Радев: Не трябва да се охраняват Пеевски и Доган, но не решава НСО

Президентът поиска прокуратурата и местната власт да проверят "Росенец"
Обновена: 8 юли 2020 17:36 | 8 юли 2020 17:15, Камелия Цветанова
325

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
7
 
1
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
За какво е прав? Комисия чийто прецедател е неговия пидчинен. Каквото и да маже това е НСО е на подчинение на Президента. Кой може да каже защо се охраняват от НСО Доган, Пеевски, г-жа Радева ако не началника на НСО. ТОой е подчинен на Радев. Да му нареди да каже защо се охраняват. Толкова е лесно и просто.
237
2
 
6
 
! Отговори
Закон НСО преди 3 години
Чл. 23.(1) Наличието на усложнена среда за сигурност или на конкретна застрашеност почл. 20, ал. 7,чл. 21, ал. 3ичл. 22, както и в случаите почл. 26, ал. 1, видът, обхватът и срокът на предоставяната охрана, изменението на обхвата и прекратяването на охраната се определят с решение на комисия.(2) Комисията се състои от председател - началникът на Националната служба за охрана, и членове: председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. ПРЕЗИДЕНТА Е ПРАВ
236
0
 
4
 
! Отговори
Закон НСО преди 3 години
Чл. 21.(1) Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на:1. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, кмета на столицата;2. лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност.(2) На лицата, които са били президенти на Република България, се осигурява охрана при условията и
235
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Каракачамаков: Засрами се ти от себе си. Ха дано, ама надали
234
0
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Защо НСО пази Ахмед Доган и може ли част крайбрежието (което по закон е публична държавна собственост) да бъде и частна собственост?Кой беше този офицер от НСО (по *** и с тениска) който изхвърли българският флаг в храстите?ГЕРБ изпрати при Хекимян опитният л'ъжец и манипулатор Д. Лазаров и той (като четеше избирателно конституцията) се постара да докаже, че президентът изцяло контролира ДАНС Но предложенията на комисията към НСО (в която Радев не участва) ги одобрява Бойко.
233
12
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тоя руския Рундьо май бързо забрави с чии гласове на балотажа стана прецедент. Ако не беше бай Доганя ся Цеца щеше да е президент :)))))))))))))))))))))))))))))))
232
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни баламосвай!Чети си законите!Всичко зависи от теб!Няма изпълнителна власт!
231
9
 
6
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Тоя излезе с обръщение към нацията за да се оплаква! Ей това вече не е истина.
230
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
той и Барни Ръбъла не трябва да е министър на правосъдието след такива изцепки и тенденциозни изказвания, но трябват *** и подмазвачи, за да може Тиквун да се чувства велик и значим. Тотално сбъркана държава... Корона, ела си прибери верисиите!
229
8
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Защо криете че Бойко е с тежък коронавирус? Случайно ли не се показа никъде и не се изказа по темата с бургаския сарай? Моля съобщете веднага в кое интензивно отделение лекуват премиера.
228
8
 
9
 
! Отговори
Пристанище Росенец преди 3 години
Е окупирано от Русия!Росенец е българския Крим!Да освободим Родината от руските поробители!
227
8
 
7
 
! Отговори
Радефф е путка преди 3 години
Иначе щеше да заповяда на Българскара армия да освободи пристанище Росенец от руска окупация!
226
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм доброволец и ако трябва гражданска война да водим. Тук е българия и няма място за хора определящи се като Българи с турско подсъзнание, *** със същото подсъзнание и тем подобни. Религията си е религия и всеки си я припознава. Но на тази територия трябва да има само българи и толкова. Всички останали нямат място тук. Да си вземем флага и да го развеем, а който се опитва да ни пречи и ние имаме средства за отнемане на живот (ако трябва и със зъби да им прегризем гърлата). СЪБОДЕТЕ СЕ
225
3
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Докато не се изчистим от руснаци турци американци германци няма да се оправим ще се оправим когато млади безпартийни сме на власт
224
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Каскет до каскет... Котилото е едно, факт...Ако на времето беше се направила лустрацията, 2,5 милиона нямаше да напуснат страната, вече е късно, един каскет ще замени друг каскет, името на партиите нямат никакво значение,sorry...
223
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
анонимем, ***,НСО трябва да паси президента И неговото семейство,премиера И неговото семейство и делегациите.това е точка.ТОЗИ БУЗдоган трябва да го обесят на тополата на центъра на софия.тий ви докара до това ниво сегашното.
222
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро Борисов попита кога ще отмине "ретроградния Меркурий"Той ще приключи на 13 юли, но ретроградния Радев остава.Вижте го на снимката - това е човек в акутна депресия водеща до предразположение към суицид
221
10
 
9
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Ако е истински мъжкар и главнокомандващ, взима два батальона ,качва се на бтр-а и пробива охраната на Доган. Всички по очи и развява българския флаг на превзетата яхта на Пеевски. Ама не. Качва се на лимузината, прибира се при Деси ,да вечеря и звъни на Корнела , да и пожелае лека нощ.
220
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Радев, трябва ли високоплатени офицери от НСО да разнасят тоалетите на г-жа Радева без да спазват правилата за движение и защо будната съвест на нацията във Ваше лице си траеше по този въпрос?
219
0
 
10
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Едно време Стамболов бързо щеше да реши проблема,но сега просто няма как,всички ги е страх .