Политолози: Протестът ескалира, но трудно ще задържи високия заряд

Коментар на Анастас Стефанов и Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR
15 юли 2020 14:34, Анисия Иванова
82

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на бившия Партиен дом в шестия ден от антиправителствените протести. Стигна се до сблъсъци, полетяха бомби, камъни, бутилки и кутии с червена боя. Протести се проведоха в много градове на страната, но управляващите са категорични, че не обмислят подаване на оставка.

"Много бързо пламна като искра, макар да има наслагване от предходните седмици. Това е политически дискус, който се разгръща от началото на тази година и не може да бъде задържан дълго с такъв заряд, без да има тласък в една или друга посока. В идните седмица-две ще наблюдаваме развитие", коментира политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че разпространените вчера СРС записи на Васил Божков не са в ползва на управляващите, не са и в ущърб на протеста. В тях издирвания бизнесмен с 19 обвинения признава пред журналист и депутат от БСП, че подкрепя и стимулира протестите срещу властта.

Още по темата

"Малко се явяват като наливане на масло в огъня. Протестът излиза доста консолидиран. Този запис се предполагаше, че ще вкара разколебаващ характер, но нищо подобно не се случи. По-скоро това може да изиграе консолидираща роля в протестите. Тази атака ще бъде идентифицирана, че "идва от тези, срещу които ние викаме", обясни Стефанов.

Колегата му Страхил Делийски е на мнение, че вотът на недоверие, който БСП внася днес, има смисъл, институционализирайки конфликта и гражданските претенции.

"Протестите се случват, когато институционалните форми за регулиране на социални напрежения и конфликти са запушени и не работят; когато гражданите не общуват добре с политическите партиите; когато имаме задълбочаващо се недоверие към институциите. Изглежда логично това, което прави БСП. Ръководството е в такова положение, че трябва да демонстрира политическа активност", посочи политологът в "България сутрин".

По думите му протестът единствено може да увеличи рисковете по отношение на подкрепата към правителството. Делийски обаче изрази съмнение дали протестите ще изиграят роля по отношение на поведението на "Воля" и Патриотите, "от които в най-голяма степен зависи това, което ще се случи на институционалния парламентарен терен".

Според него е твърде късно за оставка, тъй като тя би предизвикала желанието за втора, трета, пета... Делийски изтъкна, че единственият път за Борисов е да опита да говори по друг начин на тези, които не го харесват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече тези мнения са за кошчето за ***. Борисов поиска три оставки за зависимост от Пеевски- Горанов, Маринов и на икономиката. Томислав Дончев говори за три варианта, които се обсъждат- оставка и избори, оставка и правителство на ГЕРБ или БСП, "дълга отпуска" на Борисов и Дончев да го "замества". Т.е. Бойко и трима министри със сигурност си заминаха. Въпросът вече е дали ще има схема да останат другите или ГЕРБ във властта. Както е тръгнало, по-скоро няма.
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че трябва да има промяна в системата не може *** с една шеста гласове да управлява това не е демокрация президента юоже да кара само два мандата пък дригите до живот ...ееее ай ся
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите да много, а още повече хора им се иска да протестират, но са изплашени от биячите на мутрите. Трябва да има оставка, служебно правителство и предсрочни избори.
64
6
 
9
 
! Отговори
Гери преди 3 години
Протестиращите са много малко! Не трябва да има избори!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
реалист,к'во залагаш, че точно така ще да стане? Някоя жена на пазара ти каза? Ако ББ се запъне, вота на недоверие няма да мине. Да ти кажа ли какъв ще е резултата, на всички е известен с точност до 1 глас.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Да? Прокурор от Германия, казваш? Те като са се засилили германските прокурори да идват. Вчера поговорих с няколко души от протеста.. Единия, разумен на вид, каза, че трябва да изберем пряко правителство. На въпроса ми как това ще стане, каза - не е моя работа, да го измислят. Красота... Друг ми каза, че трябва Велико НС, което до септември (!!!) да приеме нова конституция, трети пееше познатата песен за лустрация, любима на остатъците от СДС. Сега? Не е ли късничко?
61
1
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
когато *** си гласуваха конституцията във ВНС те така завиха всички гайки и бурмички, че днес където и да погледнеш във всички политически партии, големи бизнеси, държавни и общински администрации навсякъде виждаш агент на ДС, комунист, дете на комунист или някой негов роднина. Каквато и партийна принадлежност да има и колкоти и висши да има завършени в САЩ или Европа. Те си направиха такъв главен прокурор, че не виждаме разлика между Гешев, Филчев или Цацаров - методите са същите.
60
6
 
