Заведенията със загуба от 2 млн. и 200 хил. лева от изхвърлена стока

Нинова и леви евродепутати се срещнаха с асоциации на заведенията
Обновена: 31 мар 2020 17:05 | 31 мар 2020 17:02,
76
Заведенията със загуба от 2 млн. и 200 хил. лева от изхвърлена стока
Снимка: БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с евродепутати и народни представители от левицата от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм се срещнаха с представители на Българска асоциация на заведенията  и Сдружение на заведенията в България. Тази среща е част от започналите консултации на БСП с представители на различни сектори за нужните мерки от овладяването на икономическата криза, породена от извънредното положение в страната, съобщиха от партията.

Още по темата

„Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха  добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.” Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. По думите му  обявената от  правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40 Характерната за бранша заплата е 610лв, т.е работодателя получава получава 360лв, а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110лв.”  Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС.

„Ако кризата продължи до юли,  повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат. В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост.”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят.

„Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“ заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че  този бранш не иска пари от държавата, а протегната ръка, за да не фалират и хората да не останат без работа. Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”.

„Подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. Този сектор буквално е спрял своята работа. Те не работят и нямат никакви приходи – няма как да плащат дори и 40% от заплатите плюс социалните осигуровки. Това каза народният представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. Той обясни, че подходът на управляващите трябва да бъде спрямо всеки бранш и щетите, които той търпи: „Ще предложим мерки, за да помогнем на малкия и среден бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заведенията са място за губене на време и пари...Нищо друго. Да отиват на полето да работят да разберат как се прчелят пари
62
0
 
0
 
! Отговори
Rut преди 4 години
610 лева заплата, къде, във Видин ли?А ако беше на реалната, да са фалирали
61
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Вместо намалят цените или да я дарят на бедните, те изхвърлят храната. Наречете я тази стока с истинското и име. Срамота е да се изхвърля храна. А сега искат да вземат от моята, за да са пак бизнесмени.
60
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Като печелеха и криеха печелбите беше хубаво а сега рев ?
59
0
 
5
 
! Отговори
Милица преди 4 години
Много рано започнаха да реват тия.За три седмици всичко свършиха.Не сме толкова прости,всеки е ходил по кафенета и ресторанти знаем за колко продавахте салати,пържоли и разни други.Ами нахранете някой които има нужда.Кой хвърля ядене в днешно време.
58
1
 
2
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Само *** и БСП-то бе ги лови кризата.Путин им налива от нашите пари, чрез Лукойл и хич не ги бърка.
57
1
 
1
 
! Отговори
54/56 преди 4 години
Пичове, ще оцелея като съкратя всички работници и спра работа за няколко месеца. Нямам ликвидност да плащам 3 месеца по 15 хиляди за ипотека и заеми, не вярвам и писалите "ит мениджъри" с по няколко бизнеса да искат да прахосат толкова суха пара.
56
0
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 4 години
Така е направил съм грешка в изписването, но чак да съм неграмотен. :)))
55
0
 
10
 
! Отговори
Бранша преди 4 години
Само като го видя Ричи да реве, работата е ясна .Винаги с последен модел BMW, ново тузарско жилище в Артекс, ресторанти,сладоледи...и нищо от това не се води на негово име или на негова фирма..Защо ли?
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 или 56 Вие вероятно сте от тези ,които се опитвате с честен труд да направите нормален бизнес и за това нещата при вас стоят така, ние пишем"яко тъпите коментари" за "***.ра..л..ни..те " на пари, не сме спуснати от марс и много добре знаем за какво става въпрос,щото голяма част от нас повярваха в "предприемаческия" дух на "фа..л ши ва..та " демокрация и като теб тръгнахме да правим нормален среден и малък бизнес, но дотук..няколко пъти я сърбахме попарата
53
3
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Тотално грешно планиран бизнес модел знаеш ли какво е? Твоето. Търси си вината в теб. Това, че ти имаш НУЛА ЛИКВИДНОСТ си е изцяло твой проблем. Дребен жокер. Да беше започнал със заведение не с 12 души персонал, а с 4-5. Казвам го като човек, собственик на 3 бизнеса.
52
1
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
Само за неграмотниците да кажа, че 0,500гр е половин грам. Вече 0,500 кг са 500 грама. Или 0,5кг.. Абе, математика за детската градина.
51
7
 
5
 
! Отговори
Яко тъпи коментари2 преди 4 години
И още няколко хиляди с които да заредя стока за повторното откриване след кой знае кога. Как точно да отделя 7 хиляди лева на месец за да платя 40% от схемата на Бойко? Отделям ги два пъти и на третия месец ми взимат кръчмата.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами ще изхвърлят. вижте им онлайн цените на тези пица маргарита 0,500 гр -10.00лв или ризото със зеленчуци пак 0,500гр - 10,00 лв
49
9
 
7
 
! Отговори
Яко тъпи коментари преди 4 години
Чета много *** коментари по-долу, които осмиват фалитите на ресторантьорите и хотелиерите. Нека да ви кажа как стоят нещата при мен, един ресторантьор на 40 години с жена, 2 деца, старо пежо и 12 души персонал. От 1-ви до 13-ти март съм изкарал точно колкото да платя ипотеката на кръчмата за месеца. Нито лев повече. Този месец съм платил заплатите на всички, но от утре ще ги съкратя всички. Имам точно толкова пари кеш колкото да си платя ипотеката на ресторанта до края на годината.
48
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
А нещо за размера на печалбата да кажете,та поне да поплачем заедно със собствениците на заведения?
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма проблем с фалиралите заведения, сега ще се появят едни еврейски банкерчета дето ще изкупят всичко на безценица. то така е и планирано.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПоръчкатаА вместо да им даваш храна и да им правиш банкети,защо не ги осигуряваше и върху бонусите?И да фалирате,няма да е кой знае каква загуба за обществото! Научете се да бъдете професионалсти!
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам ,че цифрата е силно завишена ,за да ги съжалим "горките хотелиери и ресторантьори", храната - да , но кой ресторант купува бързоразвалящи се продукти за 2-3 месеца напред , акохолът да не би да се разваля? Трайните колбаси издържат до една година ,че някои и повече ,Ако имаха в наличност толкова храна, защо не я дадоха на болниците в цялата страна ,знае се ,че при тях храната не е най-дип , в "пропаднала" Англия повечето заведения приготвят храна за възрастни , домове , сиропиталища
44
1
 
21
 
! Отговори
оо преди 4 години
Две седмици не работели и вече фалирали? Моля? Досвидя ви се да платите един месец отпуск на работниците, като продадете една от по-евтините лимузини? Изхвърили храна, ами като ви е толкова акъла?! На пишман бизнесмени - толкова. Хапете се изотзадзе. Каквото беше, беше. Ще си ядем вкъщи!!!