Борисов: На тази дата с президента Радев трябваше да сме заедно

Премиерът коментира влизането на България в Еврозоната
Обновена: 10 юли 2020 20:45 | 10 юли 2020 20:28, Нели Христова
260
Борисов: На тази дата с президента Радев трябваше да сме заедно
Снимка: БГНЕС

"Вижте как звучи - финансовите министри на държавите, членки на Еврозоната. Не на мутрите, не на мафията, а на най-белите страни в света. Час след нас влезе и Хърватия. Дания, България и Хърватия. Управителите на Централните банки решиха единодушно да включат българския лев в единен механизъм. В процеса на взимане на това решение бе включена и ЕК", така  започна своя коментар за влизането на България в Еврозоната премиерът Бойко Борисов. Той обаче сподели, че не се радва, тъй като народът е разделен.

"Не мога да пропусна канцлера Меркел и президента Макрон, с които след вечерята, която дадохме след Европейското председателство - тогава никой не си изпрати заместника. Това беше времето, в което канцлерът на Германия, президентът на Франция и премиерът на Великобритания се разхождаха из София. Искам много да им благодаря. Разбира се и на колегата Шарл Мишел и на Доналд Туск. Тогава, когато след вечерята седхаме заедно с финансовия министър и тях двамата, действително те ме попитаха кое ми е най-големият приоритет - механимзът, Шенген или Еврозоната. Аз им казах Еврозоната, защото когато си член на банковия съюз, където са всички бели държави, и банковата ни система е под постоянен мониторинг, повече никой не може да каже "тези Гешове!" и да ги разкарва напред назад. Вече никой не може да прави финансови измами, защото всичко се следи от Централната банка. Няма страшно и за българските банки, защото мощния Европейски съюз стои зад тях. Вече сме там", заяви Борисов и изрази надеждата си и Румъния скоро да влезе в Еврозоната.

"В същото време не се радвам. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетилетия напред. Само след няколко месеца ще има избори. Нито аз ще съм, нито той - а каквото каже народа. Но днес трябваше да сме заедно. Народа трябваше да е заедно. Цяла Европа в момента гърми, че българската банкова система е там, при техните държави. А ние? Цял ден се мъчим да покажем кой колко марзи някого. Ами нали пише "Съединението прави силата"? Вместо отвън тези, които подкрепят Радев и тези, които подкрепят нас, да се прегърнат и да играят хоро, ръченица, с маски... Да ни е кеф, че сме свършили голяма работа..ние, българите. А ние цял ден отбиваме атаки, че сме свършили това, което е хубаво за народа", коментира премиерът.

"Имам и един бас Веско Демерджиев - въпреки че е голям опозиционер се уважаваме. Той не вярваше, че България ще стигне до тук. Надявам се да ми се обади, да ме поздрави. Десетки колеги от Европа са се наредили да ни поздравяват. Действително това е много важно за финансите, икономиката и инвеститорите. Това е гарантиран, фиксиран курс на лева, който обещахме пред парламента. Дали не може да проявим малко мъдрост? Майка ми е учителка, баща ми - пожарникар. Инжинер съм, доктор на науките, създали са ме малко по силен физически. Как ще си позволи някой да ме обиди? На базата на какво? На всичките ми медали и най-високи ордени от целите Балкани? На това, което днес сме свършили? Защо? Боли ме от това.

Моето предложение към опозицията е да се хванем, да работим. Митингите да са в заводите и фабриките. Да работим денонощно. Такава криза се задава. Толкова тежки времена се задават, а виждате, че прокуратурата всеки ден навестява някое наше министрество. Ще дойде време - няма да има кой да иска да стане нито премиер, нито министър, като в Румъния. Нека оставим съдиите и прокурорите да си вършат работата. Аз не им се и бъркам. Не им давам оценка. Когато ние сме единни, когато не си правим в ЕС и ЕП ние мръсотиите един на друг, България ще дръпне напред. Истински съм за "Съединението прави силата". Хората се радват за нас, а ние не се радваме. Ето, отвън има ли хора? Вместо да работят - ще ги изкарваме всяка вечер. Това ли е успешна държава? Посланниците какви доклади пишат според вас? България е стабилна държава, елате да инвестирате в нея? Не - пишат, че не е ясно какво ще стане", каза още Борисов.