7
 
! Отговори
реалист преди 3 години
До петък дон Барба Ганьос ще е сгънал!Мишоците от ГЕП вече търсят нов господар.Тома Биков ,Антон Тодоров и Гошо Харизанов вече се предлагат на Доган.Пред вратите на сарая чакат и Цвета ,Теменужка ,Десислава -2бр ,Николинка ,Екатерина ,Петя и цяло ято ***.
59
7
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 3 години
До Мияч на чинии-Ти не си мияч на чинии , а близач на задни части!Аз имам миялна машина , а ти продължавай да ближеш задните герберски части ,особено на Вожда.Ближи и си запуши носа ,че Вожда ти вече мирише и на ако , и на ***.
58
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ден след срещата с американския посланник у нас стана ясно че Чекмедже-паша подава уставка.Очаквам след това обаче АРЕСТИ но не от Гешев защото той също трябва да си ходи.Ако трябва да внесем главен прокурор от Германия.Иначе няма да стане.
57
10
 
7
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 3 години
Драги сънародници !Мили Андрешковци, докато вие обикаляте жълтите павета да търсите чекмеджетата от чатовете на Черепа&Со аз измих хиляди чинии и чекмеджето ми е достатъчно пълно за да си плащам данъците и сметките, и даже остава малко.Та да питам, да пращам ли пари да напълня и вашите чекмеджета или ще ги търсите зад вратата на Парламента !?Ако на sir Prezident все още му е празно шкафчето да ми чатне: Brussels ЕU # Bank of Teler washer.
56
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необходимо е ГЕРБ час по-скоро да организират подписка в по-големите градове, а защо не и в по-малките в защита на правителството. Откъде накъде няколко хилядна "тълпа" насъсквана от фигуранта и черепа ще иска оставка на правителството? Идват избори и нека там хората гласуват спокойно и свободно. И без машини, защото никъде в Европа ги няма!
55
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са "гладни" хора бе !Така каза Фигуранта: Гладът ще напълни площадите !А Черепа им показа пачки с пари в чекмеджета и сега тълпата обикаля жълтите павета да ги търси.Речник: Радев = жалка фигура - Фигурант
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То повече хора се събират пред лабораториите,да чакат за ПИСИАР тестове за да отидат в Гърция от колкото се събират по площадите за да протестират.Значи така няма да станеи оставка няма да има.
53
2
 
8
 
! Отговори
Ако все пак преди 3 години
има някой на тези протести, който да не е изкомандван да отиде там, ще му кажа: Човеко, чети, чети с разбиране и между редовете, прочети за близката история на тази обрулена държава след 89 година и мисли логично, мисли със собствената си глава. Не се втурвай след неизпълними обещания за лесна печалба и светло бъдеще - бъдещето е рожба на миналото и вълка кожата си мени, а нрава не. Демокрацията в България е мъртвородена, защото комунистите такава я искаха - да мачкат безнаказано и да смучат
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама няма маса от хора бе.Това са малко хора по площадите,значи повечето са доволни от властта!С шепа хора не се правят промени.Ще повикат,ще се поразходят и ще затихнат протестите.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На пазар 59Повечето български младежи са с купени дипломи и слабомислещи по наследствени причини. Истински кадърните от тях отдавна напуснаха "Радецки" за да не станат жертви на "Титаник"!
50
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До обективен 57Без диктатурата на Боку и Гешефта, страната ни ще бъде по-хубава , а живота ни по лек......Да, ще бъде за синчетата и дъщеричките на бившите "борци против фашизма и капитализма" и шимкарите от БКП1(БСП) котилото! Не след дълго, ще познат отново да се гушкат с БКП2(Герб) и плочата се обръща и така отново доникъде!
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни в БГ.Ще повикат малко и като видят,че оставка няма ще се разотидат с наведени глави.Няма народ е това по улиците са всичките....
48
6
 
7
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Без диктатурата на Боку и Гешефта, страната ни ще бъде по-хубава , а живота ни по лек.Шофьора на бай Тошо ни върна поне 20г назад.Всеки който дойде на власт след Боку ще е по-подходящ от средноразрядната сикаджийска мутра ,учила за пожарникар ,защото не го приели за милиционер.Боку-позор!Оставка-съд-затвор!