Към този момент България се дава за пример, отсече Борисов

Колко ще продължи кризата: Светът се готви и има пари за около 3 месеца
Обновена: 28 мар 2020 18:16 | 28 мар 2020 17:24, Красимир Ангелов
636
Към този момент България се дава за пример, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

Към този момент България се дава за пример за адекватни и бързи мерки, заяви за пореден път премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Вървим нагоре по кривата, по-бавно от другите, но това е заради мерките. След здравето, най-важно е да запазим работниците", посочи премиерът.

Още по темата
Той отново обяви, че всички, които са работили с коронавирус на първа линия, ще бъдат проверени и ще получат допълнителното възнаграждение от 1000 лева. „Паралелно с това съм възложил на Николов да създаде щаб от доброволци, вече има над 3000. Там където има необходимост, да бъдат взети да помагат“, отсече премиерът.

По думите му е възможно да се мобилизират курсантите, които в момента не са на училище, за да помагат на КПП-тата на полицаите.

По думите на Борисов никой не може да отговори колко дълго ще продължат мерките срещу коронавируса, но светът се готви и има пари за около 3 месеца. Ако стане 6 или 9 – вече нямаме отговор на въпроса. Затова е важно как да разположи парите във времето, посочи министър-председателят.

Борисов бе категоричен, че икономиката в света няма да тръгне стремглаво нагоре, след като коронавирусът отмине.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки", допълни Борисов.

"Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня", заяви още премиерът. Борисов за пореден път призова и помоли пенсионерите да си стоят вкъщи, а младите - да въздействат на родителите си за това.

"Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци. Те четат много, всеки вече е на телефона си и получава информация от цял свят", каза Борисов. По думите на премиера младите трябва да отидат при възрастните и да им кажат да си стоят вкъщи, да обяснят сериозността на положението и да им помагат с доставка на различни продукти.

"Разчитам на по-младите и на чувството за самосъхранение на хората, на това, че всеки ден, и ние, и вие - медиите, говорим за опасностите", каза Борисов.

Премиерът съобщи още, че утре и вдругиден ще продължи работата на НСТС по проекта на Постановление на МС /ПМС/ относно компенсиране на работодателите, засегнати от кризата с коронавируса, докато се издаде ПМС в понеделник около обяд.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че без АИКБ и КРИБ работодателските и синдикалните организации са подкрепили проекта на постановление за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради извънредното положение.

"Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което правителството и социалните партньори обсъдиха актуализирания проект на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Рабодотателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ подкрепиха предложения проект на постановление на Министерски съвет", обясни още вицепремиерът.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и социалната политика и на експертите за направените изменения и допълнения в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори. Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето. Българска социална камара приветства разшрияването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет", допълни Марияна Николова, цитирана от "Фокус".

По думите й АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации съгласно проекта на постановление. "КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете от предложения проект на постановление на Министерски съвет и подкрепи искането на АИКБ за промени в Закона за извънредното положение. Работодателските и синдикалните организации подчертаха необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за обсъждане на дългосрочни мерки за икономическата част, които не попадат в обхвата на предложения проект на постановления. Дадени са срок докрая на деня за правно-технически бележки и утре до обяд ще бъде изготвен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който съответно ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството", уточни още вицепремиерът Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
Вървим нагоре по кривата, ама по-бавно. С тия изпълнения на Захариева, Ангелкова и сие - знаеш ли коооолко дълго ще вървим бааавно нагоре по кривата. Земи прибери още малко входящи в страната та да вържем.
368
4
 
5
 
! Отговори
Джони преди 4 години
Ако изобщо са верни предложените данни за заразените и починали в БГ туй ще е по причини съвсем различни от тези, които премиера се опитва да наложи. Този наш премиер, който във всяка една положителна проява на българите, или някакво благоприятно стечение на обстоятелствата, вижда себе си като причина, във всеки един провал вижда БСП като причина. Боко, застани един път пред камерите като мъж и кажи истината - ако не е Бог да се смили, ни чака погром.
367
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Признавам ти,поне правиш нещо,а в Германия нищо!
366
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.. За пример по идиотщина. Вече от СЗО казват, че всичко трябва да се завърне към нормално. В Швеция всичко е отворено.
365
1
 
5
 
! Отговори
old stupid retard преди 4 години
До полковник Колев сигурно под това разбираш да се върнем в лоното на Русия....
364
4
 
10
 
! Отговори
Бедняк преди 4 години
Едно е повече от ясно, тази пандемия ще бъде панацея и спасение за много наши познати:1. ББ: - Виденов, Станишев, Орешарски отпаднаха от виновните, веднаж се споменаха Сталин, Рузвели и Чърчил, също неубидително: но най-после дойде пандемията!2. Ангелкова: няма туризъм- пандемия3. Горанов: няма пари-пандемия4. Караниколов: Няма икономика-пандемия5. Петкова, Аврамова, Сачева, Танева, Захариева-пандемия6. ДАНС, Прокуратура, Съдилища- в неплатена7. Срисъкът е дълъг
363
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата ще свърши когато узреят тиквите. От зелена тиква акъл не чакайте.
362
1
 
