БСП против мед.сестри и акушери да учредяват лечебни заведения

Идеята е добра, но се опорочава, посочи доц. Георги Йорданов
Обновена: 4 юни 2020 21:45 | 4 юни 2020 21:45, Красимир Ангелов
7

Медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, както и асистентите на лекарите ще могат да упражняват самостоятелна практика, както и да учредяват лечебни заведения без в тях да има лекари. Единственото условие за медицинските специалисти е да имат поне 3 годишен стаж по конкретната специалност.

Това става ясно от новите текстове на Закона за лечебните заведения, които парламентът одобри на второ четене. От парламентарната група на БСП застанаха срещу новия тип лечебни заведения.

Още по темата
Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов заяви пред "Денят ON AIR", че идеята е добра, но се опорочава, защото у нас няма утвърден медицински стандарт.

"Ние не сме против тази идея, всеки има право да се труди. Но трябва да има система от правила и норми, които да контролират процеса. Никой не казва и как ще се извършва заплащането. Явно ще трябва да се финансира от джоба на българина. Въпросът е, като данъчен субект, как ще фигурират и ще имат ли касови апарати", коментира депутатът.

Йорданов посочи, че новите текстове в закона за лечебните заведения нарушават изконните взаимоотношения в медицината.

"Това означава, че медицинска сестра ще може да наема лекар и така тя да е над него", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП каза, че в момента в България се осъществява над 43% доплащане за медицински персонал и здравеопазване, а в ЕС средно е около 20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
It преди 3 години
В какво точно ще се изразява лечебната дейност на заведение без лекари? Работата и компетентността на тези категории персонал е да ОБСЛУЖВА болните и да изпълнява назначените и под КОНТРОЛА на съответния лекар- специалист процедури...Е няма как медицинските сестри да ни лекуват.., при цялото уважение към техния труд, който трябва обаче да бъде адекватно заплатен.С основание тази идея не е получила пълна подкрепа.
6
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 3 години
Самостоятелна практика и учредяване на лечебни заведения от сестрите е доста рисковано. Такива неща би трябвало да се обмислят много внимателно.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този е срам, да вземе да прочете малко история или да отиде в някоя село и да каже на най-възрастната баба, която е изродила всички в селото знае ли медицинския стандарт за акушерка.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма по-нагли лъжци от представителите на БСП!"Има. Боко Тиквата.
3
5
 
3
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
задрьстеното БКП е против трудовата дейност,затова младите ще избягат навън и ще оставят БГ на египтяните и застаряващите дрт'и прьчове да я довършат. Кой ще се навие да се гърби за друг,всеки има право на самостоятена дейност за това което е учил.
2
6
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
БСП винаги е била партия защитаваща позициите на едрия капитал и изобщо не е защитавал интересите на трудовите хора. Но винаги е използвала социална риторика и се е опитвала да се представи като партия защитаваща интересите на "безработните, социално слабите, майките с деца, хората с увреждания". Няма по-нагли лъжци от представителите на БСП!
1
5
 
6
 
! Отговори
Тийн преди 3 години
А какво значи "БСП"?