Цените в хотелите и ресторантите няма да поевтинеят заради ДДС

Какъв ще е ефектът от намаляването му за ресторанти и книги?
27 май 2020 22:50, Нели Христова
33

ДДС бе намалено на 9% за хотелите, ресторантите и книгите, но ще го усетим ли ние като потребители и какъв ще е ефектът от него? Според депутата от ГЕРБ Александър Иванов, цената за крайния потребител няма да се намали.

"Ресторантьорският и кетъринг бизнес е изцяло обвързан с туризма. Предложението на ГЕРБ е направено като антикризисна мярка със срок от 01.07.2020 до 31.12.2021 г. Мярката е изцяло към сектора, който беше напълно засегнат и не работеше два месеца и половина. Ефектът ще бъде положителен върху сектора. Другата част от ПП на ГЕРБ е увеличаването на минималния осигурителен доход в тази сфера. Голяма част от персонала не са осигуряване в пълния размер на дохода", заяви народният представител в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че летният туристически сезон е доста кратък, а положителната роля ще видим още през юли и август, когато според него ще бъде пикът на приходите за ресторантьорските и хотелиерските услуги.
"Не смятам, че цените за крайния потребител ще поевтинеят", отбеляза Александър Иванов и добави, че приходите в хазната, без повишение на данъците, се повишават повече от прираста на БВП.

Опозицията предлага да се намали ДДС-то за храните и лекарствата, като твърди, че това със сигурност ще се усети от потребителите.

"Намаляването на косвения данък няма да се отрази директно. Реалността е друга. В примерите с държавите, които те дават, се спестява пълната картина. Коренна е разликата между тези държави с по-ниска става на ДДС от България и преките данъци, които тези същите държави плащат", разясни Александър Иванов.

"1,6 млрд. лв. бяха заделени за изплащане на помощите при безработица и прочутата мярка 60/40. Над 215 хил. работници и 13 хил. фирми са кандидатствали и са запазили работните си места благодарение на тази мярка", каза още депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много дълго ще я помнят 2020.Които оцелее ще е поумнял значително.
22
0
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тъй ами!Туристи може да няма, но вноските за Бентлито си вървят.
21
0
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 29Ходи в Ало.бгТам има поне 600 ВИП ескорта само в София
20
1
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хахахахаха :) Намалиха им на *** от 20 на 9% ДДС-то, ама цените нямали да паднат. Явно ще е заради вкусната българска храна, която вече ще се готви по черноморието по рецептурниците на Ангелкова :))) Честно, който отиде тази година у нас на море, трябва да е турбо балъk
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще направите данъците в България като в любимците на българите - Германия, Австрия или Швейцария? 52,7% удръжки?Ще бъде много интересно!Поздрави от Европско!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подарък за данъчните измамници за да изсветлят бизнеса си и да продължават да строят незаконно и да дават рушвети от правителството на републиката на чалгата
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено това беше подарък за мутрите от мутренското правителство
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалиха им данъците, те ще вдигнат цените и стадото пак ще ходи да си дава парите за безвкусна храна, лоша хигиена и безобразно обслужване. Не е луд, който яде баницата...
15
0
 
30
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Ще го усетят данъкоплатците,с новите по-високи данъци
14
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да усети тъпия сектор, защото никой не иска да им ходи в мухлясалите скъпи хотели със скапана храна, нацупените служители, мръсната плажна ивица и фекалното море.Българина ако не друго е инат и на пук ще им го направи заради вдигането на данъците, хайде ***
13
1
 
14
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Ще го усети ама с обратен знак, че тия копои трябва да наваксват загубите
12
1
 
54
 
! Отговори
мак преди 3 години
Това, че цените за драгия потребител няма да паднат бе известно от самото начало. Целта на смешката с ддс е да подпомогнат хотели и кръчми, на мутрите, на депутати и хора от този сой. Все едно само те не са работили, само техни собственици не са могли да плащат на работниците си през това време. Намаляване на ДДС за книгите е за замазване на очите, видите ли, как се грижим и за драгия читател. Не държава, а кръчма с нагли управляващи.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема де - нали бат Боко така плаща на аверите си!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахчийниците (ресторантите) отидоха на 9% ДДС. И ахчигьоза Ричард Алибегов успя да пробие толкова леко данъчната система с няколко сърцераздирателни PR. Странно...
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ефекта е нови данъци за раята
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ДДС-то на храни и лекарства - кога?Какъвто и да ефекта от това намаление за мутро-кръчми/хотели и книги (в интернет ерата ?!), резултатът за болшинството ще е нулев.
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяха временно разкарали данък общ доход и ддс на храните и лекарствата...по-голям ефект щеше да има за хората и можеше и да ви дойдат в хотелите и ресторантите-сега ще ядете на процента нулите.
6
0
 
29
 
! Отговори
Галина Иванова преди 3 години
Е, тогава защо го правиме! Каква е ползата и за кой?! За Валепри Симеонов и бранша ли му? Поне така изглежда. Но България не е само туризъмл Даже туризма е лукс. Има много по- важни браншове на които следваше да се помогне. И надявам с, този безмислен разход да не е за сметка на всички нас, т. е. всички ние да плащаме подаръците на този бранш с цената на нови данъци!!! Защото тогава и аз ще се отрека от това правителство и целенасочената му политика да подпомага не живота на обикновения човек
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм очаквал друго относно цените. Я по-добре колата (демек хотела) на трупчета па да видим...
4
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Алчни, гадни ***! Никой няма да ви дойде в хотелите и ресторантите! Застроихте и бетонирахте плажовете, а сега роните крокодилски сълзи и молте държавата да ви помогне, но отново сте готови да стрижете народа до кръв! Обикновените хора едва оцеляват, та за море не могат и да мечтаят! Спокойно, няма да дойдем!