Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
боли ни фара преди 3 години
Боли ни фара, ние си подписахме 40% спад в цената на газта с Русия. Колко и да набият санкции няма да мръднат стрелката достатъчно за да сме на загуба!
122
1
 
5
 
! Отговори
Калигула преди 3 години
Истинският господар не е бойко, а американското посолство. Протестирате пред грешната сграда.
121
2
 
5
 
! Отговори
мучо преди 3 години
самодоволен, конституционално неориентиран *** отново мъдро се изходи и по този въпрос......................
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите уважения към САЩ , но Балкански поток , не е руски , а български проект и какво ще строим или правим на наша територия, си е наша работа. Абсолютно недупостимо е да се месят в вътрешните ни работи , по този начин . Ние не казваме на САЩ, откъде да купуват една или друга стока и какво да правят на собствената си територия , така че, да бъдат така добри , да си гледат техните проблеми и да престанат да се месят в работите на други държави.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А защо краварите нещото има наведени, като нашите политици, кой от де мине все ги ...им дава по някой лев, поне да искаха повече пък то ..и да се продават не могат, толко са некадърни
118
1
 
8
 
! Отговори
пешо преди 3 години
До анонименвинаги с германия ,никога против русия.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Тази Зелка коментира "Зделка" !?
116
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
А защо им дадохте милиардите на САЩ за самолетите които ще ги чакаме с години? Сега ще ни извиват ръцете и ще ни заплашват със санкции. Съд за тези които сключиха тази зделка.
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южен поток! Ще го започнем , когато Бай Фъншуй го махнем. И други добри проекти.
114
4
 
7
 
! Отговори
Ам Гъл преди 3 години
Абе защо почти всичките бойковисти сте толкова дeбeли и охранени? Контролирайте си тyмбaцитe, cвинe нeнaяли се! Има една приказка, че пceтo заприличва на господаря си, та и вие така.
113
3
 
13
 
! Отговори
А защо краварите не преди 3 години
санкционират Турция за издънките, а нас ни гласят както си искат? Първо Южен поток ни отрязаха, Белене ни спряха, сега и газ от турски поток не ни дават, защо? Уж сме на кръстопът да печелим от това, а напоследък само губим!? Ще съжаляваме, че заиграхме със западните капиталисти, но ще го разберем по късно, когато и Русия ще ни изхвърли на бунището!
112
5
 
10
 
! Отговори
Fashington преди 3 години
смърт за ФАЩ и терористите им
111
11
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Още в самото начало стана ясно, че Банкянския поток е вреден за България и обслужва единствено интересите на Русия и Сърбия. За него е теглен заем от нас 3 милиарда лева и транзитните такси ще го изплатят едва след около 25 години. Въпреки това Баце го строи ударно и докладва гордо на Путин до къде е стигнал строежа на 490 - те километра тръби. Но същият възторжено строител за 10 години не намери време и средства за да положи около 50 километра тръби за интерконектора с Гърция.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана?Защитниците на Боко, дето наричаха другите "русофили", сега са прегърнали руския проект и не си го дават...
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този лалугер да се беше обадил когато спряха Южен Поток и Бургас - Александропулис... Сега е само лаене срещу ватъра... Жалък ***...
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румпи, одобряванет на протест в държавата ти е вид санкция. Да си се замислял случайно, че революциите в света никъде не променят нещо - винаги едни са властимащи и богати, а други лъгани, крадени и бедни. Единствения резултат от революциите е, че всички обедняват и държавата и гражданите губят страшно много. В тази светлина всяко одобряване на буйни протести е стимулиране на революционни действия, което е особено вредно за всички, освен за крадците.
107
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите са дирижирани и финансирани от " наранените" олигарси от черните каси .Съскащия логистик е ясен,както и защо според тълпата точно гл.прокурор е" позор " .Е да вече е "позорно" да се арестуват и разследват криминални олигарси от прехода ,да се лишават от охолен живот,яхти,миски и далавери.И най вече от кръга на резидента. ясно,но не става с приказки и само да гледаме марионетката президент да си развява байряка,заобиколен от екип " съветници" от дс,президент фигурант на Дубайски.
106
3
 
21
 
! Отговори
Snyag преди 3 години
Този има титла "професор". Днес тия титли да не ги раздавате по битаците ? Че той две взаимосвързани изричения не е съставил. Как тъй хем сащ одобряват протеста но ни налагат санкции заради газта, която отговорност щяла да падне върху протестиращите. А откога тази септична държава излази от собствените си фекалии, че да "замразява" чужди проекти, по които не се води юридически заинтересована страна ? Туй в книгите се води тероризъм. Ей го на - да се знае.
105
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че в момента от нестабилност имат интерес и Русия и САЩ. Само Китай иска стабилност, но техни проекти тук няма, защото са много предпазливи с други думи са страхливци.
104
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА. НАДЕЖДАТА МИ Е ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОЙТО НЕ БЯХА ПО ПЛОЩАДИТЕ. А следващата седмица ще лекуваме овце от Коронавирус.