Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта

По думите му, властите трябва да помислят за следващия етап
8 апр 2020 11:20, Нели Христова
73
Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта
Снимка: БГНЕС

Заради извънредните мерки, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев отново се озоваха от двете страни на барикадата. Кой е прав в създалата се ситуация?

"В адреналиновите времена на уплахата има обществена мобилизация и скупчване на хората около властта. Но утре, когато това отмине, ще започнем да мислим повече за работните места, за социалната система и за икономиката и този тип послания, които президентът излъчва, ще бъдат актуални. Въпросът не е кой е крив, кой прав – президентът или премиерът... Имаме два прочита за политиката, която правителството и президентът изповядват, тези два прочита ги чуваме от доста време насам. Не ни прави впечатление това противопоставяне, а и Румен Радев беше затова избран, да бъде коректив на властта", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Той припомни проучване на "Галъп", според което българите разбират и възприемат мерките и че над 80% ги намират за поносими: 

"Българите понякога имаме голям комплекс за малоценност, постоянно смятаме, че нещо бъркаме. Време е да си кажем, че се справяме добре в тази ситуация. Българското общество реагира мобилизирано и дисциплинирано. Поне засега печелим време. Може да направим нещо, което да ни накара най-накрая да си повярваме", допълни той.

Симеонов подчерта, че при такива ситуации хората са склонни да правят по-сърдечни жестове:

"Но разликата между желанието да помогнеш и пълната гротеска е много малка. С крачка напред, с две назад, после с три напред, депутатите няма да бъдат запомнени с добро", каза Симеонов.

Според политолога парадоксът на мерките е, че колкото по-успешни са те, хората ги намират за все по-ненужни.

"Властта трябва да помисли за следващия етап. В нашите изследвания се вижда, че расте тревогата на хората за работните места. Трябва много да се мисли, преди да се предприеме даден ход", категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Симеонов, за всички е ясно, че от екипа на Радев не предлагат решения. Хората са започнали предизборна кампания по време на пандемия! Това, което говори, всеки средностатистически българин може да го каже и да има същия ефект, т.е. НИКАКЪВ!!!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този президент ще стане по-омразен дори и от Плевналиев.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да обединява народа, Радев го разединява! Тази омраза и съскане при всяка негова реч много дразни, дори на Нова година не успя да прикрие злобата си!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerНе си разбрал какво иска да каже 17.Пренебрегваш и това, каква е основната функция на президента. Като частно лице той може да има каквото си иска мнение, но когато се изказва в качеството си на президент, не бива да провокира разединение.
54
4
 
2
 
! Отговори
Адам преди 4 години
В тази ситуация никой не би могъл да направи това, което прави Радев, колкото и незначително да изглежда то.
53
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първане, колкото и да гъделичкаш рейтинга на Радев, едва ли мнозинството приема начисто мнението ти,защото не е лично твое,а на работодателите ти- Кънчовците! А тях ги знаем по чии партитури свирят....
52
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
другаря слънце,очакваше да командори Радев,както командореше деси плевнелиев,но уви,Радев излезе костелив орех,българския народ,затова го харесва,че не се води по игрите на бойко.Затова ни трябва,един референдум за президентска република,с президент Радев,няма да остане ни слънцето,ни дончев ни даритръткова ни менда нито деси-ароматната.
51
10
 
4
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
За кво ревете бре гърбави,да си останем последни във всички класаций,за мижавите си заплати,за 200лв. пенсий,за вечно празната и окрадена хазна,за другаря от БКП Б.Б.,ако реша да ви обидя няма да намеря такава дума,абе в тия глави само въздух ли има?
50
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с плюене не става. От президентството да бяха посочили поне едно решение, една работеща мярка.
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова е активен член и дълъг актив в БСП, но се оказа политик от висока класа, няма нито злобата на Радев, нито издънките на съпругата му! Става въпрос за огромна разлика в култута, манталитет, поведение!
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1990г изпълнителната власт е в ръцете на премиера. Президентът е нищоправец! Да си спомним поред президентите и ще се убедим. Радев е изключение, защото не сдържа злобата си към Борисов, но така прави лоша услуга на ментора си - г-жа Нинова и на БСП.
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв коректив е Радев? Да бъде винаги контра на ББ и да се разхожда по света с любимата си другарка:)). Кой беше чувал за Радев преди Нинова не си заложи името и да не постави БСП в пълна готовност за подкрепа на никому неизвестният генерал!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли е коректив - мнението ти е да е винаги обратното? Говориш за проблемите - те са ОЧЕВАДНИ, но не обелваш и дума КАК да бъдат РЕШЕНИ!!!
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем-хем!Първо здравето на народа,както прави целия свят!А това го знаем всички какво ще последва след пандемията!Вие от президенството и Галъп,дето им лъскате имиджа нямате угода!СМИРЕТЕ СЕ!
44
2
 
1
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Така е по-добре ,за да си имат управляващите едно наум.А че ги говори едни. . си е негов проблем.
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев се показа,че е разединител на нацията и популист.Няма едно смислено изказване и недвусмислено е показал,че работи за излизане на България от НАТО и ЕС.Напразно му вдигат изкуствено рейтинга,защото няма да помирише повече властта.
42
6
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
В един бг филм -отрязаха брадата на ходжата ! Брадата не те прави умен-"фърстчо"! на Румен му бе наложено да е Президент- от САЩ и ГЕРБ !!! Мислите ли ,че не са знаели за рейтинга на Цачевата и Народната нагласа към нея !?!?!? Вече съм убеден ,че - всеки факултет на СУ бълва *** от всяка категория : АСИСТЕНТ ;ДОЦЕНТ;ДОКТОР; ПРОФЕСОР И ТЕЛЕВИЗОНЕН КОМЕНТАТОР- НА ВСИЧКО !!!!!!!!!!!!!!!
41
10
 
12
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Към 42 Може би си прав, но за това си имаме Борисов за да защитава честта на България. Но ако четеш чужди медии ще научиш какво се говори зад кулисите в Брюксел за нашия премиер, и особено как чуждите журналисти се кискат при неговото (бай Ганьовско) протоколно държание. Да е жив и здрав нашия Бойко за да прославя нацията по света като първобитноинтелегентна.
40
7
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Поредният многознайко, който не дава решение за нищо, а само констатира.
39
10
 
17
 
! Отговори
Замазваме радевщини преди 4 години
Първане ти социолог ли си или PR на президента?? По-добре напиши колко е спаднало одобрението към президента и как вече не води тази класация. И как затъва още повече с всяко свое изказване! То е ясно в коя агенция работиш и кой ти е шеф, но малко приличие!