Последно: Маските на обществените места не са задължителни

Правителството подкрепяло мярката, но обществото не
Обновена: 31 мар 2020 13:17 | 31 мар 2020 12:35, Камелия Цветанова
521
Последно: Маските на обществените места не са задължителни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Кирил Ананиев отмени задължението на всеки, който е на обществено място да носи предпазна маска.

Той издаде заповед за това вчера.

Още по темата
"Мярката, която предприехме от вчера за задължително слагане на маска като още едно средство срещу разпространяването на на коронавируса е силно подкрепяна от правителството и от щаба, но тъй като няма пълно обществено съгласие подписах заповед, с която отменян това до постигане на консенсус", каза Ананиев.

Той обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно.

Държавата ще купи 1 милион маски с висока степен на защита, които ще бъдат раздадени на социално слаби хора.

За това ще се погрижи социалното министерство.

Маските ще бъдат със сертификат.

"В момента чакаме 2 милиона маски от Китай, едни са обикновени, а другите са с повишена защита, до една седмица очакваме да дойдат", съобщи здравният министър.
 
"Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства", заяви той.

МВР шефът Младен Маринов коментира, че целта е хората да се убедят, че носенето на маска е важно за тях.

Още преди да излезе заповедта от вчера, повечето хора бяха с маски на улиците, каза той.

Маринов съобщи, че няма засечени опити за контрабанда на маски.

Търсенето обаче е много голямо и е възможно да има и спекула.

Освен това цената на маските е вдигната и от производителите особено в Китай.

"Има промяна в мисленето, в поведението на хората и то е видно. Българският народ явно в такива критични моменти намира сили да се стреми към единна цел, а тя сега е здравето ни", коментира здравният министър.

Той призова хората, които не одобряват носенето на защитни маски, да спазват правилата за социалната дистанция.

"Нека да няма струпване на много хора на едно място, защото иначе няма да успеем да постигнем ефекта за ограничаването на разпространението на коронавируса", призна Ананиев.

По думите му най-рисковата група са хората между 40 и 49 години, а не възрастните.

Министърът съобщи още, че се обмисля да бъда намалена  глобата от 5000 лева за неспазване на строгите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още по темата: Ананиевкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
0
 
1
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Как така не са задължителни!? Тия от СЗО нищо не разбират! Не маски, а пълно защитно облекло при всяко излизане! Правителството да осигури пунктове, в които всеки ще може да закупи облеклото на преференциална цена от 3499 лв. без ДДС. Всеки ден - ново облекло. Задължително трябва да бъде и шофирането с такова, като се слага и плътен *** на очите, с цел защита и на тази лигавица
422
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шопска песен, откъде Банкя. :Има-нема, има-немаМоре, МАСКИ, има, кога немаМоре, нема, нема, само лажеМоре, има, има, кога немаМоре, нема, нема, само лаже
421
1
 
3
 
! Отговори
Здравен Съветник преди 4 години
Найлонова торба на главата е най-доброто средство за предпазване от вируса
420
1
 
2
 
! Отговори
Истина в Иисус преди 4 години
https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293953/НАУЧНО ДОКАЗАНО! ПРЕВЕДЕТЕ СИ ГО И СЕ НАУЧЕТЕ. МАСКИТЕ НЕ РАБОТЯТ СРЕЩУ този миниатурен на размер вирус. ТРЯБВА НАНО ТЕХНОЛОГИЯ ЗА НЕГО НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ!
419
1
 
6
 
! Отговори
Дъртофелник преди 4 години
Първоначално заявиха, че само заразените трябвало да носят маски, след това задължително за всички. После започнаха санкциите за нарушителите в размер на 5000лв, а сега пък отмениха заповедта, да се чудим и да се маем...п.с. Не трябваше ли ПЪРВО да заредят аптеките и тогава да налагат санкции на нарушителите, а не обратното?!Абе всичката ви работа е ГЕРБава! :((((
418
0
 