"България е вече член на банковия съюз. Българският лев вече е част от Европейския валутен механизъм. Решението беше взето днес. Това е исторически акт, тъй като той дава на България тежест, на този етап - във финансовата сфера, а след това и в други сфери, при решаване на европейските дела. Имаше два или три критични момента в целия процес, когато трябваше да се взимат важни решения и като свидетел мога да ви кажа, че премиерът бе на висотата на историческите изисквания", заяви Радев.

"Можем да оценим днешното решение на нашите Европейски партньори за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз и присъединяването на българския лев къв валутния механизъм, като стъпка, съпоставима с няколкото исторически решения от времето на прехода - членството ни в НАТО и Европейския съюз. Разбира се, това е само началото, защото следващата логична стъпка е присъединяване към еврото. Това ще се случи, когато успеем да преудолеем всички предизвикателства пред нас. Еврозоната изисква постоянни усилия от наша страна, което означава да правим повече реформи, които да повдигат нивото ни", каза Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
2
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
Радев е чист и неопетнен и не иска да подава ръка на тези,които ни докараха до просешка тояга.
173
2
 
5
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Сега ясно ли е защо Бойко е любимец на народа ?
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влади,дай някой лев,че комунистите ни изедоха..
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влади,дай някой лев,че комунистите ни изедоха..
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влади,дай някой лев,че комунистите ни изедоха..
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влади,дай някой лев,че комунистите ни изедоха..
168
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Борисов, бате, след 10 години слугинаж на ДПС, не мое ми се жалваш сега!
167
5
 
3
 
! Отговори
А.Х. преди 3 години
Не се усещате как ви пържат дъртите комунисти.И Педерадев и Разбойчето са яли на една копаня.Братя и сестри,осъзнайте се!Тия ви правят капан!Ще се шмугнете вътре заедно с децата и внуците си.Ако сега не ги убием и изселим от България после вече ще бъде късно.
166
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този ден трябваше да си в затвора а не да ми се пудриш пред министерски съвет.
165
1
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
***=глупав
164
3
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Боко може да е ***,ама има акъл!?
163
4
 
5
 
! Отговори
Torta преди 3 години
Peevski , Geshev, Dogan, Tikvoch gi iskame kato TortaStudeni i sqs sveshti
162
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов в затвора с пачките и златото.
161
7
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
На Бате не му харесва обаче ДПеевски и Гешев го тикат в тоя конфликт с Радев.Пеевски и Гешев са опасни хора.
160
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
запомнете тази дата това е началото на края ще има двоино повече бедни 125 евро пенсия едно евро хляба 1 евро кисело млеко 10 евро сирене БОИКО ИВАН КОСТОВ Я ЗАПОЧНА ТИ ЩЕ Я ДОВЪРШЕШ БЪЛГАРИЯ
159
4
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
*** от цялата страна обсадиха София за да останат на власт.Барба Ганьос ще свърши като Чаушеско ,Кадафи и Саддам!Дано е по-скоро ,че тая Хунта ГЕРБ съвсем се оляха.
158
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Бе интересно РРадев каза - мутрите вън от властта. Борсов и Гешев веднага се обидиха.Защо решиха че става въпрос за тях нали са Граждани за евробейско развитие на България.
157
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ***,това ли ти е подкрепата?Няколко автобуси със събрани от кол и въже,които казаха,че са дошли на екскурзия.
156
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
С неграмотни като Борисов и *** му Президентът няма работа!
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На какво се радваш,бе?Не видя ли под прозорците си десетките хиляди млади хора,които ти искат оставката?Това радва ли те? Или тебе те радват само пачките и като се освободи валутния резерв да можеш и него да гепиш.