ВМРО: 24 май – Ден на българската писменост, а не на славянската

Кирилицата еднозначно е създадена в българските земи, смятат патриотите
72
ВМРО: 24 май – Ден на българската писменост, а не на славянската
Снимка: БГНЕС

24 май да бъде наричан Ден на българската писменост просвета и култура, настояват от ВМРО.

Още по темата


Воеводите не са съгласни празникът да бъде на славянската писменост
и искат изрично да бъде записано, че е на българската писменост. Заради това от ВМРО внасят промени в Кодекса на труда.

„Още в ранните месеци на тази година взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, смята, че ако глаголицата има характер на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи“, коментира депутатът Искрен Веселинов.

Красимир Богданов призна, че вероятно ще има претенции от някои от съседните ни страни.

„Но историческата истина е такава, тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не исторически обосновани и справедливи истини“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Браво!Крайно време беше някой да каже историческата истина на висок глас.Господата плювачи, разбирачи, ташачи да прочетат сериозни източници на информация. Цял свят може да говори английски, ние смачкани от комплекси едва ли не трябва да се срамувам от делото на великите си предци. Азбуката е създадена за БЪЛГАРСКАТА държава, разпространители те й, учениците на Светите братя са българи! О, неразумни юроде, защо се срамиш от да наречеш делото на предците си българско?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО бъркат. Така писмеността излиза, че е само за България, а това не е така.
63
0
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
За сега само лъжите са ни еднозначни. Исторически измислици.
62
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Кирил и Методий са създали славянската писменост - глаголицата, но не само това. Превели са богослужебните книги и са извоювали международно признаване на използването им. Да, кирилицата е създадена в България от техните ученици, но да празнуваме само създаването на кирилицата ще означава да не признаваме делото на двамата славянски първоучители и не е баш патриотизъм. Във Влашко и Хърватия до 17-ти век са използвали църковнославянски книги на глаголица.
61
2
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Българите изобщо знаят ли какви са и откъде са?
60
1
 
2
 
! Отговори
Bungar преди 3 години
Никога писмеността не е била българска.Ставаме смешни....
59
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ..... До Зозо Кирилицата е създадена от Константин Кирил Философ.....Сядай! /Слаб/ 2
58
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До анонимен 53Браво товарищ. Сега си копирай поста и го прати в Пасольството на Матушката си. Кой знае, ако имаш късмет, може русороб като тебе да бъде награден с орден "Ленин"!
57
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... . Това е било преди повече от 1000 години. За тези 1000 години Вие с какво очаровахте....... Руските еничари е най-добре да се изсирите в Русия и да престанете да мърсите българското обществено пространство. И понеже се правиш на голям историк ще ти каже, че Византия е термин въведен през 16 век.
56
1
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Това отдавна трябваше да стане.
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. С колкото и неограничени количества неблагодарност да разполагате, дължите благодарност на Византия - Велика империя, велика култура.2. Това е било преди повече от 1000 години. За тези 1000 години Вие с какво очаровахте света (за български заслуги говоря)3. Графиката на използваната в момента азбука е 99% аналог на латинската с изключение на "цъкащите" и "щъкащите" аборигенски звуци. 4. Някои източни азбуки са останали с непроменена графика с векове и векове. А кирилицата не е май , май..
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКаква Византия те гони,като учениците на Кирил и Методий няколко пъти пишат,че са българи и славяни,има и старославянска книга от 13 век,където също пише: "Константин-Кирил - българин по род",тогава там са живяли Куберовите българи - днешната територия на Македония и северна Гърция,Кирил и Методий са от тези българо-славяни,затова отиват и в Брегалница,преди да тръгнат по славянските държави -Брегалница,Русия,Великоморавия(днешна Чехословакия)!Панония се е намирала в днешна Австрия
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агресията срещу нашия славянски произход НИКАК не ми харесва,така превърнаха славяните в румънци с много кръв и убийства и смениха Кирилицата им с Латиница и подмениха историята им с фалшива,така преживяхме и асимилацията през фанариотизацията,така бе създадена македонската и украинска нации с много кръв,насилие,убийства и концентрационни лагери,защо ВИНАГИ МАЧКАТ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ?Писна ни от гадната ви,агресивана,брутална политика срещу славяните,която се точи вече 3 века и не сте спрели!
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ни от гадната ви,агресивна,брутална и кървава политика срещу славяните,която се точи вече 3 века и не сте престанали да ни мачкате,бесове и гадове,НИЕ СМЕ СЛАВЯНИ,такива сме,спрете да ни мачкате вече 3 века и да ни асимилирате,чрез насилие,концлагери,убийства и фалшификация на историята ни!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агресията срещу нашия славянски произход НИКАК не ми харесва,така превърнаха славяните в румъци с много кръв и убийства и смениха Кирилицата им с Латиница и подмениха историята им с фалшива,така преживяхме и асимилацията през фанариотизацията,така бе създадена македонската и украинска нация с много кръв,насилие,убийства и концентрационни лагери,защо ВИНАГИ МАЧКАТ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ?Писна ни от гадната ви,агресивана,брутална политика стрещу славяните,която се точи вече 3 века и не сте престанали
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите наблягат на латиница, английски и турски заради компютрите и сериалите и българския става излишен и даже затруднява работата и свободното време.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно как ще я наричат, а че намалява броя на говорещите български. Език, който не се говори, става мъртъв като латинския и другите исчезнали народи.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГърците(византийците) изобщо са нямали азбука,бе,те събират буквите като ги крадат от тук,от там,от финикийци и други народиНашата Глаголица е направена спецално за нашия език и славянските езици,Кирилицата също сме си я направили сами -Климент Охридски,езика ни е СЛАВЯНСКИ,най-голямата група в Европа е славянска група,дори в миналото славяните сме са били на доста по-големи територии от днес,имаш една група и много народи от тази група,българите сме един от тези славянски народи
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прабългарите кацат в Перу, Наска, с явно огромен потенциал в главите си, но и сякаш пратени в помощ и защита на който има нужда, в т. ч.тогавашните китайци и славяните. Навсякъде по пътя си от Беринг до Ирландия издигат респектиращо бяло строителство в дух на бг-та държавност.И до днес все нещо ни е останало от онзи усет за справедливост, мир, градивност. Трябва обаче да държим здраво юздите. С разпасаност и алчнеене всичко става пепел. Озаптете лакомията че тя ще ви изяде хлавите, ееееййййй!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите места на които е засечено присъствие българи са териториите на днешна Украйна и Румъния,както и Куберовите българи от териториите на днешна Македония и северна Гърция,НЯМА НИКАКВИ източници,преди това,да сме били някъде на друго място,освен на тези места,преди да станем съседи на Византия,самите византийци пишат,че сме славяни,ние също се самоопределяме като славяни,титлите ни са славянски,езика ни е славянски,Азбуката ни е славянска,всичко ни е славянско!