Ударът по туризма: 70% спад на чуждите туристи през лятото, 30% на българските

Хотелиерите пренебрегвали през годините българите
99
Ударът по туризма: 70% спад на чуждите туристи през лятото, 30% на българските
Снимка: БГНЕС

Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) отчете, че епидемията от коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара само за първото полугодие на 2020 г. Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения за пътуване.

Още по темата
"Всички хотелиери, с които разговарях, си дават сметка, че сънародниците ни са взискателни и очакват лично отношение, ако щете и ухажване. Нашите курорти предлагат всичко необходимо за сигурна и защитена по международните здравни стандарти почивка. Посетителите трябва да са спокойни - контролът е постоянен, често е внезапен и досега почти няма нарушаване на изискванията на здравните власти. Наистина, пренебрегваният преди български турист е вече много взискателен. Такъв трябва да е и всеки български гражданин по отношение на санитарно-хигиенните правила, за да се ограничи общата опасност от разпространението на заразата", каза пред "Труд" вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея заетите в сектора са много притеснени и това е напълно разбираемо.

"С този бранш са свързани хиляди малки компании и много семейства с традиции в професията. Това за тях е нещо повече от поминък - гостоприемството е емоция и преживяване. А има и селища, които разчитат изцяло на туризма. Вече получих подкрепа за идеята си мярката 80:20 за туризма да се продължи и до пролетта на 2021 г. От обиколките ми по Южното Черноморие през последните дни съдя, че българите са се вслушали в призивите да изберат за своята ваканция страната си и очакваме спадът в туристопотока постепенно да се ограничи“, допълва тя.

По думите й националните ни комплекси не са оживени, но пък уикенд туризмът стана предпочитан.

"Засилено е и българското присъствие в курортите, магистралата до морето безспорно улеснява пътуването им. Направи ми впечатление, че се увеличават 7-дневните резервации на наши сънародници по Южното Черноморие. Засега прогнозата е за 70% спад на чуждите туристи през лятото, докато при българските той се очертава да е 30%. На този етап чуждестранните туристи са предимно от Румъния, Германия, Полша, Чехия", каза Николова.

Според нея България е не само любима морска, но и предпочитана ски дестинация за много чуждестранни туристи и целта на Министерството на туризма е да задържи този интерес, като залага преди всичко на пазари като Великобритания, Турция, Румъния, Израел, Украйна, Молдова, Беларус, балканските страни.

"Разчитам на опита, традициите и маркетинговата гъвкавост на общините Банско, Смолян, Самоков, Чепеларе, които предлагат наистина конкурентен по качество и цени продукт. Вече имах среща с представители на бизнеса от Банско, където през февруари са планирани два старта при мъжете от Световната купа по ски. Надявам се коронавирусът да не преобърне календара, защото е прекрасен повод да се съберат не само големите имена в спорта, но и много туристи и фенове на снежните спортове, както и да се направи реклама на България като целогодишна дестинация. Имаме надежди зимната чартърната програма да бъде по-успешна от лятната“, призва министърът.

Тя смята, че чужденците асоциират България и с шопската салата, популяризирана от времето на "Балкантурист", но тя се оказа по-силна от тази фирма.

"Факт е, че българската храна и напитките ни се харесват много от туристите. Налице е също и масово навлизане на чужди специалитети в менютата на нашите ресторанти, при това често като далечни „роднини“ на оригиналния вид. Създаването на традиционно българско меню в заведенията, които доброволно могат да го предлагат, ще открои пред нашите гости традиционните ястия на България. Кулинарният и гурме туризмът набира все повече последователи, знаете, има и много такива фестивали с голяма популярност. Идеята ни цели да се създаде селекция на традиционни наши ястия и вина с помощта на професионалисти и тя да си пробие път в практиката на хотелите и ресторантите. Чрез  типичната за страната кулинария България ще стане по-разпознаваема и запомняща се. Ние не задължаваме никого да предлага българската традиция, но ако това се прави, стандартът да е еднакъв за всички“, обясни вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотелите са направни да скубят пари, мизерна стая 3 на 4 и скубят яко от 100$ на ден за храна пред изхвърляне, а собствениците са върха на мутро-йерархията. Друго си е виличка с кухничка и барбекю и басейн и паркинг и каквото искаш, събарайте хотелите и бетона и рефакторирайте, че скоро и лятото ще е мъртвило, или може би си останете задръстени селяци?
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега гледах някакви ненормални искат 1200 евро квадрата на Арапя, абе от мен имате 120 евро, ама не съм сигурен още дали ви искам още, айде пийте една студена вода.
82
0
 
