Онлайн търговията с храни вече регламентирана, жестоки глоби за ГМО

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните
41
Онлайн търговията с храни вече регламентирана, жестоки глоби за ГМО
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира в Закона за храните,който депутатите приеха на второ четене.

„Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Още по темата

Според нея цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.

Разпоредбите в закона предвиждат още глоба до 35 хил.лв. за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, който не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не са глоби, това е легален подкуп - продаваш ужким забранени продукти, и после си плащаш подкупа, опа - символичната глобаправителството се преструва на загрижено, взима допълнителни пари, търговците си имат де-факто позволение да продават забранено гмо, само да заделят парички за "глобата"
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глоби от до 2к са смешни за такива нарушения. Глобите трябва да започват от 20к и до затваряне на обекта за да имат ефект и най-вече да се спре корупцията.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Законите нищо няма да променят в България. Единствено контрола ще промени ситуацията. Няма ли масови проверки и реални и неизбежни наказания, нищо няма да се промени в тази държава.
29
1
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
За ГМО-то съм съгласен, строги глоби и затвор. Но какво да правят хората като си купуват американски храни и семена? Там има ГМО. Американците не са забранили ГМО. САЩ са толкова объркана държава и безпорядъчна, че не може да бъде. Там се хранят нездравословно. Хората са студени и живеят изкуствен живот.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аман от глупостиВ България нямаше ГМО,а селектирани растения и институциите към земеделието правеха разработки чрез селекция,недей да лъжеш,че не може без ГМО, да не говорим,че не си смомням някога баба ми,която имаше градина и я изполваше години наред за зеленчуци и плодове,да е използвала химикали!
27
2
 
1
 
! Отговори
викайте-Пази Боже !! преди 3 години
До ЖороЖорко, в болниците където се лекуват много богати евреи, не се случва.Тях ги излекуват успешно и от рак, напреднал стадий ...
26
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До викайте-Пази Боже !!Това може да се случи във всяка една болница, не само българска. И какво от това?
25
2
 
2
 
! Отговори
викайте-Пази Боже !! преди 3 години
До ЖороДжоре, попаднеш ли за дълго в българска болница, може от вътрешноболнична инфекция или лекарска грешка да те изкарат с краката напред !
24
7
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
За последните 50 години населението на света се е увеличило повече от два пъти. Средната продължителност на живота е по-висока с 6-7 години. Детската смъртност е намаляла 10 пъти. Качеството на живот е несъизмеримо по-добро, даже и в България. И въпреки това е пълно с троглодити, които си мислят че някой си (глобален конспиратор) ги трови с нещо си - ГМО, ваксини, консерванти и т.н. Явно на много хора мисленето им е сериозен проблем.
23
1
 
2
 
! Отговори
ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ преди 3 години
25, нито комунизъм е имало в Бг, нито демокрация е дошла.Просто ДС направи безкраен Преход, разбирай - ограбване безкрай !Виж китайците, те направиха свой модел социализъм, пък ако искате комунизъм го наречете.
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на лошият комунизъм България беше една от водещите страни в света по ГМО разработки. Имахме десетки институти и стотици учени които разработваха подобрени сортове. Имахме наистина страотни разработки и създадени сортове плодове и зеленчуци с уникални качества. После обаче дойде демокрацията и тези институти бяха ликвидирани а разработките бяха изхвърлени на ***. А се чуждите компании в спечелиха от това милиарди. Ама то било лошо.....да лошо е щото ни изпуснахме питомното!
21
8
 
3
 
! Отговори
Аман от глупости преди 3 години
Всички продукти са направени от ГМО. Всеки един култивиран сорт растение на практика е ГМО което е култивирано и променяно с векове докато се получат сегашните годни за ядене сортове. А сега благодарение на науката тези модификации могат да бъдат постинати за по кратко време и така се създват още по добри устойчиви и плодородни сортове.Ако не искате ГМО, тогава пробвайте да ядете диви зеленчуци и плодове. После ще разберете че ГМО-то всъщност си е много хубаво и без него ще мрем от глад.
20
2
 
0
 
! Отговори
biogenhorror преди 3 години
В кaкъв смисъл да проверяват за ГМО, то си личиОсвен това за ГМО се изисква творчество, докато за genetic copies and replicas се изисква само просташко нахалство, а някои реплики дори стигнаха много далеч в последно време, с всичките си недостатъци, като *** кейт
19
3
 
1
 
! Отговори
Biogenhorror преди 3 години
ГМО то е нелоялна конкуренция йах, имам един гмо лимон и той просто се фука на всички останали плодове и зеленчуци, не се издържа вечеМного е голям и жълт и ги комплексира всичките
18
0
 
8
 
! Отговори
тука гледай тука преди 3 години
Не видяхте ли, колко производители на идеалната храна и лекарство пчелите, са натровени и измрели ?!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно,че някой ще проверява дали в някоя храна има гмо.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
И за какво им е монсанто на украина, викни си монсанто в твоя двор
15
1
 
13
 
! Отговори
подигравка преди 3 години
35000???Смешно е.Всяка от трите големи вериги за продажба на ГМО в България,прави тези пари за секунди!!!Подобни глоби са стимул за продажба на ГМО и отрови.Добре дошли в Северна Корея.
14
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
За номерата при соца и номерата сега, говорят некролозите на млади и относително млади хора по улиците.Защо при соца не беше така ?!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво пи.чове и пи.чки,това трябваше да се случи отдавна,алелуя за ЕС,не купувайте продукция от Украйна,защото е радиоактивна и продуктите им са само ГМО,Монсанто е изкупил земята в Украйна!Не купувайте вредни за здравето си продукти!