От 13 март: 72 000 безработни, 12 000 вече с работа

Около 60 хиляди търсят препитание
Обновена: 12 апр 2020 12:06 | 12 апр 2020 12:05, Александър Попов
160
От 13 март: 72 000 безработни, 12 000 вече с работа

Около 72 хиляди са подадените заявления за безработица от началото на извънредното положение - 13 март, заяви социалният министър Деница Сачева пред bTV.

От тях 12 хиляди вече са си намерили работа, а 60 хиляди търсят.

За новата еднократна помощ за семейства в неплатен отпуск от 375 лева социалният министър обясни, че едва ли държавата ще успее да помогне на всички, но трябва да е справедливо подпомагането. Тя отбеляза и че е дадена възможност на работещи родители да получат помощ.

Още по темата
Иначе вдовици и самотни родители, които нямат възможности, могат да кандидатстват по общия ред за тази помощ, каза още социалният министър.

Според Сачева до края на годината може да има 2 процента увеличение на безработицата.

След Великден ще се обсъжда дали да бъдат отворени детските градини за деца на родители, които няма как да не ходят на работа - медицински лица, социални работници, служители на реда.

Мярката "60/40" пък само за 9 дни е станала причина 30 хиляди души да запазят работата си.

След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им, обясни още тя.

Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от 6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
0
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
Гледам напоследък какво се продава в OLX, хванах *** промоциите, ама още чакам някой неща да си купя, нека им попари на краката на разни лайненца , които сега разпродават панически айфони за жълти стотинки :D Намерих си Nintendo Switch за 220 лева, сигурно някоя баба реститука го е купила за софийското внуче :D
133
2
 
1
 
! Отговори
Гер Бер преди 4 години
Аз съм млад, умен и чаровен! Бях стипендиант на "Отворено общество", и сега работя като експерт в министерство и припечелвам от още няколко НПО-та! Не ми пречи да спестявам по 2-3 000 лева на месец , без да се лишавам от нищо!
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , заплатите в дълбоката провинция са 600лв ,като платиш сметките и то не остават много ,за една прехрана !Ела отделяи ти ,на една страна да те видя !
131
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм. Неможе човек да неможе да изкара 2 3 месеца, без заплата. Това означава че е харчил повече, отколкото има. А това си е енгов проблем, а не на държавата или съответно нас данъкоплатците.
130
6
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 4 години
Сега си спомнете поговорката " Бели пари за черни дни" . Човек трябва мисли, не само да харчите и ядете на корем . То не бяха коли, екскурзии, телефони и всичко на кредит. Не винаги, когото можеш да си купиш нещо, означава че можеш да си го позволиш!! И най после разберете че НИКОЙ не мисли за вас освен вие самите!
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво направи държавата,обслужи бизнеса,като му позволи да изгони хората, сега хората са без работа масово бизнеса ги е осигурява на минимална заплата от борсата ще вземат едно нищо и трябва да теглят нови кредити въпреки,че не могат да обслужват старите, държавата трябваше да защити хората а тази тежест трябваше да я поеме с бизнеса
128
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нищо. Има време. Борисов и шайката ще остави народа гладен като куче.Да се хванем на бас.След това мутрата ще се оттегли в палата в Барселона.Извънредното положение ще до края на МАЙ.Дотогава си правете сметката добре.Правителството изпълнява ПЛАНА.
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за мен лично, като обикновен човек държавата не направи нищо мярката 60/40 тотална глупост всички в фирмата ни съкратиха ,трябваше да въведе закон с който по време на извънредното положение работодателите нямат право да гонят работници и да ги задължи да плащат осигуровките и поне 60% от заплатата това би било работещо
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 116ако си към немска компания взимаш без полети 60 %,ама от основната, различно е навсякъде, някъде взимат някъде не и да няма да има сектор който да не пострада, едни по-рано други по-късно, в общи линии до края на лятото доходите под една или друга форма ще се свият с около 40-45 %, най-слабо засегнати ще останат производителите и търговците на основни храни
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Но без нас дето произвеждаме храната ви няма да минете. Айде стига с това IT! Не може всички да са в тоя сектор, трябва и някой да произвежда нещо смислено в рая държава ;)))
124
0
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
на власт у нас са групировката СИК ГЕРБ МУТРИ А МУТРА КРЪВ ПОВРЪЩА ПАРИ НЕ ВРЪЩА
123
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми съдба. При всяка финансова криза или породена от друго удря пазарите. Естествено да има и увеличение на безработните. Какво толкова драма правите. Ситуацията в така в целия свят. Дори великия Ню Йорк е блокиран... Което е нечувано дори в условията на войните. Такаче стегнете се малко, ще избутаме и това чудо. От хленчене файда няма. Помогнете на който можете и това е. Другото ще се върне скоро към нормалния ритъм.
122
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 124Еврото вече девалвира и рекордно евтино спрямо златото. Лева девалвира още от 2000 г. защото валутния аборт е спрямо еврото вързан, но другите цени растат 100 пъти от 2000 г.
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да ревете файда няма. Не зависи от никой тази ситуация. Какво като отидеш на работа? Да не мислиш, че аз ще дойда да ям при тебе или да пия кафе... Като ви знам каква хигиена имате на всякъде :)Или пък сценария махаме всички забрани и стадото излиза на всякъде да покаже, колко е велики и след 15 дена се озоваваме в ситуацията на Италия и какво правим? Нищо нали... Тея дето плюят мерките... Ще плюят защо е Нямало мерки :) смешковции
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва идват фалити на автозаводи и строителните както стана в 2008 г. защото няма кой да купува коли и апартаменти. После и на банките които им даваха заеми. Без заеми и ИТ си заминават.
119
2
 
14
 
! Отговори
киро смока преди 4 години
лъснаха най сетне непраните *** на икономиката на производителите на банички където масово"търсела"кадри....ама нямало кой да работи!!!спряха поръчковите статии как навсякъде търсели работници,как заплащането било високо,как не можели да намерят кадри и ще внасяли работници от чужбина?!....е то това сега си е реалното състояние на икономиката и преди скритата безработица си беше над 15%,преди уж много се търсеха работници,а като тръгне някой да търси реално работа се оказваше че няма!!!
118
8
 
1
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
тоя па, да слезем на земята...Аз от 6 фирми назад все чакам някой да ме уволни или съкрати да взема накуп кинти - договора е железен и с щатска фирма. *** няма такъв късмет ...Клиентите ми са банки, клиники, пощи, 1 правителство и т.н. които сега работят дори изнвъндредно и искам неискам всеки ден бачкане ...вие мрънкайте тука
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животът стана твърде динамичен, за да има такова нещо като "направил като хората". Мислиш си, че за всичко си се сетил и някой ден някое китайче изяжда някоя буболечка и всичко отива на кино.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
114,Ти май не си работил никога.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно да е ясно. Това, което е било, вече никога няма да се върне. Така, че ще се търсят начини за оцеляване. Има си хора, които ще дадат идеите и посоката.Всичко с времето си.