5
 
! Отговори
old stupid retard преди 4 години
До ЕВРЕЙСКИ *** типично за твоята партия, грабвайте шмайзерите и напред към мандрите......
361
1
 
6
 
! Отговори
old stupid retard преди 4 години
До Анонимен Само твоята партия е способна да събира по 99.9 процента подкрепа...
360
4
 
7
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 4 години
за 392, Вие сте лекар от Испания колкото аз съм ходжа от Медина. Вашият стил издава по-скоро келнера от селски пуб или мияч на чинии в някой фалирал бар. Чий живот и от какво са ни спасили тези двама герои? Вие били ли сте в България през последните 20 години и знаете ли какво представлява системата на здравеопазването в България? И как тази хаотична и обезкостена система ще ни спасява? Аз не искам да споря, ръководя се от максимата : Не спори с *** другите ще помислят че си като него!
359
4
 
5
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Това, че в Испания и Италия се naakаха, не значи, че тук са се справили по- добре! Подобни на мерките в България взеха почти навсякъде в Източна Европа. По принцип са правилни, но правотелството претърпя тпталнп фиаско относно това, че за два-три месеца не направи нужното да осигури поне лексрите с надеждни защитни облекла, както и допусна безконтролно хиляди мигранти да се завърнат без да бъдат поставени под карантина и да разпространят заразата в страната...и т.н.
358
4
 
7
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Викаш, Лекарю от Испания, Борисов ни спасил живота и сега да сме му благодарни, че дишаме! Аз пък имам друга гледна точка, и тя е, че всеки е длъжен да си върши работата, за която му се плаща! Ако правителството и мин председателя си свършат работата, не им дължа благодарност, понеже това е тяхно задължение от длъжността, за която кандидатстват по време на избори и получават заплати и привилегии. Друг е въпроса, че въобще не са се справили добре... ...
357
6
 
8
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
388 ми, Такива злоби като теб,по добре никой да не ги вижда и чува!! Това,че си червена м,ърша и те е яд че си жив,управляван от Борисов,не значи,че няма интернет и че света не прави сравнение кое правителство как се справя! Друг въпрос е,че п,ростаци като тебе са готови да умрат от короната,но да докарат на власт импексовата бърсала и румен ветото,та да ви потопят както трябва!Вас не ви интересуват нито съседите ви,нито сънародниците ви щом не можете да лапате на чужд гръб от далавери!!
356
9
 
12
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 4 години
Ей тъй кат ви гледам в сайта какви надъхани простаци сте се насъбрали,на всичкото отгоре и откачалки,направо ми е жал за Борисов и Мутавчийски! Те ви спасиха живота,а вие ги заливате от сутрин до вечер с помия?! Не го разбирам?Май още не сте разбрали що за чума се вихри по света?Тук в Испания правителството въведе военно положение и не можеш да мръднеш освен за хляб,ядене и лекарства! Испанците си клекнаха на *** като видяха редиците от ковчези,а вие и хабер си нямате и лаете месечината?!
355
1
 
4
 
! Отговори
Обяснете моля, преди 4 години
къде ще отидат парите, които ще свършат след три месеца. Ще си останат в някого? И какво става с тези пари, които са концентрирани в този човек или група хора? Ще си ги ползва за тапети? Щот аз си мисля, че даже мангизите да свършат, размяна на стоки и услуги пак ще се прави, просто с други средства. Е, няма да е тениска на Армани за 1000 долара, а за глава лук, например, което ми се струва даже и по-справедливо. Това че ***..., опс, дизайнерите няма да го имат за справедливо, е без значение.
354
5
 
7
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
1. Изглежда, че журналистите са платени от ББ да му задават общи въпроси, за които той е подготвен.2. Бедна България подари на САЩ 2 млрд за 8 F16, които няма да са от никаква полза при евентуална война. 3. Дори в тази криза ни лъжете и крадете най - нагло. Затова ще приемете вашето възнаграждение такова каквото заслужавате
353
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dnes pak v 12.00 chasa vsichki bulgarki i bulgari na balkonite i prozorcite da podkrepim bg policia s burni radostni aplodismenti za blagodarnost na rodnata bulgarska policia! Eto kak blagodarenie na bulgarskata policia spriahte da umirate v katastrofi, vlakove, samoleti, po ulicite, po rekite, gorite, ezerata, kanalite...
352
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има пари за около 3 месецаОк, значи света фалира след 3 месеца. Бре, как се успокоих, аз мислех, че имаме само два месеца, пък то били три.
351
4
 
12
 
! Отговори
От Ирландия преди 4 години
Тук държавата ще дава от 350 до 410 евро на седмица за хората временно останали без работа и то на седмица и е забранено на хазяите да те гонят от квартирата дори и да не плащаш ! А в бг на хората останали без работа държавата предлага безлихвени заеми ! Ми на другите избори пак си изберете премиера слънце ...ако доживеете до тогава !
350
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да по-адекватни сте.в Германия нищо не правеха до вчера