5
 
! Отговори
681 преди 4 години
Тоя дядка лекар ли е? Питам ,защото никой нормален лекар няма да ви забрани да се движите на въздух и слънце ,защото аеротерапията и слънцелечението са в основата на физиотерапията в медицината! Как може да караш народа да си седи в домовете и да си мирише по цял ден пр.ъд.ните ,освен ако не искаш да ти устроят смъкване от власт, защото кражбите и идиотиите ти край нямат!
417
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ! Адекватно решение за бедния българин ! Работя за 600лв . Какви маски,какви 5 лв !!! Който има желание да се задушава с тия парцали !! Много повече вредят отколкото предпазват !!
416
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nananiev e pensioner ot drugata polovina na godinata, she duhne na nekoi ostrov, a vie?!
415
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bosa po asfalta....lalalalalala...
414
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мамка ви министри!! Вие сериизно се ебавате. Вчера дадох 100 лв. За маски за цялото ми семейство, защото са задължителни и ме грози 5000 лв. глоба. Днес ми казвате, че сте се базикали и маските не са задължителни. С тия 100 лв. Можех да купя нещо на децата. Вие наистана в час ли се?!!!
413
1
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Пълен хаос е обзело властимащите, удинствено да се откраднат повече и повече МИЛИАРДИ !
412
2
 
12
 
! Отговори
лекар преди 4 години
На кой *** му дойде великата идея да кара хората да се движат с маски по улиците и парковете? Маската е атрибут само за временно ползване в операционни ,при запрашена дейност за работа с отрови,но не и да я ползваш постоянно и денонощно!
411
1
 
15
 
! Отговори
Айнщайн преди 4 години
Само човешката глупост и простотия са по-безкрайни от Весената!
410
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
V knijarnicite do djamiite ima plastmasovi maski na lavove, kolkoto iskate...zalepvate malko parcalche marlia na dupkite za nosa i ustata i ste gotovi strashni lavove za sichkoto viruz...
409
2
 
18
 
! Отговори
Чичо, като те страх преди 4 години
стой си в къщи, но в мазата, да не може да те открие вируса! Как ще се опазиш с маска, вие новини не гледате ли, хората показаха факти от СЗО, маските като се навлажнят стават идеален проход за вирусите, пръските идеално залепват на влажната маска и бавно се промъква да гърлото ти. Съвета на специалистите е дистанцията и промиване на устата през 15 минути. Ако в гърлото е навлязъл вирус, чрез промиване на гърлото вируса се въвлича с стомаха и там умира от стомашните сокове. А очите си пазите ли?
408
0
 
7
 
! Отговори
433, преди 4 години
До до421Вирусологът /не някакъв друг доктор/ обясни няколко пъти - болният човек, а не обикновеният носител на вируса, са заразниза околните, т.к. вирусът се предава по въздушно-капков път, като това може да стане с кихане, кашляне и носен секрет. Ти от СПИН можеш ли да се заразиш само с гледане?
407
1
 
21
 
! Отговори
Не са ли идиоти? преди 4 години
От 10 години все я карат на принципа- ако мине!? Днес кажат едно, утре го отменят. Значи не са убедени, че маските са полезни, а просто така, искат да си играят със стадото. Каква полза от маските, когато човек може да се зарази и през очите.По вероятно ли е, човек да се зарази в парка или в общественият транспорт? Това за парковете също е глупост на ГЕРБ!
406
12
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Бе тоя нормален ли е?! Какво значи "няма пълно обществено съгласие"?! Това е извънредно положение, не е концерт по желание - правителството налага мерки и обществото ги изпълнява (без значение дали ги харесва или не)! Точка! По тая извратена логика, понеже на обществото не му харесва да си стои вкъщи, дайте - отменете извънредното положение. Тогава на всички ще им е добре (за кратко), после ще пламнем и ще изгорим като факла...
405
3
 
8
 
! Отговори
Миро преди 4 години
До 440:Благодара за съветите,Ви,но Герб-а ми взе хапчетата!Друго:От зелени тикви семе не събирам!
404
1
 
13
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
ГЕРБ=МАСКИ=ТИКВИ!!! И ТЕ ЩЕ ПАДНАТ СКОРО,СКОРОИ НЯМА ДА Е НИКАКК НОВО!!!