1
 
! Отговори
Български Глупак преди 3 години
Конкурентен по цени и качество продукт...Конкурентен на някой хотелски комплект в планината КИЛИМАНДЖАРО за ски и Папуа Нова гвинея за море.****ти прости.
81
1
 
8
 
! Отговори
Ударът по туризма = преди 3 години
неадекватно поведение на властта и хората
80
0
 
4
 
! Отговори
Странно преди 3 години
Тази година туризмът ще бъде спасен от гастърбайтери. Хората са на почивка с целите си фамилии. Или може би не са гастърбайтери, може и да греша. Просто ми направи впечатление, че са с целите си фамилии.
79
1
 
17
 
! Отговори
хищниците на морето преди 3 години
Който през лятото не краде - зимаска няма какво да яде!
78
1
 
8
 
! Отговори
зимата на морето преди 3 години
До ЧИТАТЕЛПуц-ове и ограмотителни курсове за келнери,камериерки, информатори, готвачи....Морето е запустяло и безутешно. Алкохолизма се шири у местните жители.Самотните майки от цяла България получават работа,общежития целогодишно.
77
1
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ-кръвопийците! преди 3 години
До спад и загубиДотам води хищническата експлоатация на даденото от природата и Господ....................
76
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ И ТУРИЗЪМ преди 3 години
До спад и загубиПоследния шанс на е загубен!
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, само така! Не на евтиния алкохолен туризъм и бетона, не на батките с техните собственическо чувство и правила! С тази безсмислица трябва да се приключи веднъж завинаги, а после да се демонтира и раздигне.
74
4
 
5
 
! Отговори
23 преди 3 години
Ето това - Банско, където през февруари са планирани два старта при мъжете от Световната купа по ски - значи от януари затварят две писти да ги заледяват за състезанието и курорта остава без балканиада и томба и всеки отива да кара в Италия и Австрия.Там целогозишна карта е 7700 евро за 1200км писти а в Банско май беше 1500евра за 50км от които не работят поне 5 км..
73
4
 
0
 
! Отговори
скиор преди 3 години
Ето това - Банско, където през февруари са планирани два старта при мъжете от Световната купа по ски - значи от януари затварят две писти да ги заледяват за състезанието и курорта остава без балканиада и томба и всеки отива да кара в Италия и Австрия.Там целогозишна карта е 7700 евро за 1200км писти а в Банско май беше 1500евра за 50км от които не работят поне 5 км..
72
2
 
26
 
! Отговори
Когато преди 3 години
съборят всички незаконни хотели, когато затворят всички заведения с такси празен стол, когато възстановят дюните, когато изгонят досадните търговци на царевица, когато спре замърсяването на морето, когато махнат частните заграждения по обществените плажове.... тогава ще си помисля да почивам на нашето море! А до тогава В ГЪРЦИЯ!!!
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен71Ами по 35 евра на седалка за всеки чартърен полет до морето?Кой ги плаща? И защо? До анонимен 73 - отвори картата и гледай около Троян, Тетевен, Девин, Смолян, Батак, Триград и още много, ще видиш доста, то трябва географията да се знае, ако си я учил някога!! Няма бетон и бардаци!
70
3
 
22
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Ами ето заради това имаме проблем в тази държава. Вместо спада на български туристи да е 80-90%, той е само 30%. Мрънкаме срещу мутрите и бетона, ама после ходим да им наливаме пари. Еми, живейте си в коочината и не се оплаквайте.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fffffПлажовете са пълни... с българи.Ама българите не ходят по хотели.Ти всичко осъзнаваш.Ама колко хотела имаш?
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧИТАТЕЛкажи няколко от тези десетки красиви места и кой би дал пари за тях?
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедоПовечето от богатите които познавам не са почивали през последните 20 години.Почиват разглезените им жени и децата им.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧИТАТЕЛДа се дават пари?И защо?
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хляб няма вие туризъм, туризма е за богатите, които никога няма да стъпят в тая ***