Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо

Ще се осигури безвъзмездна финансова помощ за малките предприятия
Обновена: 28 мар 2020 10:13 | 28 мар 2020 09:48, Елка Василева
175
Караниколов: Състоянието на икономиката ни ще става все по-лошо
Емил Караниколов. Снимка: архив, БГНЕС

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това заяви по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието й ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 година или в средата на 2021 година. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България", обясни той.

Още по темата

Министърът е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза. Според него ще има сериозен проблем с износа.

"В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки", смята той.

"В тази ситуация нещата се менят всеки ден. От тази гледна точка предприехме краткосрочни мерки, които са допустими по закон. Обръщам внимание, че САЩ приеха милиарден бюджет. Понеже всички питат за безвъзмездни средства, съм длъжен да уточня - ще има и такива. Ще се помага на физически, микро и малки и средни предприятия. Средствата ще идват по оперативни програми", обясни Караниколов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
manwithnoname преди 4 години
Този не разбираше ли предимно от ВиК ?
150
0
 
0
 
! Отговори
Козяк преди 4 години
за 152 САЩ отпуснаха ...трилиони! Те могат и петлиони да отпуснат, при тях "отпускане" значи "напечатване"! Че ги сравняваш с Рим ? С кой Рим, сегашният ли? Или имаш впредвид Рим на Август, Тиберий, Калигула, Юлиус Цезар, Домициан, Марк Аврелий и т.н.? Не е уместно да сравняваш САЩ с този Рим, ти знаеш тази империя как се разпадна. И така че някой може да се почуства засегнат.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Караниколов какво блееш? Има много земя за обработване и спри с простотията да унищожавате хубавите ниви за логистични площи! Да почват да сеят, че поне зеленчуци, брашно и олио да имаме! От кол центровете лесно ще се научат как се държи мотика.
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ отпуснаха 2 трилиона и 200 милиарда за кризата....Просто пояснение,когато някой сравнява САЩ ,със държави като Китай ,Русия или който и да било...САЩ е Рим....това е и никой не може да се опълчи срещу тях...,но този вирус засега се оказва по силен...докога ли...дано скоро да бъде победен от света...
147
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква велика икономика имахме преди 1989. Произвеждахме телефони с шайба.
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато китай са били империя *** от БКП още са висели на опашките си по дърветата.
145
1
 
7
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
Допреди месец ,мед и масло се лееха . Ходехме с каски ,да не ни удрят благините и с обувки с дебели грайфери ,да не се хлъзгаме ,заради маслото, дето се лееше в излишък Сега извднъж ,кой ми с.ра в гащите . С такава мижава и манифактурна промишленост ,работеща на ишлеме и поради липсата на големи структуриращи отрасли ,държава не се строй ,а само се крепи символично ,да не рухне . Малко сътресения , дори и преигравани ,като днешното, и благоденстващата държава ....на колене .
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква икономика в България.Икономика имаше до 1989г.Сега всичко е унищожено.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви "пари" са ви прихванали!Не виждате ли,че ще ви наложат военен комунизъм,при който този в Северна Корея, ще ви се види,като разюздан капитализъм?!Не разбрахте ли,какво се проиграва сега,с милиарди хора и накъде се насочва бъдещето на Земята?!И да прескочите този вирус,Те вече са ви подготвили нов и ще скачате от един на друг,до пълното си унищожение!!!Ха-уж вирусът бил кръстоска от животни,а на животните не се предава,а само на хората!!!Как така?!
142
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така нали само преди 2-3 месеца вървяхме само напред и нагоре, стояхме много добре, излишъци се раздаваха в бонуси, на футболни отбори пари се даваха с милиони сега кво стана корона вирусът ще излезе виновен , той" счупи" икономиката май други виновни нема.
141
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 4 години
цялата българска история може да се събере в едно изречение - и то гласи "а после станало още по-зле..."
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам, че ние Държавните чиновници трябва да бъдем на първа линия, няма значение, кой и къде се намира ...Там на първа линия ...На кой не му харесва, ама няма да бъде Държавен чиновник ..Държавата ни поема всички задължения ...До края на година, всеки месец всеки Държавен чиновник да излиза поне за 5 (пет) дни в отпуска; и без това ние чиновниците сета нищо не правим ...нека да бъдем на разположение на Държавата; на който не му изнася - да напетска държавните ясли ...
139
0
 
7
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Ква икономика кви 5лв,върнахте ни в пещерите,аман от суджуци,сега ще ми ядете лопата в гърба,щото това е неизбежно,гладъ е по силен от тока.
138
1
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
г-н Караниколов,до преди 30 - 40 год.на Китай не му се чуваше"гласа"като икономика,сега са една от водещите страни...Същото е и с Южна Корея и тя стана за 20тина год.силна икономика. Северна Корея ужким бедна страна обаче и тя дръпна за около 20тина год.и стана толкова силна военно че чак притесни"велика"Америка.има и др.примери. Въпросът ми е: Коя беше причината БГ да стане дори по бедна и слаба за тия 30 - 40год. и кои са виновниците които ни разбиха и ограбиха държавата???
137
4
 
1
 
! Отговори
boby преди 4 години
До Анонимен 104Я си наври нещом, сам знаеш къде. Искали хората социализъм. Искат такива некъдърници като тебе. Болшенсвото не искаме и да чуваме повече за светлия социализъм с 200 лв заплата, режим на тока, 15 години чакане аа кола и затворени като затворници в собствената си държава. Ей я къде е Северна Корея. Бегай при социализма ако ти стиска.
136
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Мисля, че сте в грешка.... До преди месец тръбяхне, че у нас всичко е цветя и рози, а Ппашата раздаваше пари за стадиони, зали , фърчила и за какво ли не! Сега цъфнахте и вързахте с некадърното си управление ! Къде е Министър Горски да каже защо нямаме "бели пари за черни дни " ?
135
0
 
12
 
! Отговори
Млад Герболяк преди 4 години
Този не знае ли къде се намира?! В земята-рай единствените определения за икономиката ни са - цветуща , блестящта и в най-лошия вариант е стабилна .Със словоблудствата си този иска да каже че икономиката ни вече е зле и ще става по-зле. *** нагъл
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134 През "социализма" Не раздаваха куфарчета с пари! Та имаше всякакви хора постигнали всичко с труд!Парите ги раздадоха след 1989 г ,малко преди да дойдат групировките! Ама ти няма как да помниш! Още не си бил плануван сигурно! -:)
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умрете от глад, маскирани генерало-герберисти. Ама вЕрвайте. Пазете се от стражниа вирос!!!
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май в скоро врема и парите няма да помагат.