С три нови мерки държавата запазва работните места

Остава в сила 60/40, за туризма ще е 80/20
28
С три нови мерки държавата запазва работните места
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на труда и социалната политика ще стартира до края на седмицата три мерки за запазване на работните места и за намаляване на безработицата. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.
В пакета "Заетост х3" влизат новият вариант на мярката 60/40, мярката за подпомагане на секторите на транспорта и туризма с 290 лв. за запазване на работно място, както и нова схема за наемане на безработни.

Още по темата

Ще продължи запазването на работни места по 60/40, като възможност да кандидатстват ще имат предприятия от повече сектори, включително от сектор "Здравеопазване". Те ще получат средства за до три месеца - юли, август и септември, в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020 г. и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Отпада условието фирмите да не са извършвали дейност в последните месеци. Те трябва да докажат спад на приходите с 20 на сто спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020 г. Работодателите, получили средства за запазване на заетостта, ще изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от осигурителния доход за май 2020 г. Очаква се с новия вариант на мярката да се запазят доходите на около 300 000 души.

Помощ за запазване на работни места се предвижда и за работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20 на сто спрямо миналата година. Те ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. месечно за работно място, като средствата ще достигнат до около 22 000 работещи. Тази мярка може да се комбинира с 60/40, с което на практика помощта за тези сектори ще стане 80/20. Парите за компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), като определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв. Средствата ще се изплащат за период до 6 месеца.

Третата мярка от пакет "Заетост х3" дава възможност работодатели да кандидатстват в Бюрата по труда за наемане на безработни по процедурата "Заетост за теб" на ОПРЧР. Операцията е с бюджет от 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно са насочени към фирми от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации". Безработните могат да бъдат наемани на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца, в който ще бъде покривана минималната работна заплата и осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
напишете преди 3 години
напишете в ютуб в търсачката - Фондация Ханс Зайдел плаща на герб месечно
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева да ми каже защо налива пари в курсове за безработни, а тези курсовене не се водят за осигурителен стаж?
19
0
 
7
 
! Отговори
Криза преди 3 години
В момент на криза баши#бузуците на БГ увеличиха тока, а газ падна с 58% 2019, 2020 май.Реално газ пада - парно, а те увеличиха с 46% парното, след намаление на руска газ с 58%, а тук ГЕРБ с 12%.Хората не могат да си платят сметките.Оставка, не се издържа вече, в цял свят цените падат, тук се увеличават.
18
0
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Лаладжийството по медиите продължава, но пилците се броят наесен. Бюджета ще се актуализира, и то не веднъж.
17
0
 
6
 
! Отговори
мерки теглелки преди 3 години
а за обикновения човек остава мерките 0/100 оправяй се сам и си плащай сметките ...онли БГ
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавата не са домусчиев и бориславова АЛООО съвсем се уляхте !!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се прилага тази мярка само ако кандидатите докажат, че приходите са им спаднали с повече от 20%, спряма приходите от предходната година! А, сега познайте колко приходи са отчетени миналата година, щом като сега не могат да докажат спад! От няколко дни в социалните мрежи се публикуват снимки с пълни плажове, а ресторантьорите се оплакват. Защо ли???
14
0
 
13
 
! Отговори
Уйо преди 3 години
Мани са *** *** проста лъжлива. *** лижи топките на тиквата и приятелите му олигарси домуза и свинята пеевски по нова помия тв.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на кои ги разправят лъжат мажат незнам на някои да са помогнали , а пък и хората ги научиха и вече не им вярват ама хич колкото лекарите получават по 1000 отгоре всичко се прибира в нощното шкафче.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свинчева, скрий се ***!
11
0
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Лично съм свидетел как доста хора загубиха работните си места. А на много други хора им направиха преназначение и от постоянни трудови договори им връчиха 6 месечни с изпитателен срок, тоест подготвени за изхвърляне на улицата около Нова година, ако нещо се закучи положението.
10
1
 
20
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Махайте се,бе!!! Махайте се !!! Унищожихте България и българите!
9
0
 
24
 
! Отговори
Три нови мерки преди 3 години
1. Лъжа!2. Лъжа!3. Пак лъжа!Оставка и затвор за вас, мафиоти!
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой още вярва ли на престъпното правителство с неговите лъжи и далавери?Никакви мерски няма да има,всичко е една огромна лъжа. Държавата беше фалирала още преди да обявят пандемията.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичките скандали, каквото и да кажат говорещите глави на Борисов не им вярвам. Търпението и довериео ми свършиха.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип Сащ и ес не виждат прилична алтернатива на Борисов и затова го държат. Наясно са че корупцията е огромна, компенсират с облагодетелстване на западни фирми за определени проекти.Отлагат свалянето му засега но не е ясно до кога. При всички положения Борисов ще бъде жертван и ще отнесе всички негативи. Който е по далновиден в моментната ситуация, тези около него ще спечели дивиденти.
5
5
 
10
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
нещо нищо не пишете за Измамата на Хилядолетието - и отново от Ухан - Китайска компания е взела почти 3 милиарда долара заеми като е заложила 83 тона Фалшиво Злато! Световна Новина номер 1 за днес - няма нещо от Китай и в Китай, дето не е Менте!!
4
1
 
17
 
! Отговори
Нане преди 3 години
След, като сами си съсипаха бизнеса със горещите препоръки на СЗО, герберастките чуждопоклоници сега наливат Народни Кървави Пари, да си спасяват прогнилият бизнес...Работниците, кучета ги яли!
3
1
 
12
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Министърката на социалната политика как я гледат тия от партията която представлява , след като в клип се видя как оплюва тази партия, а сега я наравиха министърка и сигурно говори колко добра партия са отврат , когато на власт дойде безпартиен човек такива дебеловрати лапачи до власт и пари няма да се допускат съберете подписи, само събиране на подписи и да ми направите партия и ще има промяна иначе не
2
2
 
25
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Дрън ,дрън герберската.Пропагандата на ген.Тиква бълва лъжа след лъжа.Парите отиват в джобовете на приближените до Герб.След което се връщат в шкафчето на ген.тиква.Никой друг не е видял и стотинка.