Справянето с кризата изисква засилено сътрудничество, зове Радев

Президентът участва в събитие на високо равнище на ООН
28 май 2020 19:55, Красимир Ангелов
31
Справянето с кризата изисква засилено сътрудничество, зове Радев

Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН на тема "Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд", което се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Българският държавен глава представи страната ни по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
 
Президентът на България заяви, че предизвикателствата, произтичащи от разпространението на коронавируса, изискват засилено международно сътрудничество и многостранен подход.

Още по темата
"Настоящата пандемия подчерта необходимостта от ефективни, целенасочени и стабилни фискални политики. Страните трябва внимателно да намерят баланс между фискалните стимули и поддържане на резерви, които може да се окажат от съществено значение", заяви Румен Радев.
 
"Ако търсим ефективно и трайно възстановяване след пандемията и изведем поуките от нея, то са необходими смели мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", заяви българският държавен глава.

По думите му, в икономическата и финансовата сфера трябва да се предприемат политики, различни от установените досега. "Световната икономика и нейната финансова архитектура трябва да бъдат ефективни, приобщаващи и устойчиви, за да допринесат за възстановяването след кризата и да ни подготвят за неочаквани извънредни ситуации като тази, пред която сме изправени днес", заяви Румен Радев.

Той подчерта изключителното значение на обединяването на международната общност и разпределянето на ресурси там, където са необходими. Държавният глава заяви, че трябва да се използва и потенциалът на частния сектор и изтъкна необходимостта от международна платформа от свързани с COVID-19 проекти, чрез които както частните, така и обществени дарители могат да оказват помощ.
 
Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи
и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.
 
Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата,  породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.
 
Събитието „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“ е организирано от генералния секретар на ООН, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния форум.

Участие взеха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и на представители на международни институции и организации, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Популиста Радев пореден показва двуличие - едно говори навън, а точно обратно в страната.Навън казва че финансовите средства трябва да се насочат към движещите икономиката, а тук призовава да се помага на "гладът" защото щял да излезе на улицата !
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската промишленост се преструкторилала за производство на защитни облекла и маски !ТИ ДА ВИДИШ!!!!!АМА КОЙ ТИЧАШЕ ИЗ ЦЯЛА БГ ?БОЙКО! ВИЕ САМО ГО ПЛЮЕХТЕ!КОРНЕЛИЯ не отишла на срещата с ББзащото била в 23ч. , то ПАНДЕМИЯТА трябва да чака И ТАЗИ иска да управлява БГ. Радев се СКРИ .ПОСЛЕ ПЛЮВА ЗМИЙ И ГЩЕРИ. ТА КОЙ Е ПРОСТАКА?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев ,,изисква засилено сътрудничество , зове Радев".
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев: "...финансовите средства да се насочат към тези, които ще бъдат движеща сила за бързото възстановяване."Ами това означава, без такива като тебе и целия ти Зайчарник от русофили, пенсионири, армия,...!
18
0
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 52626. Тук, в тази новина, коментираме прецедента. Има си други новини за другите и там се плюнчи колкото искаш. Или и ти, типично по комунистически, излизаш с номера "А вие защо биете ***?"
17
0
 
15
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
Този наистина е уникален . Не знам за кой път прави едно и също досадно *** изявление "Необходими са адекватни и навремени мерки...". Нали разбирате, че всеки първокласник може да го каже това, защото колкото и да е вярно, то нищо конкретно и съществено не означава.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа е Радев - успява да разговаря дори сам със себе си ........
15
0
 
16
 
! Отговори
Празнодумие и клише преди 3 години
Необходими са смели мерки , каквото и да означава това ! Румене, какво значи смели мерки? Пак празнодумие и клишета ..............
14
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Да, наистина е жалък.Новината е, че Радев е провел поредният безмислен разговор. Ако не, то обяснете какви са изводите от този разговор? Кое е положителното за когото и да било? Може би само за Радев! Сега той спокойно може да каже, че е разговарял с Гутиереш. Е и???
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледа се в телевизора и си говори със себе си. Нито дума за смъртта на Дрангов и цар Симеон, както и битката при Клокотница
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе руски плъх, ти защо не сътрудничиш на правителството?
11
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Аме като иска сътрудничество, поне не пречи. Остани си само безполезен
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеее, тоя е по-зле и от Тетка Цецка.....
9
2
 
23
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Горките хора,как са го изтърпяли този търтей
8
19
 
4
 
! Отговори
13314 преди 3 години
До АнонименГрешиш - той е офицер от НАТО. Нищо случайно няма в неговите изяви - запомни това.
7
18
 
4
 
! Отговори
52626 преди 3 години
До ТозНо пък с основание се гордееш с блестящия английски на премиера и външната министърка, на който увлекателно споделят дълбоките си мисли
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На международно ниво иска сътрудничество, а в собствената си държава - разделение. *** го разбери тоя "обединител на нацията".
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалък ***.
4
1
 
28
 
! Отговори
Тоз преди 3 години
Срам ме е че съм българин,като го видя да срича като някоя ученичка в първи клас!!Никога нищо съществено не е казал или направил!Само хейти,оплюва,критикува и се прави на умен,какъвто очевадно не е !!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя със себе си ли бистри политиката? Щото така изглежда на снимката :)