Кризата в икономиката може да е по-дълга и по-тежка

Според Стоян Панчев може да нямаме нужда от всички 15 млрд. лева
31 мар 2020 16:36, Анисия Иванова
21
Кризата в икономиката може да е по-дълга и по-тежка
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на вируса. У нас правителството отделя 1,5 млрд. за помощ, имало и още резерви. Kабинетът предлага и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 до 10 млрд. лева. Достатъчна ли е държавната помощ?

"Очаквах, че ще има подобно развитие. Имаме 10 млрд. лева дълг, който може да бъде взет, и 5 млрд. от фискалния резерв. Може и да нямаме нужда от всичките 15 млрд. лева", каза за "България сутрин" икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Още по темата

Според него е трудно всичко да бъде прозрачно, защото всичко се случва много бързо. Той прогнозира, че кризата ще е по-дългосрочна и по-тежка, отколкото очакваме на този етап.

"Вчерашното съобщение са откъслечни числа, ще е добре да чуем брифинга на Горанов, но това е очаквана стъпка", смята Панчев.

По думите му още в края на миналата година се е наблюдавало забавяне на икономиката в Европа.

"Кризата, в която влизаме има два елемента -  единият е шокът с предлагането около пандемията, и вторият - ние така или иначе вървяхме към стагнация или лека техническа рецесия още в края на 2019 г. Банките вече реагираха и показаха гъвкавост, очаквам да я видим облечена в правила", добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на оптимизация на разходите на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Да фалират преди 4 години
Да фалират !!!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Супер преди 4 години
Супер !!!!
15
2
 
1
 
! Отговори
Спорти-умния преди 4 години
Да се върне футболът в България. Със строги мерки на сигурност между футболните щабове и без публика, но да се играе. В цял свят никъде не се играе на държавно А клубно първенство, освен в Беларус. Цял свят ще гледа БГ футбол, ще се прочуем пък и пари ще се спечелят една камара от тв права. Със сигурност ще се спечелят десетки милиони, има много фенове, които искат да гледат спорт, особено сега в тая криза
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възстановяването ще е около 10 години, повече отколкото сте очаквали.
13
0
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Дългът на САЩ гони 200% от БВП. Европа (ЕС) като цяло надминава 100-те % .Трябва да си ултра-лаик, тотално перде и до глу-пост наивен оптимист с диплома за икономист, та да не схванеш, че положението е изпуснато от контрол и идва икономически Армагедон !
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тези пари не се вложат в производство а се дадат на синьо синкавите и други тарикати като социални помощи и за вечно безработни това са изпърдяни пари
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво стана с 16-те м.лрд не събрано ДДС?А ония милиарди за самолетчета след 4-5 години?За какво ни е нов дълг?Видя се, че гербаджиите не са добри стопани, защото прахосват безогледно, опрощават дългове на наши хора, а народа го тупат като празен брашнен чувал.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но ония 5 млрд. уж резерв ги няма и никога не ги е имало.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията трябва да се моделира като след бедствие или като след война с унищожени цели сектори на икономиката, а не някакви свищовски или унесесейски икономистчета да говорят на база десет прочетени учебника по микро и макроикономика.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние можем и да нямаме нужда от тези милиарди но мислите ли че тези които са викнали да крадат милиарди ще се спрат сега когато няма контрол и може да си крадат и после да се оправдават с кризата
7
2
 
13
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Каква икономика бе, "икономистче", ми то такава нямаме отдавна, благодарение под вещото у-ние на корумпирания Пожарникар! Кой ще връща окраденото и бъдещите милиарди които ще изтеглите, само АК-47 ще реши проблема на жълтите павета. Знайте, че глада е по-страшен от тока и тогава огладнелите тълпи ще ви смачкат като валяк, домат! Търпението на хората свършва и, възмездието ще се стовари със страшна сила в/у вас!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството отпускало 750млн.евро, дали били достатъчно?Виждат ми се даже много, особено като сравним с 43те млрд.евро отделени от Австрия, държава със сходно население и територия!Оставка, престъпници!
5
0
 
9
 
! Отговори
пери преди 4 години
Нали бяха 10 млрд.? Днес как станаха 15? Тия за нищо ги нямат тия милиарди!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС да даде пари, заради тях си отворихме границите. Cега се правят, че не виждат пандемията и кризата дето я домъкнаха тука в най-бедната държава. Да пускат 50 млрд евро туй са джобни пари за тях, на гърците дадоха много повече. Казвайте Булекзит ако ще дават парите да ги дават или недоносчето се разпада.
3
1
 
10
 
! Отговори
До "някой си&qu преди 4 години
Борисов сигурно не си е пипал заплатата, откакто получава такава. Достатъчни са му всички други пари, които му се отчитат.Колкото до тоя "експерт" дето говори по темата... не разбирам защо се дава поле за изява на някакви вчерашни келешu да се правят на разбирачи по толкова важни теми.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ще фалира държавата, бизнеса и клетите граждани. После с Пеевски и Агата ще изкупят всичко на безценица.
1
2
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
какъв е този - още жълто има около устата, но дава съвети! скоро, за такива като кризата удари, работа няма да има - ще трябва да копа на нивата да произвежда храна!