ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19

Глобата за нарушаване на карантина да падне да 1000 лева
Обновена: 5 апр 2020 10:41 | 5 апр 2020 07:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

Още по темата

От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона, пише „Монитор“.

Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.
Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани.

Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, колегите им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.

Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До kasapa,а с партията на тиквата,какво ще правим,тъй като в нея има,по-вече комунисти от бсп и дпс,взети заедно,а вожда им е най-младия комунист,още на 18години,прегръща ,комунистическите идеи.
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да ги спира субсидиите, нали са мнозинство!Да не излезе обаче, че дупетатите ще со под карантина и не може да се гласува предрожението?Уж им се иска, пък не им стиска ;)
134
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
а,не така!..Без ***!попитах те боко като е "бил" комунист,сега какъв е,като според теб разлика м/у комунисти и фашисти няма?..Това е САМО ВЪПРОС!!!
133
1
 
6
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
До ПроСоТоФашисти или комунисти - къде е разликата червена чутуро дървена? Едни и същи са по идеология. Само дето комунистите са изклали десетки пъти повече хора от фашистите.Като погледнеш Русия, Китай, Виетнам, Лаос, Камбоджа, България, Корея - не ми се изброяна повече. За съжаление кратуни като теб не разбират от статистика.
132
2
 
7
 
! Отговори
СПИРАЙЙЙЙЙЙ... преди 4 години
НИКАКВИ ПАРИ ЗА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП-то....!ДА ХОДЯТ У РУСИЯ ДА СЕ ЛЕКУВАТ!ТУКА ЛЕКАРИТЕ СИ ИСКАТ ПАРИТЕ , КОИТО НЕ МОЖЕМ ДА ИМ ДАДЕМ ЗАЩОТО НЕ СМЕ В ЕВРОЗОНАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА РАДЕВ И БСП!БЕГОМ У РУСИЯ , ТАМ ПРИ ПУТИН ДА ВИ ЛЕКУВА!
131
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Мръсното Майчевиж какво,елемент фашизоиден,тия двамата НЕ са "изчистили страните си от комунистите"!!!Те са нарицателни имена за ДИКТАТОРИ...Всеки,който се интересува,може да прочете шокиращи факти,свързани с властването им.Само навитите на пружинка мажоретки могат да плещят такива глупости като твоите...Па и друго:-Похвали тия двамата,но защо си затвори очите за третия,който споменах-КОРЕЕЦА?!..И той ли "чисти" Сев. Корея от комунистите?
130
0
 
0
 
! Отговори
matolek преди 4 години
Като чета коментарите само професорите са повече от АНОНИМНИЦИТЕ ТУК
129
2
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Това решение е чудесно. Нека депутатите покажат, че наистина работят "на полззу роду", че някои от тях май вече са в парламента от как са се родили и вече са хванали паяжини там.Ама от сега, чувам куткудякането на мисирката Нинова, че това било популизъм, че Бочко искал да си вдигне рейтинга и т.н. и т.н. Нека поработят и те без заплата известно време, че да видят къде се.ра.т гладните.
128
2
 
7
 
! Отговори
Мръсното Майче преди 4 години
До ПроСоТо.....Нема да миряса Боко докато не задмине и Франко,и Пиночет ,и оня..корееца.....Ще бъде чудесно ако тръгне по техните стъпки. те изчистиха страните си от комунизма и затова държавите им станаха силни и богати. Когато върху един организъм се появят гнойни циреи и рани - лечението е изрязване и обгаряне с огън за да се спре гангрената. Така направиха и те и излекуваха страните си от червената чума.
127
6
 
10
 
! Отговори
мисирката Нинова преди 4 години
кога ще върне парите от Техноимпекс?
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пенчо МисирковХа сега де! ГЕРБ пак са с една крачка преди алчните бсп. Какво правим?ми гледаме как гнyсните *** като просото например ще изпукат от глад :)
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19браво! Само да не забравите, че гнyсните *** имат да връщат от надвзетите субсидии!
124
6
 
10
 
! Отговори
БАЛКАНСКИ преди 4 години
Измислят *** разпоредби,наказания,след седмица ги променят.Кжат нещо ,след ден обратното,обещаят нещо,после се отмятат.НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.
123
9
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
а номера със субсидиите просто "Черешката на тортата"!!!Субсидията Е "ЗАПЛАТАТА" НА ПАРТИЯТА!!!Искат да вземат новите 10 МИЛИАРДА,да си ги разхвърлят помежду си гробарите,а другите,особено "вечния им враг" бсп,да излезне в неплатен отпуск.Като са толкова загрижени,ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ТЕХНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ и да ги дадат "за каузата".....Нема да миряса Боко докато не задмине и Франко,и Пиночет ,и оня..корееца..
122
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
това,че намаляват безумните 5000 лв на "300-1000" е добре,но възниква въпроса:-С КАКЪВ АКЪЛ ТИЯ СЪЩИТЕ "мъдреци" ОПРЕДЕЛИХА ПЕТТЕ ХИЛЯДИ?!..Факт,който стряска:-Щом са били неадекватни първия път,какво ни гарантира,че сега са взели правилното решение?..-И че няма след два дни да измислят нещо ново..Но вие си знаете-така е в страната на калинките...Изсмукваш от пръстите нещо и давай-"Проба-грешка"А лапат парите ни защото УЖ са "специалисти",.."най-мъдрите сред нас"..А номера със субсидиите
121
5
 
9
 
! Отговори
Пенчо Мисирков преди 4 години
Ха сега де! ГЕРБ пак са с една крачка преди алчните бсп. Какво правим?
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобата е расиско понятие защото не засяга определен етнос които няма пари да я плати!
119
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тоя пополизъм ако ГЕРБ не бяха гласували да стане 8 лв. субсидията нямаше да стане.Ама те гласуваха а сга се правят на невинни
118
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.караянчева,това се нарича популизъм.
117
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо БСП не искаше и не иска намаляване на партийните субсидии? Защо г-н Президентът говори общи приказки? Никой не разбра каква беше ползата от безкрайните екскурзии на с-во Радеви по целия свят?