Протестите и битката за "Росенец" - ще подаде ли оставка кабинетът?

Проф. Антоанета Христова и Светлин Тачев пред Bulgaria ON AIR
13 юли 2020 11:47, Анисия Иванова
41
Протестите и битката за "Росенец" - ще подаде ли оставка кабинетът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С настъпването на лятото у нас избухнаха протести с искане за сваляне на правителството. Премиерът Бойко Борисов е категоричен - няма да подаде оставка.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев коментираха в "България сутрин" възможните сценарии и нагласите на хората. Според Христова исканията на протестиращите са основателни, но перспективата им опира до днешния ден.

"Дали Борисов ще подаде оставка, зависи от нервната му система. Възраженията на хората са към секторните политики, но не могат да го изговорят. Сред протестиращите има хора, които са заминали в чужбина, завърнали ли са се, не са се реализирали. Те казват да свалим правителството днес, пък утре ще видим", смята тя.

Светлин Тачев посочи, че хората на протестите търсят бъдеще.

Още по темата

"Има много млади, които търсят бъдеще. Протестите са форма на гражданско участие, имат оздравителна функция за демокрацията. Акцията на Христо Иванов беше много добре замислена и напипа пулса на гражданите - проблемите с правната система. Държавен плаж е заграден и се използва като частен, "Алепу" и подпорната стена - проблемите се натрупват в обществото и избиват. Това беше искрата, която Христо Иванов запали. Така той вдигна топката на президента, който я заби", коментира  социологът от "Галъп интернешънъл" пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова смята, че акцията на Христо Иванов в парк "Росенец" е добре изигран пиарски спектакъл.

"По-дълбокият мотив е друг. Чували ли сте някога Христо Иванов да каже дали е ляв, или десен - не. Претенцията му е да заеме балансьорската позиция на ДПС. Това, че ДПС употреби много власт през годините, с което издразни българските граждани, сега беше използвано", отбеляза тя.

Контрапротестът в София провокира остри реакции в хората от другата страна.

Тачев смята, че протестите са спонтанни. Хората не се идентифицират и с политици, обединява ги искането им за сваляне на правителството. Антоанета Христова каза, че хората не се идентифицират с политически партии, защото нямат политическа насоченост.

"Там няма хора с политическа насоченост, това е заради критично лошото образование у нас, такива протести винаги са манипулирани. Наблюдавайте посланията отвън и ще видите, че може би мотивацията  на някои хора е ситуацията да се превърне в хаос", заяви тя.

Христо Тачев прогнозира, че ако протестите се засилят, премиерът Борисов все пак ще подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До РеалистНекадърните и мъреливите чакат пак да получат наготово пари... робската психика на отpепките.
33
1
 
1
 
! Отговори
Хайде по-спокойно ! преди 3 години
Защо Правителството да подава оставка ?! Защото прокуратурата разследва съветниците на Радев за корупция и изнасяне на класифицирана информация ?
32
1
 
2
 
! Отговори
Хайде по-спокойно ! преди 3 години
И защо Правителството да подава оставка ?! Защото прокуратурата разследва съветниците на Радев за корупция и изнасяне на квалифицирана информация ?
31
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Какво следва, ако правителството падне?"Ролетката се завърта" и ГЕРБ назначава ново правителство- Протестите продължават.Нова "Ролетка" - БСП и ДПС нямат шанс да съставят правителство.Политическа криза - оставка на Парламента - ориентировъчно октомври-ноември.Президента определя Служебен кабинет - минимум един месец ще се съставят министерските кабинети-край на 2020. През това време е изтекъл перида за договаряне на новия програмен период на ЕС 2021-2027-ПИЕМ СТУДЕНА ВОДА вместо 20 милиарда!
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви оставки,ГЕРБ хунтата заяви ясно че нема.Силата е полицията произхода на Пажарникаря е от МВР.Власта се държи от тях въпроса е преключил.Историята на българите е била кървава,бъдещето също.Телевизия и средстава за информация се държи от ГЕРБ.Лъжата продължава и илюзията също.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са левите бе,милионерите в БКП ли,кои са десните,наследниците на активисти на БКП и директори на заводи по време на бай ви тошо??Егави и леви и десните,кой от кой по отк..чен.Какъв пРезидент бе,той на парламентарни избори ли ще се явява,нали е говорителка на психодесните,не може две роли.Айде да изчезва от президенството ,да прави партия и да види колко струва,колкото Първанов,а Първанов все пак нямаше такова истерично *** поведение.
28
4
 
