България получава 15 млрд. евро от ЕК за справяне с COVID-19

Съотношението грантове - заеми ще бъде 3:1
29 май 2020 18:53, Екип на Bulgaria On Air
29

EK предлага фонд за възстановяване на ЕС от COVID - кризата за 750 млрд. евро. Ще получи ли България 15 млрд. евро, кога и при какви условия?

„Това е фонд, който трябва да възстанови икономиките и да ги доведе до ново качество. И затова темите, свързани със зелената сделка, с дигитализацията и цифровизацията на икономиката, със социалната инфраструктура, ще бъдат много важни“, каза за предаването Брюксел 1 бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

За България можем да очакваме някъде около 15 млрд. евро, което е около 30 млрд. лв. Те ще дойдат под две форми. Едното са грантове, които ние можем да похарчим, а другото са заеми с много изгодни условия и трябва да ги върнем.

„Предполагам, че съотношението ще бъде 3:1 на грантове и заеми. България няма да дължи нищо, извън заема, който ще вземе, защото ние нямаме вноска в този фонд. Парите се набират от финансовите пазари от ЕК“, допълни Калфин.

За какво могат да бъдат изразходвани тези пари? Трябва ли България да изготвя проекти?

За да се използват парите, всяка една страна трябва да изготви план. Този план трябва да бъде  одобрен не само от ЕК. „Страните членки ще бъдат ангажирани с оценка на плановете на всяка една друга страна. Ние трябва да убедим не само ЕК, но и другите страни в общността, че начинът, по който харчим парите, ще бъде достатъчно ефективен, за да се постигнат целите“, уточни бившият вицепремиер.

Трябва ли да доказваме загуби, вреди от пандемията?

ЕК ги следи и без нещо излишно да правим. Пролетната прогноза излезе миналата седмица. Извън страните от еврозоната, „смята се, че България ще пострада най-тежко, заедно с Хърватска. Това е предвиждането на европейските институции“, коментира Ивайло Калфин.

Цялото интервю с Ивайло Калфин можете да гледате в предаването „Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЕСзаемИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Tsekov преди 3 години
Айде сега на милиардите, кой колко ще прибере в комисионни, кой в закрилнически услуги и кой за "гасене на пожари". Гледай и се учи, Българино, някой трябва да ги замести после!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им Преседне на Ползващите !!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Таксиджиев преди 3 години
Нежна молба към управляващете. Стига сте давали за стадиони и за хотелиери.Дайте някое милионче на фирмата "ШАПО И СИН" с.Енево Шуменско.Всичките им коли горките са по на 150 000 км.а не се продават. Мъка мъкааааааааааааа,мъка.
20
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 19Ще споделиш ли или пък не колко заделяш за бай онзи като вземеш обществената поръчка?! Айде бегай!
19
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Сумата расте! Беше към 12, стана 15 милиарда евра! Наддаването продължава! Да видим колко ще връщаме накрая?! "Взаем брашно, тъпкано се връща"Ще видим накрая какъв ще го ядем!?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е*баси краденето където ще падне,крадливата хунта удари джакпота,а народа.....!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото важно нещо е как тези пари ще помогнат на България да изправи икономиката на крака, да развие национално значими сектори и да повиши заетостта на хората. И най- важното! Разпределението и харченето на тези пари трябва да стане прозрачно и под парламентарен контрол. А не джиткане с жипката и хвърляне на милиони за стадиони. Народът изнемогва и чака подкрепа!!!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ревете? Като взема обществена поръчка, ще ми трябват не 30 а 50 работника. Като и на други колеги им трябват а ги няма ще наддаваме. Като не Ви отърва, вкарвате капитал, носите риска и вие печелите после ми предлагаш по-добро съотношение доход-риск, закривам фирмата и ти ставам работник. Така работи икономиката Капиш? А да забравих, трябва ти сече акъла и да имаш топки и познания иначе пак ще те наема аз, а не обратното.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам си вече да има и магистрала до моето село..)
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените , вече гризат мебелите на ***-20 от яд и завист...заради тия 15-млрд.Э!
13
3
 
5
 
! Отговори
ДА ТЕ СВЕТНА: преди 3 години
СЕРЖАНТ КАЛАШНИКОВ Е *** , КАТО ТЕБЕ...!ТОЯ АВТОМАТ Е ИЗМИСЛЕН ОТ ГЕРМАНЦИ !ВИКАТ МУ --ЩУРМОВО ОРЪЖИЕ /щурмгевеер/....за да трепе руски комунисти!
12
3
 
5
 
! Отговори
тлъст соц преди 3 години
Не ги дават на червените за да не ги откраднат.
11
4
 
20
 
! Отговори
Тлъст Гербераст преди 3 години
Малиии, още колко Поршета, вили в БарЦИлона и партаменти.Не ми се мисли.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че падне здраво крадене от Шайката.Милионерчетата че станат милиардерчета.Ама заспалия *** народ това си заслужава.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате ли срам, че даже не се осмелиха прехвалените ви лекари да видят ТОЧНО какви са поражениятя в организма на хората, а ли третираха по картинки и симптоматика. Оказа се, че заболяването НЕ е респираторно, а засяга кръвоносните съдове. Колко хиляди пострадаха пряко от "умните" медици? Колко милиона човека страдат заради страха, наглостта и алчността на следващите ги политчиновници.Това е ПОЗОР за цивилизацията!!!!!!!
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой осъзнава ли какво е 15 милиарда евра...С тия пари не само ковида, ами и комунизма ще пребориме...даже и паметника на съвецката армия ще пакетираме.
7
8
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ЗА ГЕРБ-15-млрд? ОТ ЕС!ЗА БКП/БСП--СРЕДЕН ПРЪСТ!ПУКАЙТЕ СЕ ***....ХА,ХА,ХААААААААААААА
6
4
 
9
 
! Отговори
Чужденеца преди 3 години
Всички знаем как нашите усвояват парите резултати няма. Т. Е. Всичко е усвоено перфектно.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете се , продажници мръсни! Стига сте лакомили, без да гледате какво се иска в замяна!Махнете си потретите на Левски от стените!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали!!!!!Първо: от България се иска да спре въгледобива и да затвори ТЕЦ-овете;Второ: парите се предлагат, защото европейската централна банка е с отрицателен лихвен процент и е на червено. Вземайки заеми, се заробваме и помагаме на богатите да станат още по-крадливи.