Марияна Николова и застрахователите се надяват на добър зимен сезон

Спадът на посещенията на чуждестранните туристи през юни е 90%
10
Марияна Николова и застрахователите се надяват на добър зимен сезон
Снимка: МТ

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с ръководството на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), на която се обсъдиха актуални теми за разширяване на взаимното партньорство в условията на пандемията, съобщиха от пресцентъра на МС. В дискусията участваха Константин Велев, председател на УС на АБЗ, Юри Копач, заместник председател на УС, и Румяна Бетова, председател на работна група към асоциацията.

Още по темата
Двете страни се договориха да бъде възобновена дейността на работната група към министъра на туризма, която анализира съществуващата нормативна уредба за лимитите на отговорност по задължителната застраховка "Отговорност на туроператора", в която участва АБЗ, и по отговорността на търговците, улесняващи предоставянето на свързани туристически услуги, регламентирани в Закона за туризма.

Министър Николова оцени високо ролята на застрахователите за гарантиране на качествени туристически услуги и коректност в отношенията с потребителите.

Тя подчерта, че в последния брой на Държавен вестник вече е публикувана важна промяна в чл. 25 на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение заради кризата с COVID-19. Със изменението се дава възможност туроператорите да връщат в 12-месечен срок сумите по неосъществени пътувания до края на 2020 г., което е от съществено значение за работата на застрахователите.

По данни на НСИ спадът на посещенията на чуждестранните туристи през юни е 90%, а за целия сезон той може да е около 70%, посочи министър Николова.

Тя изрази увереност, че въпреки пораженията и за застрахователния бизнес от кризата ще може със съвместни усилия на всички в отрасъла да се положи база за по-добър зимен сезон и за лято 2021.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тяхната кожа!! Има 320 000 човека, на които не искат да върнат парите. Нали им дадоха пари..Редно беше да върнат всичко и да почнат на чисто. Дават ваучери. Бе кой знае дали изобщо ще може да се пътува. Аз си поисках парите. Уж ми написаха писмо, че до 14 дена. Минаха 42.Уж не съм го написал както трябва. Не си дигат телефона.Такива добитъци не бях виждал. За Бохемия става въпрос. Дълбоко се съмнявам, че хората ще се навият да пътуват с туроператори повече.
6
0
 
2
 
! Отговори
гейтс преди 3 години
има други планове
5
0
 
10
 
! Отговори
Ристю Туристю преди 3 години
Летния сезон викаш го отписахте вече? :D :DИде ред на зимния да бастисате?Тъй, тъй...
4
0
 
10
 
! Отговори
баце преди 3 години
Уф, що сменихте Ангелкова - тази новата министърка няма да може да пребори за 1 седмица корона вируса в световен мащаб и да намали загубите за българския туризъм. Ако някой е имал надежни, еми то няма лошо да вярваш в Дядо Коледа, Феята на Зъбките и т.г.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно министърът на туризма да притежава "квалификацията ИТ кард". Явно щом вече имаме начело на министерството такъв знаещ и можещ кадър с дълбоко разбиране на материята и поглед над сферата, туризмът просто няма да има друг избор, освен да процъфти в безпрецедентни мащаби.
2
0
 
16
 
! Отговори
Ай Ти Кард преди 3 години
Уи хоуп винтер сизън Борисов мейк гууд межърс то към туристс то булгариа ризортс.Уи ъндерстенд вирус ис бед. Ит кард ис импортънт то юс анд ес
1
0
 
20
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Това за зимния сезон, сериозно ли? То лятото се вихри заразата, а зимата ще е приказка. Държавата ни трябва да въведе PCR тестове за чужденците зимата, за да предпази народа от заразата. Не че на държавата ни ѝ дреме за народа ѝ, но все пак ...