Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Коментар на доц. Антоний Гълъбов
Обновена: 14 юли 2020 23:23 | 14 юли 2020 23:20, Анисия Иванова
147
Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Хиляди българи протестират вече шести ден с искане за оставка на правителството. Според политолога доц. Антоний Гълъбов, има различни сценарии и групи за натиск, а общото между тях е, че използват тревогата на хората.

"Големият въпрос е в каква посока се насочва обществената енергия и този тип протести носят най-висок риск. Хората не се познават помежду си - те са прекалено разнородни. Няма единна организираща сила, която да носи отговорност за това, което се случва", заяви доц. Гълъбов за "Денят ON AIR".

Според него общото между "сценаристите" на протестите е в това, че никой не иска избори, а управляващото мнозинство да продължи да губи обществено доверие.

"Повечето предпочитат да смятат, че г-н Радев е обединителна фигура. Тук също има проблем, тъй като реакцията на президента го постави извън собствената му институция. Той всъщност реагира на това, че към негови служители са повдигнати обвинения от прокуратурата", коментира за Bulgaria ON AIR политологът.

По негово мнение президентът би трябвало да подаде оставка, защото "стои извън институцията си".

"Да отидем на предсрочни президентски избори, той да получи мандат, да кажем за реформа на Конституцията за президентска република и да продължим нататък", добави доц. Гълъбов.

Според политолога всеки следващ вот на недоверие е по-зле подготвен от опозицията.

"БСП заяви, че утре ще внесе аргументацията си на вота на недоверие. Това е пореден вот на недоверие за един период от три години и половина - това е много. Трусовете от последните дни около това кои да са мотивите показват, че този вот не е добре подготвен. Най-вероятно утре ще бъдем свидетели на един опит през уличен натиск да бъде компенсирана лошата подготовка на вота", обясни гостът.

По думите му именно в президентската администрация е бил установен елемент на корупция, по-точно на посредническа мрежа на търговия с влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
ГЕРБ са доказано най-добрите досега, въпреки корупцията. Корупция има навсякъде, а у нас говоренето за нея е в повече. ГЕРБ се бори срещу корупцията и затова постоянно се чисти от хора, за които има подозрения. И когато президентът - некадърник, ругател и разединител на нацията в името на собствената си администрация бодбужда към бунт, това е тревожно. Искате да ви управлява един проовален президент?
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да наричате това същество президент, това е особено обидно за всички българи. Той е "фигурант", така му казват неговите хора за които ще прави революция. Президентът е нещо съвсем друго!!
117
2
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Докога ще ни натрпвате все едни и същи грантоеди??? Ръси манипулации, ръци лъжи. За гражданска война говориха ГЕРБ, че ако не останат на власт, щяло да има война.
116
0
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До Анонимен 115Браво бе... РР да "разпусне парламента под някакъв претекст", да си назначи правителство, да промени конституцията, да ограничи правата на Гешев. Гениално. Това ли е нивото на червения електорат (Чери, БСП, ДПС, ДБ, Учиндолския "демократ", Маяма Костинбродска и т.н.)? Ами ако ти сляза на нивото и ти кажа, че РР трябва да бъде съден не по претекст, а за шпионаж? Че правова държава означава налагане на ред с всякакви с-ва? Искаш ли?
115
0
 
2
 
! Отговори
Олд преди 3 години
До Нищо новоНе се коси ще се върне с кабинет 4
114
0
 
6
 
! Отговори
Олд преди 3 години
До АнонименКакто каза Гинка резидента е амеба,черепа го потвърди,а чехалчетата чакат от него велики дела.
113
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май всичките "политолози" и социолози" са на работа в ГЕРБ
112
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
oлии и тоя плъх ли извадихаомръзна ни онова доценче дето мяза на ка.*** да се плюнчи-стойчев май бешеа после тома биков- дето 2012 казваше че борисов е единствения премиер дето ще влезе в затвора ако не спечели изборите а сега е депутат от герба *** им вярвай на такива - утре ще се блъскат пред джамията кого първи да обрежатако дойдат на власт шейховете
111
9
 
8
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 3 години
И тук е почервеняло от калинки ,плюят по всичко и всички , само и само да оневинят еднокнижният "интелектуалец"! Знаят до болка , че отиде ли си той , те умиpат прави като кон без история !Затова е този неистов вой , но е напразен ! Време е npocmomuяmа да спре да се възпроизвежда , защото е отровна !
110
10
 
4
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 3 години
До АнонименА кога е време да се смени властта, ако не сега? Или какво - като не са цвете за мирисане, да ги оставим да крадат като за последно ли?
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките политолози, добре, че има протести, че да се нахранят с нещо....
108
7
 
15
 
! Отговори
Костадинов преди 3 години
Е как къде стои ?! Много ясно - във въздуха ! Къде може да стои един въздухар ?! А като такъв изобщо не му е мястото в празидентството !!
107
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев го вкара на Борисов с 300-а
106
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ не са идеални,дори понякога дразнят с наглостта и арогантността си,но сега не е време да се сменя властта,а когато дойдат избори да избират и да я сменят!Срещу БСП и АБВ нямам нищо против,даже им пожелавам да спечелят следващите избори, но Божков е твърде агресивен,защото в момента е в капан и това не е добре,защото ще последват убийства,ако влезе във властта.Писаха в ПИК,че сред хората на които е платил Божков е и Цветанов,не знам дали е вярно,може и да не е.
105
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комунистическия интернационал в действие на чело със звездата радев
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** сламката на Радев не е в окото а в г...за.
103
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, нали имаш юристи в екипа - обяви извънредно положение под някакъв предтекст и разпусни парламента, след това назначи служебно правителство, свикай ВНС, приеми промени за президентска република и ограничи правомощията на главния каскет. Кое не разбра?!?
102
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да смените властта,не е нужно сега да врякате предварително,когато има избори,си кажете мнението!Това е!
101
13
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Тиквата от лакейство подари на Владимир Путин кутре, за което после беше обявен конкурс във руската федерация за преименуване. Тиквата би се обявил и за марсианец ако има нашествие от червената планета. : ) ) )
100
13
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Факт: Бойко купил? Извадил е една от банкнотите от по 500 евро от чекмеджето си? Не е добре, ще обеднее, и то преди да се изнесе за пореден път по терлици от Министерския съвет. Натам отиват работите.