4
 
! Отговори
Голям инат преди 3 години
Не ми се вярва да подаде оставка.Залогът е много висок и ще стискат кокала яко.Ще организират провокации по протестите, ще вадят вода от девет кладенеца.Ама ние сме *** - упорити....
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато г-н Христо Иванов беше правосъден министър, целия Висш съдебен съвет беше срещу него. Това означава, че е искал промяна в положителна за България посока. Ясно???
26
8
 
7
 
! Отговори
на оружие братя преди 3 години
гербераската *** ни докара до просешка тояга , а они си живуркат као бурнейки махараджи! Долу мутрата премиер!
25
10
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Бойко е в много неизгодна ситуация. На следващите избори ще воюва едновременно на три фронта - срещу леви, срещу десни и срещу президента Радев. Затова първо ще опита с процедура за импийчмънт на президента. Няма да мине, но той още не го знае. След това вече ще трябва да си даде оставката. И колкото повече се бави, толкова повече ще затъва.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са казионните профсъюзи!?
23
3
 
8
 
! Отговори
Кабинетът преди 3 години
Ми, няма да подам оставка.....да подадат оставка протестиращите и пРезидента.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало Божков забравил да сложиш камата до револвера на нощното шкафче!Може ли толкова наивен народ!Ама какво се чудя след телефонните измамници?!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йоло Денев обаче разбива=бял панталон и черна фланела с надпис системата ни убивахахахахаха,отново същите мутри вечните протестъри по всичкология и отново черни ислямистки знамена веят майки от мъжки пол.Другите пък обичайните заподозрени,Копейкин,Маяма,Корнела и бандата около нея,дебелог..ъзата Татяна Дончева=всичките лица от БКП и синът на активистка от БКП психодеснияРисто кривоносия и необолшевиките от ДБ, и екоталибанската пасм..ина.
20
10
 
13
 
! Отговори
Златото? Пачките? преди 3 години
Защо мълчите, че на най-високо място в държавата има безпрецедентна корупция! Че премиерът е корумпиран! Че спи с пистолет до главата сред купища евро и злато!! Че се опита да обърне всичко на смях, без да се защити по убедителен начин, като изпрати снимките в няколко реномирани лаборатории да се произнесат за автентичността им и след като излязат със становище, че са манипулирани, да размаже със съдебни дела всеки дръзнал да публикува дoлнoпpoбни фалшификати, уронващи авторитета му!?
19
9
 
4
 
! Отговори
Vip преди 3 години
Че чма недоволство има ама смяната на властта става с избори, а следващите са след има няма 6-7 месеца.. Нека оставим сегашните хубаво да се сварят в икономическите проблеми, които се задават и ще си изберем други тъпани на пролет, че ако Бойко подаде оставка сега има огромна вероятност да се върне с по-голяма подкрепа от преди да не забравяме, че на президентските избори почти на пък избраха неизвестния летец за да видят дали Бойко ще подаде оставка, а след това си го избраха пак....
18
11
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Не позна Тачев, Борисов няма да подаде оставка, защото протестърите не знаят какво искат и ще спихнат.
17
10
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Христо Иванов за законност правов ред????? Я пак.
16
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
До 10. Да, точно така е, ти си го следил с дрон. И сега с Ердоган ще почиват на гръцкия Му остров.
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално за възмутените от прокурорските действия протестиращи - новият щатен юридически съветник на президента Радев е соросоидката Иванка Иванова, чийто единствен професионален опит е като шефка на Правната програма на соросовата фондация Отворено общество------И какво лошо има?ГЕРБ "затворено общество ли искат?Като в Северна Корея?