 
! Отговори
баба Гина чистачката преди 4 години
Тази проскубана сврака участвувала в множество далавери на енергийната борсав съглашение с Ковачки, при изкупуването на електричество при заниженицени и продаването му на български фирми на цени по високи от тези в Германия,отдавна трябваше да "търка наровете" в Сливенския затвор, вместо да сегъзи в Министерски съвет !
19
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Тая на...мъжа си не мой гарантира...кекса,тръгнала някакви гаранции да дава за...цяла държава.
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щем ГЕРБ-ер ти казва че всичко е гарантирано, значи да очакваме режим тока.А и няма как иначе. Отнеха ни правата и свободите, магазините се опразниха, свърши тоалетната хартия, бананите и те са на привършване, сега остава само да въведат режим на тока.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам министърката, като нямам пари да си платя тока - ще ми го спрат ли ? Или е по важно системата да е гарантирана ?
16
2
 
15
 
! Отговори
liliavata temenujka преди 4 години
как нема. балите с боклюци от германия, бенелюкс, италия и испания не са спирали дори по време на измислената "чума". инак ни грози една солидна глобичка а ние и без нея сме фалирали. та ты, погледнете нещата от веселата им страна, топличко ше има докато свят светува. разбира се за цената на парното нищо не мое се направи шото то няма нищо общо с цената на газта ако *** разбирате ама танту за кукуригу дето се вика.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарката Теменужка Трендафилова как си я мисли. Че ще оставя децата си без хляб за да и платя тока парното и водата която вода е по скъпа от бензина. Теменужке Карамфилова както ние нямаме доходи така и монополистите ще останат без доходи. Бизнеса ми умря закопахте го. Откъде да изкарам пари да нахраня трите си деца. Да започна да крада ли. Или обирам банки. Не ми е в характера не обичам кражбата за разлика от вас. Но за децата ще се прежаля щото няма да ги гледам как гладуват и реват.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимнай-нормалното нещо на този свят е всеки ден да умират и да се раждат хора.0,00000045 заразени не означава непременно мъртви нали...