Властта се отказа да вземе заем от МВФ поне засега

Дългът обаче ще е до 10 милиарда лева
Обновена: 5 апр 2020 14:15 | 5 апр 2020 14:12, Камелия Цветанова
46
Властта се отказа да вземе заем от МВФ поне засега
Снимка: НС

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промени в закона за държавния бюджет, съобщи БТА.

Предложенията на БСП бяха отхвърлени. Комисията одобри предложенията на управляващите, с известна редакция, с която отпада възможността да се търсят пари от Международния валутен фонд.

В средносрочната програма за емитиране на дълг от международните пазари се вдига лимитът от 8 млрд. евро на 10 милиарда евро, пише в одобреното предложение за промени в закона за държавния бюджет.

Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд заради кризата с Covid-19, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Финансовите пазари сега са волатилни и затова поисках възможност да се търсят не 2,2 млрд. лева заем, а десет милиарда лева. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове, обясни финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: бюджетгоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ може да даде кредит на България от 3-4 милярда ,не е проблем !
36
1
 
20
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Пари да взимаш от МВФ е все едно да взимаш заем от мафията или от лихварите или в по-лек вариант -бързите кредиты.
35
3
 
20
 
! Отговори
saki преди 4 години
Не ми се струва нормално едно момче от квартал Сторгозия в Плевен, доскоро провинционален партиен кадър, да решава с лека ръка суми от млрд.лева. Няма такъв капацитет и никога не е имал. Нито е световно известен финансист, нито е заемал виш международен пост, нито е управлявал собствен бизнес за милиарди. Просто едно партийно момче от Плевен.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българин Ами за талянците, чакаха да видят дали бацането на китайци по улиците ще премине в нещо по-така. А испанците, те и едно време си беха по Стоичков и соцовете в Каталуния. Само при франсетата дойде от черква. Ама те пък католичари. Ако не беха изколили едно време хугенотите, друго щеше да е.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега му е макята да земем 500 милиарди. Ух бабачко!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Съмнително е че ще дадат ако знаят че няма да го върнем.
31
2
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Ти сега, дай да вземаме заеми щото лихвите са нулеви ли? Все едно дайте да си купуваме Бентли, че отстъпките са огромни.
30
10
 
5
 
! Отговори
оракул преди 4 години
Можем да вземем защото до 2-3 години нещата така корнно ще се променятза нас ,че няма да връщаме нищо.
29
1
 
22
 
! Отговори
Куче от ада преди 4 години
Провидението ще им го върне с лихвите на нашите политици. С ЛИХВИТЕ
28
4
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
И защо трябва да взема "заем" от МВФ? Къде е в случая финансовата групировка ЕС?! Нали е голямата работа Там с Брюкселските мишлета?-:) Пълна Неадекватност в случая е ЕС след пандемията! 25 дни след началото на пандемията. Същият този ЕС в когото "членуваме" и Сме вперили поглед в него.Запази пълно мълчание! Сякаш в Европа нещата бяха Ок?! Испания и Италия загиваха бавно. А той още с появяването си на 25 ден.Типично в негов "стил" . Започна да дуе мускули и хули Пак по Китай и Русия! Мишлета!
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те МВФ вече вдигнаха ръце от нас. Почти всичко опитаха с България и нищо не върви. Остана сигурно само да се закрие държавата.
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва нов дълг защото Мис Бикини звъни от БарЦелона че и трябва кешавица.Криза е все пак а и затвори луксозния бутик и няма приходи.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се седи встрани от МВФ е разумна идея. За цялото време след предходната криза забелязахме, че там властват посредствени икономисти, които лекуват всяка икономическа болест с кръвопускане (бюджетни икономии и безсмислени и шаблонни структурни реформи). Току виж решили, че данъците са ниски и трябва да скочат до нивото на западна европа.
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е въпрос дали да се вземат заеми (лихвите са нулеви) а за какво ще се ползват???А ГРОБ+Боко са доказани КРАДЦИ и СХЕМАДЖИИ и ще окрадат всичко, така че НИКАКВИ заеми!!!Толкова по темата "заеми".
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Те и без това са по двама в кабинет, с изключение на шефовете, които са сами и имат приемна със секретарки. Просто трябва някой да се сети и да направи подходяща оферта на когото трябва.
22
1
 
23
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Правилно...за какво са ни пари.1.На МВР раздадоха маски гумени от 60-та г.и заповед с която се оказа че са най-добрите в света2.На докторите -обещаха 3.В болница е невъзможно да влезеш -не приемат пациенти-връщат с температура да се лекуват в къщи -издават смъртни актове по домовете без преглед...уникално4.На съкратените обещаха с уточнение за голяма бюрокрацияВ САЩ преведоха по 800долара дори на български граждани със зелени карти5.На соц.слабите -бог да им помага
21
2
 
16
 
! Отговори
Кът са преди 4 години
До За да сме честниВ България няма толкова образовани хора. Иначе хора с дипломи за висше образование колкото щеш.Второ, ако дадеш лаптопи на членовете на някой специализиран научен съвет, бас ловя, че половината няма да знаят как се включва.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В партийния дом толкова ли няма 120 стаи да ги слагат по двама и да гласуват лично, както се изисква от конституцията. Работа за три дена окабеляване.
19
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Коя е истинската цифра за евентуалния дълг?В средносрочната програма за емитиране на дълг от международните пазари се вдига лимитът от 8 млрд. евро на 10 милиарда евро, пише в одобреното предложение за промени в закона за държавния бюджет.ИЛИ Финансовите пазари сега са волатилни и затова поисках възможност да се търсят не 2,2 млрд. лева заем, а десет милиарда лева
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За да сме честниВсеки може да коментира. Това не е научен форум и всеки може да изказва мнение, дори и това мнение да не се харесва от повечето читатели.