Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци

Властта обмисля и директни помощи за останалите без работа
Обновена: 5 апр 2020 12:28 | 5 апр 2020 10:28, Камелия Цветанова
110
Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички излишни разходи в социалната система ще бъдат свити.

"На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери ресорният министърът Деница Сачева пред Нова телевизия.

Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед.

Още по темата
За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители, допълни тя.

Според нея още е рано да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно.

"Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, коментира Деница Сачева.

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица.

"Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

"В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините“, каза още Сачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо е допуснато да съществуват "излишни разходи в социалната система".
97
0
 
7
 
! Отговори
Константин преди 4 години
На мен също ми е интересно с държавните служители какво ще стане, кой ще внася за заплатите им, а с милицията какво ще стане и на тях, кой ще им внася. Интересно ще бъде. А на ромовете също е интересно. Но те като нямат мамбо, няма да си седят в къщите, защото не са покорни като нас. Весели времена идват.
96
1
 
9
 
! Отговори
gosho преди 4 години
Държавните служите на заплатка и пенсия докога?
95
0
 
12
 
! Отговори
Malian преди 4 години
г-жо Сачева, защо обещахте на ц222иганите помощи, лично четох ваше изявление към тях , където ги уверявахте да не се притесняват. Те ли са по ценни или хората, които всеки ден ходят на работа и плащат данъци и осигуровки.В другите държави на хората останали без работа се раздават безвъзмездни суми, а вие ми говорите за кредити. Самозабравихте се! Нямате представа на какво е способен един гладен и изтормозен народ .
94
0
 
12
 
! Отговори
да изметем мухобойко преди 4 години
да изметем мухобойко
93
0
 
2
 
! Отговори
РМНВ преди 4 години
До Възмутена !Държавата-работодател осигурява обезщетенията, понеже там са плащани такси. Тука само се харчат тея пари. Това е добре за нас.
92
1
 
12
 
! Отговори
днд преди 4 години
Нишо няма да направят. 99 % от помошите са за развъждане на тунеядци.
91
0
 
20
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Свийте разходите на войската, на "народните избранници" и държавната администрация....
90
2
 
17
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Спешно (!..) да се преразгледат ТЕЛКовете. Има хора които си живуркат, ходят на почивка, но са с ТЕЛК. Е, как така?В моят блок има няколко човека които са с ТЕЛК и по цял ден завеждат пред блока актуалните новини в блока - коя булка с кой и къде е била ..; е, щом тай по цял ден кисне, може и да ходи на работа, нали?Дамата от блока, уж с шизофрения, да ама тя има 5 години стаж, нито готви, нито нищо; милата дама не желае "да си губи времето с домашна работа".И така, преразглеждане на ТЕЛКовете
89
1
 
26
 
! Отговори
георги преди 4 години
От началото на месец март разбрахме-всеки да се оправя поединично и както може!Харчихте,като за война,самолети,кораби,яхти и летящи крепости,а сега свиване!Ами нека да се чуе. В ЕС ВЕЧЕ ЗНАЯТ!ПАРИТЕ ОТПУСНАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ ХРАНЯТ МАФИЯТА!!!
88
0
 
11
 
! Отговори
георги преди 4 години
От началото на месец март разбрахме-всеки да се оправя поединично и както може!Хачихте,като за война,самолети,кораби,яхти и летящи крепости,а сега свиване!Ами нека да се чуе. В ЕС ВЕЧЕ ЗНАЯТ!ПАРИТЕ ОТПУСНАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ ХРАНЯТ МАФИЯТА!!!
87
1
 
9
 
! Отговори
вили преди 4 години
Не че искам да плаша някого,но свиването на социалните разходи от държавата,ще породи и другата противодейност от гърчешите се фирми,фирмички и предприятия.Свежда се до неплашане и на отчисления към бюджета!Очертава се нов отраслов сектор с колективни отраслови фирми,съшото банково дело,по отрасли и дейност и спестявания по нова форма и за насочване на оцеляването.Разбиване и още...нещо!
86
0
 
7
 
! Отговори
георги преди 4 години
От началото на месец март разбрахме-всеки да се оправя поединично и както може!Хачихте,като за война,самолети,кораби,яхти и летящи крепости,а сега свиване!Ами нека да се чуе. В ЕС ВЕЧЕ ЗНАЯТ!ПАРИТЕ ОТПУСНАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ ХРАНЯТ МАФИЯТА!!!
85
5
 
36
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Най-излишни са т.н. социални разходи за помощи за маргинали, които не работят и не учат, не спазват никакви правила, живеят в гета, само раждат деца, за да взимат помощи, нарушават закона, крадат по села и градове, пият и се бият. Те живеят за наша сметка и е крайно време това да престане.
84
1
 
14
 
! Отговори
dp преди 4 години
Не забравяйте,че самонаетите при приключване на бизнеса си не могат да отидат на борсата.Така са го измислили умните български политици,а защо е така трябва да ги питаме и да чакаме отговор.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарко СаЧева ти имашли Сиво Вещество и колко Милиграма е. Как се визстановява Бизнес с Безработен народ и без доходи. В момента потреблението е свито до купуване на хляб и мляко. Как ще възстановиш ум, рял бизнес като болшинството от бизнеса е зависим от Износа в Европа която в момента е в Колапс. Защо на отговорни постове в държавата сте поставени Сеяндурски Калинки с Две Гънки в мозъчните ви кори. Къдее баш Шефа ви и ония от Гората дето се прави на финасист да отговорят. .Имат ли план Б.
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да може да се краде вече много.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самонаетите ако са си плащали фонд безработица да получат пари от борсата. Какви са тези безлихвени заеми с гарант държавата? Неможе парите от българските еаботници да са гаранция за сивата икономика!
80
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се възмущавайте от българите, които се завръщат от Англия, Италия и т.н. и се записват на борсата. Там те ще си получават обезщетенията от съответната държава, често около 1500 лв. месечно. Тези пари сънародниците ни ще ги харчат в България. И за това си ги прибрахме, въпреки вируса...
79
0
 
45
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Предлагам: на държавни служители със заплата от 5000 до 8999 лв. да имат намаление на заплатата с 30%, а на тези със заплата над 9000 лв.- намаление с 50%. Да се посочи броят на получаващите такива заплати--като се почне от президеството, Нар. събрание, министерства, общини, комисии и т.н. Министърът на финансите да съобщи поименно на кои длъжници-милионери опрости 93952задълженията към държавата.