Събарят старата сграда на детската болница, пак там строят нова

Парцелът бил много добър, в паркова среда
Обновена: 27 май 2020 12:46 | 27 май 2020 12:46, Камелия Цветанова
80
Събарят старата сграда на детската болница, пак там строят нова
Снимка: МС

Сградата на педиатричната болница, която е проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Това обеща примерът Бойко Борисов по време на среща  с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница, ползвайки започнатия строеж в карето на Александровска болница.

Още по темата

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, каза той, цитиран от правителствената информационна служба.

Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения.

„Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти. 

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият проект ще е универсален. Два етажа за болница останалото търговски площи.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ и от строителство ли разбира.Гледам каквото и да става в България той е последна инстанция. Няма ли специалисти в тази администрация, че по евтино ще ни излезе да ги съкратят всички и да оставят само Баце, така или иначе само той взима решенията и дава становища, поне според пресата.
69
1
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Е тоя от Да България архитект Борислав Игнатов той лаеше против старата сграда, дето искаше да става кмет на София
68
3
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Коя ли герберска фирма ще гушне тази блага държавна поръчка??? Залагам на някой изявен пътен строител . Но може и ремонтиращ булеварди и площади да се включи. Огладняха, а Европа вече не дава пари за асфалт и детски площадки. Очаквайте скоро и друга някоя сграда да се бутне и строи от 0, или язовир, мост...За мостовете-по нашия край стана нарицателно "Сменяне лагерите на моста", по времето на Фидосова, но и това не можа да я спаси, няма да ги спаси и днес това, гербаджиите.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте проекта на софийските архитектчета. Брой етажи, дебелина на плочите. Всичко ще е по-некачествено и по-тънко.Ще съкратят 2/3 от колоните и стените, защото няма да има нужда от толкова бетон, по мутробароковия проект.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на Студената война се строеше здраво.Проектирано е да издържа американско нападение.
65
5
 
3
 
! Отговори
Изумена съм преди 3 години
Как е възможно изобщо някой да е против това. В кой век живеете , бе хора , изобщо мислите ли???? Това е БОЛНИЦА ! не е старата ви любима кръчма. Единствения начин да бъде модерна и отговаряща на всички изисквания е точно това да бъде нова и модерна. А на недомислиците за пристрояване освен , че е тотална глупост ,отдавна е доказано , че е неефективно и скъпо
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно решение на Б. Борисов. макар и трудно,но му увира акъла...
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"други страни реновират сгради на 500 години",тези сгради,които реновират са със суха каменна зидария с около 60 см. ширина,а не бетона,бетонна не може да издържи толкова дълго,максимум около 80 години издържа,даже да ги сложиш 100 ,все тая.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибарят хванал Златната рибка.-Рибарю, пусни ме, а аз ще ти изпълня 3 желания.Рибарят казал:-Аз искам 10 желания.Рибката се ужасила:-Е, аз да не съм Бойко Борисов?
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да се бутне сградата искаме да се постави на обществено обсъждане новият прект на софийските алчни архитектчета.Какво предлагат като сграда на същото място?Кога ще се постои?На колко етажа?Властта първо да им поиска проекта преди да бута каквото и да е.Ще се види, че не предлагат нищо по-добро. Ще започнат да правят мутробарокови измислици, с които задръстиха градовете.
60
14
 
15
 
! Отговори
стр.инж. преди 3 години
Толкова ли е богата България, която няма и лев за повишаване пенсиите на родителите ни, та да бута сграда за стотици милиони. Всичко това заради шепа архитекти и шепа доктори , неразбиращи нищо от строителство. Та това не сграда "ЛЕГО", та да я развалиш. Като конструктор и строител сградата е в отлично конструктивно състояние и като качество на изпълнение. Бойко, дай им една поляна от Софийско поле и да строят фантазиите си. Тази сграда да се довърши като друга болница, ще е най-правилно!
59
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апропо - не мислете, че да бутнеш сграда е лесно. Тази по плановете има 4 етажа надолу(15м под услованата кота 0). Там ще е зора, имате ли идея колко време и пари е да изровиш 150м х 150м и 15м надолу? Бетон? Проектиран да издържа на бомбардировки(каквито са изискванията на соца)?Междувременно тия от съседните клиники във ВМА и Александровкса ще дишат полезен прахоляк от строежа, понеже той спомага по-бързото оздравяване. Хахахаха.
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви разсея съмненията - конструкцията е здрава. Здрава. Пукнатини - няма, клатещи се колони - няма, наклон - няма, ръжда - няма(щото всичката арматура е покрита от бетон).Отговаря ли на съвременните норми - не. Но ако го гледаме така, коя болница отговаря на съвременните норми? 90% не отговарят. Що не бутнем 1873 болници и да ги построим наново? Щото сме бедни.Сега въпроса е дали да платим едни около 25-30 милиона да бутнем тази сграда или просто да построим детска болница на друго място?
57
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че събарят сгради,които някога са строени с качествени материали от качествени строители.Сега всичко е бутафория.Ще издигнат една лъскава сграда за много пари,а колко ще издържи един господ знае.В други страни реновират сгради на 500 години и не се притесняват,че няма да издържат.Но ние сме царе на разрушаването.За последствията никой не мисли.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златната рибка изпълнява желания.Кой е следващия?
55
4
 
18
 
! Отговори
ист преди 3 години
Развали къща, прави колиба - народна поговорка.Пари на вятъра.
54
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеално. Един по един нескопосаните "проекти" си заминават. Вдигат една модерна болница и мирна глава.
53
5
 
7
 
! Отговори
Още един паметник преди 3 години
на тоталитарната архитектура ще бъде изписан към дело.А проектът за новатаболница дали ще бъде от архитектката-протестърка или ще намерят свестеннеобвързан проектант?В Светото писание е писано:"потърси и ще намериш,поискай,и ще ти се даде".Очевидно то е широко приложим "документ"-много търсачи и искачи са се наплодили.Постоянно някой търси малката сиправда,която,въпреки че е в ущърб на голямата,за народа,се оказва, че епечеливша-крясъците и рекетът побеждават добротата и кротостта.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми една друга видна соц сграда, започната по същото време (намираща се на Цариградско шосе) я катурнаха миналия месец.Та сам си отговори какво не й е наред и на тази, след като дори архитекти се изказаха, че не може да се гарантира структурната цялост след 30 години безстопанственост.